1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. BİR BİR YIKILIP YOK OLUYOR...
BİR BİR YIKILIP YOK OLUYOR...

BİR BİR YIKILIP YOK OLUYOR...

Başkent Lefkoşa’nın Surlariçi bölgesinde, yüzyıllar boyu adamızda yaşayan kültürlerin izlerini taşıyan tarihi evler, bakımsızlıktan bir bir yıkılıp yok oluyor.

A+A-

Kıbrıs adasında geçmişte hüküm sürmüş medeniyetlerin izlerini barındıran, o dönemlerin mimari özelliklerini günümüze taşıyan çok sayıda ev ve bina bugün ilgisizlik ve bakımsızlık nedeniyle bir bir yıkılıp yok oluyor.

Özellikle Başkent Lefkoşa’nın Surlariçi bölgesinde bulunan ve çoğunluğu Osmanlı mimarisinin en güzel örneklerini barındıran evler, gelecek nesillere ulaşabilmek için ilgi bekliyor.

Çok eskiden adamızda yaşayan kültürlerin bizlere miras bıraktığı bu yapılar, biran önce restorasyonlarının yapılmaması halinde yok olup gidecek.

İnsan yerleşimine uygun olmadığı için Lefkoşa Türk Belediyesi (LTB) tarafından mühürlenen söz konusu binalar, bölge sakinlerinin can güvenliğini de tehdit ediyor.

İçlerinde Osmanlı döneminin mimari özelliklerini de taşıyan, cumbalı ve taş kemerli yapıların, restorasyon çalışmasıyla yok olmalarının önlenmesi gerektiğini vurgulayan vatandaşlar, zaman zaman yıkılan bazı binaların şimdiye dek şans eseri can almadığını söyledi.

Turistlerin yoğun olarak ziyaret ettiği bölgelerden olan Surlariçi’ne yetkililerin gerekli ilgiyi göstermediğini kaydeden vatandaşlar, yapılacak restorasyon çalışmalarının turizmi olumlu yönde etkileyeceğini belirtti.

 

Kaynak: Kıbrıs

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.