1. HABERLER

  2. DÜNYA

  3. BİR ANNENİN, ÖLEN KIZININ FACEBOOK HESABI İÇİN MÜCADELESİ
BİR ANNENİN, ÖLEN KIZININ FACEBOOK HESABI İÇİN MÜCADELESİ

BİR ANNENİN, ÖLEN KIZININ FACEBOOK HESABI İÇİN MÜCADELESİ

BİR ANNENİN, ÖLEN KIZININ FACEBOOK HESABI İÇİN MÜCADELESİ

A+A-

Eskiden vasiyetle dünya malını başkasına bırakmak mümkündü. Dünya dijitalleştikçe işler daha tuhaf bir hal almaya başladı. Örneğin öldüğünüzde Facebook, Twitter, Instagram gibi hesaplarınız ne olacak? Google'da sizin hakkınızdaki belgeler, düşünceleriniz, fotoğraflarınız dört bir yana yayılmaya devam edecek mi? Peki ama bunların gerçek sahibi kim? Hesaplarımızı sevdiklerimize nasıl bırakabiliriz?

19 yaşındaki kızı Becky'i amansız bir hastalıktan kaybeden annesi Louise Palmer bu soruların yanıtını bilmiyor ama bunun çok zor olduğunu iyi biliyor.
Kızı beynindeki tümör nedeniyle konuşma ve hareket etme yeteneğini kaybetmişti.

Louise Palmer arkadaşlarıyla bağlantısı kesilmesin diye Becky'nin Facebook'a girmesine yardım etti.Becky 2010'da hayatını kaybetti. Kaybının ardından anne Palmer kendisini kızına yakın hissetmek için Becky'nin hesabına girmeye devam etti.

Palmer "Gerçekten çok önemli. Evladınızı kaybetmekten daha kötü bir şey olamaz. Diğer insanların onu unutmalarından korkuyorsunuz. Facebook'a girip sadece duvarına yazılanları değil, özel mesajlarını da okuyordum. Kızımın unutulmaması beni rahatlatıyordu." diye duygularını ifade ediyor.

Birgün Facebook, Becky'nin hesabını "memorialise/anıtlaştırma" denen bir uygulamayla erişilmez kıldı.

28714869.jpg

MARK ZUCKERBERG'E MEKTUP YAZDI

Louise Palmer, Facebook'a bir yazı yazıp, Becky'nin nasıl öldüğünü anlattı ve kızının özel mesajlarını okumak ve sayfasını düzenlemek istediğini söyledi.

Facebook'un yanıtı ise şöyle oldu:
"Merhaba Louise. Kaybınızı üzüntüyle öğrendik. Vefat eden kullanıcılarımızla ilgili kurallarımız uyarınca bu hesabı anıtlaştırdık. Bu, hesabın gizlilik ayarlarını, profilini sadece onayladığı arkadaşlarının görebilmesine ya da arama motorlarında bulabilmesine izin verecek hale getiriyor. Duvar, arkadaşlarının ve aile üyelerinin anı mesajları bırakabilmesi için açık kalacak. Maalesef gizlilik nedeniyle profilinde değişiklik yapamayız, hesaba giriş bilgilerini veremeyiz. Verdiğimiz rahatsızlık için özür dileriz. Başka sorunuz varsa lütfen bildirin. Facebook'la irtibat kurduğunuz için teşekkürler."

Palmer bunun üzerine Facebook'un kurucusu Mark Zuckerberg'e yazdı. Ne yazık ki cevap alamadı.
Kamuoyu araştırma şirketi YouGov'un, Mishcon de Reya adlı hukuki danışmanlık şirketi için yaptığı araştırmaya göre, internetteki "mülkümüzün" kime ait olduğu konusunda ciddi bir bilgi eksikliği mevcut.

DİJİTAL HAKLAR, MÜLK KİMİN?

Ankete katılanların yaklaşık dörtte biri, bu konuda fikri olmadığını, üçte biri de Facebook'a ait olduğunu söyledi.
Peki o halde kimin?
Mishcon de Reya'nın ortaklarından Mark Keenan, "Bu konu hukuki bir mayın tarlası. Yeni bir cephe. İnsanlar sözleşme şartlarını okumuyorlar. Aile üyeleri ile hizmet sağlayıcıları arasındaki anlaşmazlıklar büyüyor. Hizmet sağlayıcıları arasında dijital varlıkların varislere intikali konusunda standart bir uygulama yok" dedi.

İngiliz Hukukçular Derneği geçen yıl kullanıcılara, ölümlerinden sonra sosyal medya, oyun ve diğer internet hesaplarına ne olacağı konusunda açık vasiyet bırakmaları tavsiyesinde bulundu.

Açıklamada e-posta, banka, yatırım ve sosyal medya hesaplarıyla ilgili bir listenin olmasının varislerin dijital mirasa sahip çıkmasını kolaylaştıracağı belirtildi.
Aksi halde sadece manevi değeri olan şeyler değil, maddi varlıkları da kaybetmek mümkün.
Zira dijital varlıklar arasında müzik, film, e-posta adresi, bilgisayar oyunu karakterleri, alan adları, mil puanları, ödül puanları, PayPal ve Bitcoini gibi parasal değeri olan varlıklar da var.

ANNE, KIZININ EVDE ÇEKTİĞİ VİDEOLARLA TESELLİ BULUYOR

28714871.jpg

Şimdi, kızının anıları internette kilitli kalan Louise Palmer, evde çektikleri videolarla teselli buluyor.

Facebook'un gizlilik kurallarını ya da bazı insanların özel hayatlarının internette başkalarına açık olmasını istemeyebileceğini anladığını söylüyor ancak kızıyla arasında gizli saklı hiçbir şeyin olmadığını belirtiyor.
Palmer "Onunla her şeyi paylaştık. Ben onun annesiyim. Bu da onun Facebook sayfası ve buraya koydukları. Bunlar benim sanıyordum." diyor.

TÜRKİYE'DE ÖLÜNCE HESAPLARIN SİLİNMESİ İÇİN VEKİL ATAMA SEÇENEĞİ YOK

Hukukçular Derneği'nin Vasiyet ve Varlık Komisyonu'ndan Gary Rycroft: "Eğer bir Twitter hesabınız varsa, aileniz bu hesabı kapatmak isteyebilir ve vasiyetinizde açıkça belirttiyseniz yakınlarınızın bunu kapattırması çok daha kolay olur. Eğer internetten erişebildiğiniz banka hesabınız varsa, varisleriniz bunu kapatabilir ve sizin adınıza bankadan parayı talep edebilir. Bu, liste bırakmaktan daha iyi bir çözüm zira başkasının şifrenizi kullanarak banka hesabınıza girmesi suçtur."

Şubat ayında Facebook, ABD'deki kullanıcılarına öldüklerinde hesaplarının silinmesi ya da hesaba kısmi erişim için bir vekil atama seçeneğini sundu.
Fakat bu durum Türkiye'yi kapsamıyor. İngiltere'yi de.

 

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.