1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. BİNLERCE DÖNÜM KIBRIS TÜRK MALININ KONTROLÜ İÇİN SAVAŞ!
BİNLERCE DÖNÜM KIBRIS TÜRK MALININ KONTROLÜ İÇİN SAVAŞ!

BİNLERCE DÖNÜM KIBRIS TÜRK MALININ KONTROLÜ İÇİN SAVAŞ!

Disneyland ve kumarhane kurup, yeni istihdam olanakları yaratacak ve yabancı sermaye ve yabancı turist çekecekleri vaadinde bulunarak

A+A-

 

VUDA’DAKİ ARAZİYE DISNEYLAND VE KUMARHANE İNŞA ETMEK İSTEYEN RUM İŞADAMLARI RUM YÖNETİMİNE BASKI YAPIYOR

EVKAF’IN TEPKİ GÖSTERMESİ İHTİMALİ ARAŞTIRILIYOR

Larnaka’ya bağlı Kalo Horio’daki (Vuda) 3 bin 500 dönümlük Kıbrıs Türk malının kontrolü konusunda aylardır savaş verildiği, meselenin Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis’in de bilgilendirileceği kadar ciddi olduğu bildirildi.

Fileleftheros “3 Bin 500 Dönümün Kontrolü İçin Savaş... Hükümete Baskı Yapıyorlar, Oyuna Siyasiler De Katıldı” başlıklı haberinde, edindiği bilgilere dayanarak, yaklaşık 350 milyon Euro değerinde olan araziyi işadamlarının istediğini ancak arazi Kıbrıs Türk malı olduğundan, önlerine engel çıktığını yazdı, şu detayları verdi:

“İşadamları, Larnaka’ya bağlı Kalo Horio’daki (Vuda) malın müşterek sahibi görünen Ankara’daki Türk meslektaşlarıyla yaptıkları sözleşmeyi sundular. Aynı zamanda malın müşterek ortağı görünen Evkaf da malı talep ediyor. Edindiğimiz bilgilere göre Evkaf tarafından tepki gösterilmesi ihtimali araştırılıyor.

Bilgilerimize göre, söz konusu araziyle ilgilenen işadamları ekonomik krize atıfta bulunuyor, Disneyland ve kumarhane kurup, yeni istihdam olanakları yaratacak ve yabancı sermaye ve yabancı turist çekecekleri vaadinde bulunarak ilgili devlet birimlerine ve hatta Başkanlık Köşkü’ne baskı yapıyorlar. İşadamları arazide yapmak istedikleri inkişafın projelerini de sundular.

Söz konusu işadamları, araziyi kontrolleri altına alma çabalarında, siyasi düzeyde müttefik de buldular. Bu da, meclis üyelerinin bile bu konuyu yönetme şekliyle ilgili soru işaretleri yaratıyor. Aynı bilgilere göre bu işadamlarının kumarhane de inşa etmek istiyor olmaları diğer işadamları arasında tepkilere neden oldu.

Hükümet konuyla ilgili pozisyon belirlemedi ancak Başsavcıdan görüş istedi. Başsavcının da bahse konu arazinin Kıbrıs Türk malı olduğu, bu nedenle kontrolünün Kıbrıs Türk Malları Vasiliği, yani İçişleri Bakanı olduğuna hükmetmiş görünüyor.

Ancak işadamları elleri kolları bağlı beklemediler, öğrendiğimize göre ilgili malın yalnız Kıbrıslı Türklere veya Evkaf’a ait olmadığını, Türklerin de müşterek sahibi olduğunu göstermek maksadıyla yeni veriler aradılar. Bunun için de son 200 yıllık belgelere başvurdular.

Bilgilerimize göre, işadamları mal sahibi ile yapılmış, yıllık 1 milyon Euro’ya 90 yıllık kira sözleşmesini sundular. Bu vade, büyük binalar ve diğer altyapılar inşa edilmesine ve sözleşmenin yenilenmesi halinde malın kullanıcılarına ait olmasına olanak tanıyor.

Söz konusu malın değerinin, hükümet tarafından ilan edilen teşvikler yüzünden arttığına ve işadamlarının malı inkişaf ettirme projelerine onay verilmesi halinde değerinin daha da artacağına vurgu yapılıyor.

Hükümetin, boyun eğmemeye ve malın, Kıbrıs Türk Malları Vasiliği’nin yönetimindeyken Kıbrıs Türk malı olduğu tezinde istikrarla durması halinde meselenin yargı önüne gitmesi bekleniyor ki bu da uzun süreli hukuk savaşı anlamına geliyor.

Yapılan baskı nedeniyle meselenin yeniden hükümetin ve Bakanlar Kurulu’nun önüne gitmesi beklenirken bazıları, bu arazinin veya bir bölümünün hükümet tarafından kullanılabileceğine veya göçmenlerin kullanımına verilebileceğine işaret ediliyor.”

 

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.