1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. BİLİŞİM KONUŞULUYOR
BİLİŞİM KONUŞULUYOR

BİLİŞİM KONUŞULUYOR

Başbakan Ömer Kalyoncu, hükümetin e-devlet projesini daha da ileriye taşımayı hedeflediğini söylerken ...

A+A-

 

KALYONCU: “KENDİNİ BİR REFORM HÜKÜMETİ OLARAK KONUMLANDIRAN HÜKÜMETİMİZ GEÇMİŞTE BAŞLATILAN E- DEVLET PROJESİNİ ÇOK DAHA İLERİ BOYUTA TAŞIMAYI HEDEFLEMEKTEDİR”

KANBAY: “E-DEVLET ÇALIŞMALARINDA TÜRKİYE’NİN KKTC’YE DESTEĞİ HİÇBİR KAYNAK SIKINTISI OLMADAN DEVAM EDECEK”

ERTUĞRULOĞLU: “AMACIMIZ BİLGİ TOPLUMU OLUŞTURMAYA DESTEK OLMAK”

Türkiye Bilişim Derneği’nin (TBD) bu yıl 17’ncisini düzenlediği “Kamu Bilişim Merkezleri Yöneticileri Birliği - Kamu Bilişim Platformu Toplantısı” bugün Acapulco Resort Otel Kongre Merkezi’nde başladı.

Başbakan Ömer Kalyoncu, hükümetin e-devlet projesini daha da ileriye taşımayı hedeflediğini söylerken Türkiye'nin Lefkoşa Büyükelçisi Derya Kanbay, bu projeye desteklerinin hiçbir kaynak sıkıntısı olmadan süreceğini ifade etti. 

Pazar gününe kadar sürecek toplantıda; “Türkiye’nin Bilgi Toplumu Üst Yapısı”, “e-Devlet Kapısı”, “e-Ticaret Güvenlik Sertifikasyonu ve Düzenlemeler” ve “Siber Güvenlik ve Kritik Altyapı Güvenliği” çalışma grupları hazırladıkları raporları ilgili kesimlerle paylaşacak.

Saat 09.30’da saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın ardından açılış konuşmalarıyla start alan toplantıda, bugün; “2023 ve Ötesi Kamu Hizmetlerinde Yenilikçi Yaklaşımlar” konulu forumun ardından  “21. Yüzyıl’da ‘Para mı Yoksa ‘Veri’ mi Daha Değerli?”, “e-Devlet Hizmetleri ve Yenilikçi Yaklaşımlar” konularında sunumlar yapılacak.

Yarın ise “e-Ticaret ve Yenilikçi Yaklaşımlar”, “Siber Güvenlik ve Yenilikçi Yaklaşımlar”,”Yeni Savaş Konsepti”, “Bilgi Toplumu ve Yenilikçi Yaklaşımlar” konusunda oturumlar gerçekleştirilecek.

Toplantı, yarın saat 15.30’da yapılacak genel değerlendirmenin ardından sona erecek.

Açılışta konuşmaları sırasıyla TBD Kamu-BİB Yürütme Kurulu Başkanı Selçuk Kavasoğlu, TBD Yönetim Kurulu Başkanı İlker Tabak, Bilgi Teknolojileri ve Haberleşme Kurumu Başkanı Doç. Dr. Kadri Bürüncük, Ulaştırma Bakanı Tahsin Ertuğruloğlu, Türkiye Cumhuriyeti Lefkoşa Büyükelçisi Derya Kanbay ve Başbakan Ömer Kalyoncu gerçekleştirirken, Microsoft Türkiye Genel Müdür Yardımcısı Onur Koç, Turkcell Direktörü Murat Küçük Özdemir, Turksat Genel Müdür Yardımcısı Halil Yeşilçimen ve BTK Üyesi Hidayet Yıldız da birer konuşma yaptı.

Toplantıda, DP Genel Sekreteri Hasan Taçoy, Avrupa Konseyi Parlamentosu Türkiye Delegasyon Başkanı ve Avrupa Konseyi Parlamentosu Başkan Yardımcısı Reha Denemeç, MHP Samsun Milletvekili Hüseyin Edis, CHP İzmir Milletvekili Erdal Aksünger, RTÜK Üyesi Esat Çıplak ile bilişim sektörü temsilcileri hazır bulundu.

KAVASOĞLU

TBD Kamu-BİB Yürütme Kurulu Başkanı Selçuk Kavasoğlu, bilişim teknolojisindeki gelişmelerin insanları hızlı bir değişim içerisine ittiğini belirterek, bunun sonucunda insanların birbirleriyle ilişkisi, iletişimi, alış-verişi ve dünya ile iletişiminin yeniden şekillendiğini vurguladı.

Dünyanın ekonomik, sosyal, kültürel ve siyasal alanda yeni bir yaşam biçimiyle karşı karşıya olduğunu ifade eden Kavasoğlu, bilgi toplumunun neden olduğu bu değişim ve gelişmelerden uzak kalmanın mümkün olmadığını kaydetti.

Kavasoğlu, toplantının içeriği hakkında da bilgi verdi.

TABAK

TBD Yönetim Kurulu Başkanı İlker Tabak, 17’nci Kamu Bilişim Merkezleri Yöneticileri Birliği - Kamu Bilişim Platformu Toplantısı’nı KKTC’de gerçekleştirmekten duyduğu memnuniyeti belirterek, kendilerine bu imkanı sağlayan KKTC Başbakanı Ömer Kalyoncu, bakanlar ve diğer üst düzey yöneticilere teşekkür etti.

Toplantıda, sadece Türkiye’nin bilişim gündemindeki konuları ele almak için gelmediklerini; KKTC yetkilileriyle de ‘bilişmek’ için geldiklerini ifade eden Tabak, derneğin kurulduğu 1971 yılından itibaren çağdaş, refah düzeyi yüksek, bilişim kültürünü benimsemiş bir Türkiye için çalıştığını vurguladı.

BÜRÜNCÜK

KKTC BTHK Başkanı Doç. Dr. Kadri Bürüncük, TDB’nin 17 yıldan beri düzenlemekte olduğu ve marka haline gelen etkinliğinin ülkede gerçekleştirilmesinden duyduğu mutluluğu dile getirerek, toplantıda; bilişim toplumu, e-ticaret, siber güvenlik ve e-devlet hizmetleri konularının irdeleneceğini kaydetti.

Bürüncük, Türkiye Cumhuriyeti’nin bu konularda elde ettiği bilgi, deneyim ve yeni hedeflerini öğrenmenin e-dönüşüm çalışmalarının sürdüğü ülkede enerji, destek ve yol gösterici olacağını söyledi.

Kadri Bürüncük, bilişimin, ülkenin lokomotif sektörleri olan turizm ve eğitime eklenmesiyle sacayağının önemli parçasını oluşturacağına inanç belirtti.

ERTUĞRULOĞLU

Ulaştırma Bakanı Tahsin Ertuğruloğlu ise bilişim sektörünün gelişimine önemli katkılar sağlayan ve sektörün sorunlarına çözüm arayan TBD ile kamu yararına olan Kamu Bilişim Platformu’nun faaliyetlerini yakından takip ettiğini belirterek, düzenlenen etkinliğin kamunun bilişim alanındaki farkındalığını artırdığını kaydetti.

İnsan merkezli bir teknoloji olan bilişimin; bilginin derlenmesi, sınıflandırılması, depolanması, işlenmesi ve etkin şekilde kullanılması olduğunu ifade eden Ertuğruloğlu, bilişim toplumunun önemine işaret etti.

Bilişim toplumunun sadece ürünleri değil, başta eğitim sistemi olmak üzere ülkenin tüm sistemlerinde köklü değişiklikleri zorunlu kıldığını belirten Ertuğruloğlu, amaçlarının; tarafların hak ve menfaatlerinin korunduğu, etkin ve sürdürülebilir bir rekabet zemini oluşturup her yerden ulaşılabilen kaliteli hizmetler sağlama, bunun yanında hem ulusal hem de uluslararası yatımcıları teşvik ederek bilgi toplumu oluşturmaya destek olmak olduğunu vurguladı.

Ulaştırma Bakanlığı’nın koordinasyonluğunda başlatılan ve bugün Başbakanlık bünyesinde devam eden e-devlet projesinde somut ilerlemeler kaydedilmekte olduğunu belirten Bakan Ertuğruloğlu, e-imza çalışmalarının da e-devlet projesiyle birlikte sürdüğünü kaydetti.

Bunlara ek olarak maliye bilgi sistemi, gümrük bilgi sistemi, e-nüfus, sigorta bilgi sistemi ve benzeri birçok projenin kapsamlı olarak eş zamanlı çalışıldığını söyleyen Ertuğruloğlu, kayıp, kaçak ve kayıt dışı ekonomiyi kayıt altına alan mobil cihaz kayıt sistemi; BTHK’nın yıl sonunda devreye gireceğini belirtti.

KANBAY

Türkiye Cumhuriyeti Lefkoşa Büyükelçisi Derya Kanbay da, kamuda bilişim alt yapısının geliştirilmesinde sadece teknik elemanlara değil, devlet yöneticileri, yasama organı ve devletin diğer asli kurumlarına da görev düştüğünü söyledi.

Türkiye Cumhuriyeti’nde yürütülen e-devlet, e-konsolosluk ve e-vize çalışmaları hakkında bilgi veren Kanbay, e-konsolosluk projesinin, yurtdışında yaşayan 6 milyon Türkiye Cumhuriyeti vatandaşının daha hızlı ve güvenli hizmet almasını sağlayarak yaşamlarını kolaylaştırdığını kaydetti.

“Bu tür çalışmaların amacı; insan, toplum, özel sektör ve kamu teşkilatına bir fayda sağlaması, bir hizmet götürülmesidir” diyen Kanbay, Türkiye’de bu yönde hayata geçirilen projelerle gurur duyduklarını dile getirdi.

KKTC devletinin en iyi şekilde faaliyet gösterebilmesi için, ana yapısı, tüm hizmet ve teşkilatlarının e-devlet yapısının güçlenmesinin büyük önem taşıdığına işaret eden Kanbay, Türkiye Cumhuriyeti’nin KKTC’ye desteğinin devam edeceği ve e-devlet çalışmalarına da hiçbir kaynak sıkıntısı olmadan katkı sağlamaya devam edeceklerini vurguladı.

KALYONCU

Başbakan Ömer Kalyoncu ise, bilişimin bugünkü dünyanın en önemli alanlarından biri olduğunu ifade ederek, bir reform hükümeti olarak başlıca amaçlarının; Kıbrıs Türk halkının bir bilişim toplumu olma yönünde değişim geçirmesi, ileri teknolojik bilgi ve hizmetlere ulaşmasını sağlamak olduğunu kaydetti.

Küçük bir ülke olan Kuzey Kıbrıs’ta kendini bilişim teknolojilerine adapte etmiş birçok birey ve kurum olduğunu belirten Kalyoncu, “Bunu teşvik etme, Kuzey Kıbrıs’ı bir bilişim adası haline getirme, ekonomiden eğitime, şeffaf ve verimli devlet yönetiminden uluslararası entegrasyona kadar birçok alanda rahatlama yaratacaktır” dedi.

Bilişimin, akademik, teknik kurumlar, bireyler, bilgiyi üreten donanımları, hizmet alan firmaları kapsayan geniş bir alan olduğuna işaret eden Başbakan Kalyoncu, KKTC’nin, bilişimle ilgisi olan tüm tarafları biraraya getiren bir organizasyon olan Kamu Bilişim Platformu’ndan öğrenecek çok şeyi olduğunu söyledi.

“Kendini bir reform hükümeti olarak konumlandıran hükümetimiz geçmişte başlatılan e- devlet projesini çok daha ileri boyuta taşımayı hedeflemektedir” diyen Kalyoncu,  e-devlet’in sağlayacağı olanakların vatandaşların tüm devlet hizmetlerine erişimini kolaylaştırması açısından şeffaflık ilkesi ve vatandaşların katılımcılığının sağlanması açısından da büyük önem taşıdığını vurguladı.

Kalyoncu konuşmasının sonunda toplantının verimli geçmesini dileyerek, katılımcıların Kuzey Kıbrıs’ı yakından tanımalarını da istedi.

 

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.