1. HABERLER

  2. GÜNDEM

  3. BİO-DER: “DUMANSIZ ADA’YA DOĞRU”
BİO-DER: “DUMANSIZ ADA’YA DOĞRU”

BİO-DER: “DUMANSIZ ADA’YA DOĞRU”

YARIN 31 MAYIS DÜNYA SİGARAYI BIRAKMA GÜNÜ

A+A-

Yarın, 31 Mayıs Dünya Sigarayı Bırakma Günü...

Biyologlar Derneği  (Bio-Der) Sağlık Komitesi adına Şerife Can bugün yaptığı yazılı açıklamada, Dünya Sağlık Örgütü’nun  her yıl sigaranın ve diğer tütün ürünlerinin içimindeki zararlara dikkat çekmek amacıyla 31 Mayıs tarihini “Dünya Sigarayı Bırakma Günü” olarak ilan ettiğini hatırlattı.

Can, bilimsel araştırmalara göre sigara ve dumanın da güve kovucu, oje sökücü, fare zehiri, böcek öldürücü gibi 4 binden fazla zehirli madde tespit edildiğine işaret ederek, “Bu maddelerin büyük kısmı kanserojen madde içermektedir” dedi.

Can, sigara dumanındaki en tehlikeli maddelerin  kalp ve damarların sağlıklı çalışmasını engelleyen nikotin, solunum yollarına  ve akciğerlere yapışan katran ve hücrelerin hızlı ve fazla bölünmesine neden olan karbon monoksit olduğunu vurguladı.

Şerife Can, tütün ve tütün ürünlerine sadece erişkinlerin değil, ilkokul çağındaki çocukların da kolay ulaşılabilir hale geldiğini ifade ederek, bu durumun sadece kullanan kişilerin sağlığını tehdit etmekle kalmayıp, kullananın yakın çevresinde bulunan tütün ürünleri kullanmayanları pasif içiciliğe maruz bırakarak tehdit ettiğini hatırlattı.

“Bu durum toplumumuzda sadece sağlık sorunlarının değil sosyal ve ekonomik sorunlarında doğmasına neden olmaktadır” denilen yazılı açıklamada, bu nedenle kapalı alanlarda tütün ürünü içilmemesi gerektiğini kaydetti.

Car, gelişmiş ülkelerde kapalı alanlarda tütün ve tütün ürünlerinin içilmesinin yasalar uyarınca imkansız hale geldiğini;  2004’den beri Avrupa Birliği (AB) üyesi devletlerin yasal olarak dumansız ülke durumuna geçtiğini ileri sürdü.

Türkiye’nin 19 Mayıs 2008 itibariyle ‘Dumansız Türkiye ‘ uygulamasını başlattığına işaret eden Şerife Can, “Ülkemizde ise tütün kullanımını yasaklayan ve sınırlayan yasa olmasına rağmen, hem çalışma ortamlarında hem de sosyal işletmelerde denetleme eksikliğinden dolayı kati şekilde uygulanmamaktadır” ifadesini kullandı.

Şerife Can, bugün tütün paketleri üzerinde “Öldürür” amblemi bulunsa da, ada insanı olarak sağlık, yeşil ve mavinin yok oluşunu göz ardı edildiğini iddia ederek, daha sağlıklı bireyler ve daha yeşil bir ada için yakılan dumanları göz ardı edilmemesini istedi.

 

Kaynak: TAK

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.