1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. BİN 962 İŞ KAZASI, 48 ÖLÜ
BİN 962 İŞ KAZASI, 48 ÖLÜ

BİN 962 İŞ KAZASI, 48 ÖLÜ

Ülkede iş sağlığı ve güvenliği konusunda yeterli denetim yapılmıyor. Denetim eksikliği ailelerin ocağına ateş düşürüyor, her yıl onlarca kişinin hayatını kaybetmesine neden oluyor

A+A-

Ülkemizde İş Sağlığı ve Güvenliği Yasası, 2009 yılında Meclis’ten geçmesine rağmen, ne yazık ki uygulanamıyor.

Yasal mevzuatın yürürlüğe girmesi için denetim konusunda yaşanan ciddi sıkıntı, ölümlü iş kazalarının artmasına neden oluyor.

Gerekli mekanizmanın oluşturulamaması nedeniyle, her yıl onlarca can, iş kazasına kurban gidiyor.
Özellikle son günlerde iş kazalarında yaşanan ürkütücü artış, denetim mekanizmasını sorgulatır hale getirildi.

Yenidüzen Gazetesi 2006 yılından itibaren meydana gelen iş kazalarını irdeledi

Ortaya çıkan tablo, denetim konusunda yaşanan eksikliği bir kez daha gözler önüne serdi. Çalışma Dairesi resmi verilere göre, 2006 ve 2013 Haziran ayı sonuna kadar toplam bin 962 iş kazası meydana geldi.

Kazalar sonucunda bin 927 çalışan yaralandı, 48 işçi de hayatını kaybetti, iki dosya da mahkemeye sevk edildi.En fazla ölümlü iş kazası inşaat sektöründe yaşandı. İnşaat sektörünü, imalat sektörü takip etti.

Gürpınar: İş kazaları kader değil
yenidüzen’e konu ile ilgili değerlendirmede bulunan Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Aziz Gürpınar, ölümlü iş kazalarının son günlerde artış yaşandığına dikkat çekti. Denetim mekanizmasının etkin bir şekilde hayata geçmesinin şart olduğunu belirten bakan Gürpınar, denetimlerin bayramdan sonra yoğunlaşacağını açıkladı.

Gürpınar, denetimlerin tek başına yeterli olmayacağına da değinerek, ülkedeki iş güvenliği bilincinin istenilen seviyede olmadığına dikkat çekti. Bu konuda işveren, işçiler ve kamuoyu tarafından yeterli hassasiyetin oluşmasının şart olduğunu vurgulayan Gürpınar, iş kazalarının kader olmadığını vurguladı.

“Devlet destekli projelere sıkı denetim”
Gürpınar, devletin mali katkısı ve teşviği ile yürütülen projelerde iş sağlığı ve güvenliği hizmetlerinin yeterince verilip verilmediğinin yanı sıra risk değerlendirme raporlarının hazırlanmasını kontrol edebilmek adına mekanizma kurulacağını açıkladı.
Devlet ihalelerine katılacak işletmeler için de söz konusu mekanizmanın yürürlüğe gireceğini söyleyen Gürpınar, ilgili bakanlıklarla yapılacak görüşmelerin ardından iki aylık bir sürecin ardından hayata geçirmeyi öngördüklerini aktardı.

“Her yıl ortalama 250-300 iş kazası”
Gürpınar, her yıl ortalama 250 ile 300 arasında iş kazasının kayıtlara geçtiğini söyledi. Gürpınar, söz konusu iş kazalarının tahkikatı yapılan ve Çalışma Dairesi’nin kayıtlarına girmiş kazalar olduğunu dile getirerek, bazı kazaların bakanlığa bildirilmediğini, bu yüzden de gerçek iş kazalarının sayılarının belirtilen rakamların üzerinde bulunduğuna dikkat çekti.

Her yıl 6-10 arasında çalışanın iş kazaları nedeniyle hayatlarını kaybettiğini aktaran Gürpınar, “Bu rakamlar büyük rakamlardır. Ülkedeki çalışma kapasitesi ve ekonominin niteliklerini değerlendirdiğimizde ağır sanayi yatırımı yok. Bizdeki ekonominin büyük bir kısmı hizmet sektörüne dayalıdır” dedi.

Yenidüzen

Etiketler : ,
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.