1. HABERLER

  2. DÜNYA

  3. BİR ANDA YAYILDI
BİR ANDA YAYILDI

BİR ANDA YAYILDI

Uganda'dan dünyaya uzanan 'Happy Baby'

A+A-

Sabancı Vakfı’nın toplumsal gelişmeye katkıda bulunan “sıra dışı kişilerin olağanüstü öykülerini” anlattığı “Fark Yaratanlar” programı beşinci sezonunda da devam ediyor. Beşinci sezonun sekizinci Fark Yaratan’ı “Happy Baby (Mutlu Bebek)” projesini hayata geçiren Cansu Akarsu oldu.

İstanbul Teknik Üniversitesi Endüstriyel Tasarım bölümü mezunu olan Cansu Akarsu, “Happy Baby” adını verdiği bir bebek taşıyıcısı projesi ile kırsal alanda yaşayanların kullanımını göz önünde bulundurarak, rahat ve güvenli bebek taşımaya yarayan bir ürün tasarladı.

Projenin hazırlık aşamasında, Uganda’nın Lira, Kasese ve Nkokonjeru bölgelerinde pilot çalışma gerçekleştiren tasarım ekibi, 108 ebeveynin bu konudaki ihtiyaçlarını öğrendi. Üretilen bebek taşıyıcıları pilot bölge seçilen Nkokonjeru’ya bağlı 12 köydeki 17 gönüllü aile tarafından denendi. Erkeklerin de çocuklarını taşıması teşvik edildi. Bir yandan da, yerel liderlere, Nkokonjeru Hastanesi’nin görevlilerine, dini liderlere ve köy sağlık ekiplerine bebek taşımanın doğru yollarını ve yararlarını öğrenip yaymaları için eğitim verildi.

23113737.jpg

Proje kapsamında, Uganda’da 17 terziye eğitim verilerek, bu ürünü nasıl dikip, sonrasında da pazarlayabilecekleri anlatıldı. Bu sayede seçilen terziler de ticari bir girişimde bulunma şansı elde etti. Ekonomik olarak erişilebilir bir fiyata sunulacak ürün sayesinde, emzirme döneminde olan annelere kolaylık sağlanması, babaların ailelerine ve çocuklarına olan bağlarının güçlendirilmesi ve bebeklerin doğru ve ergonomik taşınması hedeflendi.

Cansu Akarsu’nun ekip arkadaşları ile birlikte geliştirdiği Happy Baby bebek taşıyıcısı, hem üretiminin düşük maliyetli olması, hem anne ve babaların kullanımına uygun olması nedeniyle Uganda’nın köylerinde hızla yayıldı. Cansu Akarsu ve ekibi, Happy Baby’nin yaygınlaşması için Uganda köylerindeki yerel terzilere ürünün nasıl üretileceğini öğrettiler ve sadece 7 dolara satabilmelerini sağladılar.

Happy Baby projesi başlangıcından bu güne dek, Real Medicine Foundation ve Children in Africa Breastfeeding Support'un ortaklığı ile tasarım, üretim ve pilot projenin tamamlanması aşamalarında desteklendi. Cansu Akarsu projesine bugün, Danimarka'da kurduğu Happy Baby Association (Mutlu Bebek Derneği) ile devam ediyor.

 

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.