1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. BİLGEN: GAÜ'NÜN YAYINLARI VE PROTESTOLARI ÜZÜNTÜ VERİCİ
BİLGEN: GAÜ'NÜN YAYINLARI VE PROTESTOLARI ÜZÜNTÜ VERİCİ

BİLGEN: GAÜ'NÜN YAYINLARI VE PROTESTOLARI ÜZÜNTÜ VERİCİ

Şirketler mukayyidi Bilgen yayın ve protestolara nedene olan gerekçenin hukuki zemine dayanmadığının net bir şekilde açık olduğunu belirtti.

A+A-

ŞİRKETLER MUKAYYİDİ BİLGEN YAYIN VE PROTESTOLARA NEDENE OLAN GEREKÇENİN HUKUKİ ZEMİNE DAYANMADIĞININ NET BİR ŞEKİLDE AÇIK OLDUĞUNU BELİRTTİ

BİLGEN: İLGİLİ MEVZUAT, ‘COĞRAFİ’ İSİMLERİN BİR KİŞİ VEYA KİŞİLERLE SINIRLANDIRILAMAYACAĞINI İŞARET ETMEKTEDİR”

Ekonomi ve Enerji Bakanlığı Resmi Kabz Memurluğu ve Mukayyitlik Dairesi, birkaç günden beridir kamuoyunu meşgul eden görsel ve yazılı basında Girne Amerikan Üniversitesi  (GAÜ) “University of North Cyprus Lltd” tarafından Bakanlık ve Şirketler Mukayyitliği’ni hedef aldığını belirttiği  yayınların ve protestoların üzüntü verici olduğunu bildirdi.

Şirketler Mukayyidi Emin Bilgen’in bugün konuyla ilgili olarak yaptığı yazılı açıklamada, “Bu davranışların nedeni olan gerekçenin hukuk zeminine dayanmadığı net bir şekilde açıktır” ifadesi kullanıldı.

Açıklamada, Şirketler Mukayyitliği’nin  isim ve unvan başvurularını değerlendirme yetkisini Fasıl113 Şirketler Yasası’nca belirlenmiş yasal kurallar  ve  yasanın yetkilendirmesinden aldığına işaret edilerek şöyle denildi:

“İlgili mevzuat, ‘coğrafi’ isimlerin bir kişi veya kişilerle sınırlandırılamayacağını işaret etmektedir. Bu uygulama sadece ülkemize özgü değil, Türkiye Cumhuriyeti ve Avrupa Birliği (AB) mevzuatlarında da bu şekilde yer almaktadır. Bu bağlamda 1951 yılından beridir uygulamada bulunan Fasıl 113 Şirketler Yasası altında şirket adı, ticari unvan gibi isimlendirme başvuruları bu yasal kurallar çerçevesinde değerlendirilmektedir.”

Yazılı açıklamada, ilgili üniversitenin maruzatı hakkında ise 2001 yılında farklı kişilere verilen “Girne Teknik Üniversitesi” unvanının, Şirketler Mukayyitliği kayıtları arasında olduğuna işaret edilerek, buna benzer onlarca örnek bulunduğu kaydedildi.

“Konunun özünü oluşturan ‘Girne Üniversitesi’ isimli ve nezdimizde kayıtlı bulunan Ticari Unvan’ın aslında ‘Girne Amerikan Üniversitesi’ ile benzemediği ve/veya çağrışım yapmadığı görülmektedir” denilen yazılı açıklamada, “Kaldı ki kayıtlarımızda 2001 yılı itibarı ile ‘Girne Teknik Üniversitesi’ tescil edilmiştir. Coğrafik isimlerin kullanılması kısıtlanamayacağı anlayışıyla, burada da ‘Girne’ kelimesi kullanılmıştır. Ayrıca geçmiş yıllarda farklı kişilere verilen ‘International American Üniversitesi’  de kayıtlarımız arasındadır” ifadesi kullanıldı.

GEÇMİŞ UYGULAMALAR

Şirketler Mukayyidi Emin Bilgen imzalı açıklamada, “Bunlardan başka, geçmiş yıllarda benzer coğrafi isimleri içeren unvanlar verilmiştir. Örnek olarak ‘Lefkoşa Üniversitesi Ltd. ile ‘Lefkoşa Özel Türk Üniversitesi’ tescilleri. Yurt dışından örnek olarak da Türkiye Cumhuriyeti’nde ‘İzmir Ekonomi Üniversitesi’ tescilli iken sonradan ‘İzmir Üniversitesi’ tescil edilmiştir. Bilinen Üniversitelerden, İstanbul coğrafi isimli şu anda 10 (On)’dan fazla üniversite mevcuttur” denildi.

Açıklamada, yine Şirketler Mukayyitliği kayıtlarında ‘Kıbrıs Atatürk Üniversitesi’, ‘Kıbrıs Bilgetürk Üniversitesi Limited’, ‘Kıbrıs İngiliz Üniversitesi’ ile ‘Uluslararası Kıbrıs Üniversitesi’nin tescilli olduğu vurgulanarak, “Kendi şirket adları da University of North Cyprus ltd’dir. Görüldüğü gibi hepsinde de ‘Kıbrıs’ veya ‘Cyprus’ coğrafi ismi mevcuttur” ifadesi kullanıldı.

“Girne Üniversitesi”nin sahibinin Yakın Doğu Üniversitesi olduğu iddiasını resmi kayıtlarımız yalanlamaktadır. Kayıtlarımızda sahiplerinin Cemre Günsel, Enver Haskasap ve Aziz Günsel oldukları görülmektedir” ifadesine yer verilen açıklamada şöyle denildi:

“Aynı bildiride bahsi geçen ve tarafımdan verilmediği iddia edilen ‘Lefkoşa’ ‘Yakın’ ‘Doğu’  ve benzer isimler tek tek tarafımızdan incelenmiştir. Şikayetçi olan üniversite yönetimi tarafından talep edilen ‘Yakınçağ Üniversitesi’, ‘Lefkoşa Avrupa Üniversitesi’, ‘Doğu Lefkoşa  Üniversitesi’, ‘Girne Amerikan Tıp üniversitesi’, ‘Lefkoşa Girne Amerikan Üniversitesi’  gibi isimlerin bilakis University of North Cyprus ltd (Girne Amerikan Üniversitesi’ne) farklı tarihlerde mukayyitliğimizce verilmiş olduğu resmi kayıtlarımızda bulunmaktadır.”

“İLGİLİ MEVZUAT ÖZEL İSİMLERİ KULLANIMINA SINIRLANDIRMA GETİRİYOR”

Açıklamada, ilgili mevzuatın, coğrafik isimlerin kullanımını sınırlandırmazken, özel isimlerin kullanımına sınırlandırma getirdiği ifade edilerek, “Bir kurumun isim veya unvan talebi, bir başka kurumun adında bulunan özel isimleri içeriyorsa ve bu şekilde doğrudan çağrıştırıyorsa, ilgili mevzuat bunun reddedilmesini gerektirmektedir. Buna yönelik çarpıcı örnekler ise, Girne Amerikan Üniversitesi yönetimi tarafından talep edilen ‘Lefkoşa Yakın Doğu Üniversitesi’, ‘Girne Yakın Doğu Üniversitesi’,  ‘Yakın Doğru Üniversitesi’ isimleri  kullanımına yönelik başvurudur. Bu başvurular Şirketler Mukayyitliğimizce değerlendirilip mevzuata aykırı bulunduğundan reddedilmiştir” ifadelerine yer verildi.

Yazılı açıklamada, Universitiy of North Cyprus Ltd’in ticari unvanı “Girne Amerikan Üniversitesi (Girne American University)” olmasına rağmen “The American University Girne Cyprus” gibi  isimler kullandığı da dikkat çekilerek şu görüşlere yer verildi:

“Markalar mukayyitliğimize Ticaret Marka No. 9701 sınıf 9 ve Ticaret Marka No. 9702 sınıf 16 ile şekilli ve yazılı olarak “GAU Girne Amerikan Üniversitesi”  markaları da kendilerine verilmiştir.

Bakanlar Kurulu’nun vermiş olduğu yetkiye binaen onaylamış olduğum söz konusu isim ve/veya isimlerin hatalı olmadığı kanaatimce bir bütünsellik içinde değerlendirildiğinde etik ve de adil ve yasal oldukları görülmektedir. Mukayyitliğimiz her kurum, şahıs ve kuruluşa, yasanın verdiği yetkileri de kullanarak, tarafsız, adil ve eşit davranmaktadır.”

Kaynak:TAK

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.