1. HABERLER

  2. GÜNDEM

  3. “BİR DAHA YAŞANMASIN”
“BİR DAHA YAŞANMASIN”

“BİR DAHA YAŞANMASIN”

“BİR DAHA YAŞANMASIN”

A+A-

Alagadi’de dün sabah bir araya gelen yetkililer alınacak önlem ve yol haritası ile ilgili olarak gerçekleştirdikleri toplantıdan sonra ilk adımı attılar

Alagadi’dedün sabah bir araya gelen yetkililer alınacak önlem ve yol haritası ile ilgili olarak bir sohbet toplantısı gerçekleştirdi. Halk plajlarında kontrol ve denetimsizlikten yaşanan ölümlü kazalardan sonra özelde Alagadi genelde ülke çapındaki halk plajlarında alınacak önlemlerle ilgili yetkili makamlar bir araya geldi. Dün sabah saat 09:00 da Alagadi’de bir araya gelen Turizm Çevre ve Kültür Bakanı Mehmet Harmancı, Girne Kaymakamı Gürkan Kara, Esentepe Belediye Başkanı Erdal Barut burada bir sohbet toplantısı gerçekleştirdi.

“BİR DAHA YAŞANMASIN”
Geçtiğimiz hafta boğularak yaşamını yitiren 14 yaşındaki Hatice Uçar’ın ölümüne çok üzüldüklerini belirten yetkililer, bu tür kazaların bir daha yaşanmaması için acil önlem alınması gerektiğinin altını çizdiler. Star Kıbrıs ve Ada TV’nin haberlerinin de etkili olduğuna dikkat çeken ilgili makamlar, gereken çalışmanın ciddiyet içerisinde yürütüleceği sözünü verdiler. Gerçekleştirilen sohbetin ardından ilk sözü alan Turizm Çevre ve Kültür Bakanı Mehmet Harmancı şunları söyledi:

“FAYDALI BİR GÖRÜŞME OLDU”
“Burada bugün Sayın Kaymakamımız ve belediye başkanımız ile birlikte en azından koordinasyonu nasıl yapabileceğimizi konuştuk. Özelde Alagadi ancak genelde ülke çapındaki halk plajlarında veya halk plajı ilan edilmemiş yerlerde ne gibi uygulamalar yapabiliriz düşüncesiyle faydalı bir görüşme yaptık. Bugünden itibaren ben İçişleri Bakanımız ile de bir görüşme gerçekleştirerek onların ve bizim ne gibi çalışmalar yapabileceğimiz ve bu geçiş döneminde hangi tedbirleri alabileceğimiz konusunda bir strateji belgesi oluşturmak istiyoruz. Bu da gelecek yeni hükümete belki bir yol haritası olabilir.

“TÜZÜK ÇALIŞMALARI YAPILMAMIŞ”
Burada görülüyor ki, bundan önce çıkan yasaların tüzükleri ile ilgili hiçbir çalışma yapılmamış uzun yıllardır... Bu tüzüklerin çıkarılarak hayata geçirilmesi ile ilgili bir an önce çalışmalar yapılması gerekiyor. Gerekirse tüm yetkilerin bir merkezde toplanması ve bu merkez vasıtasıyla kontrolü gerekiyor. Devletin artık daha fazla kontrol edemediği noktalarda hizmet alımı gerçekleştirerek elini buralardan çekmesi gerekir veya bu tarz yerleri belediyelerin kontrolüne verip idameyi bu şekilde sağlayabilir.

“BİR DAHA BU ACILAR YAŞANMASIN”
Ben burada bu toplantıyı gerçekleştiren Sayın Kaymakamımız Gürkan Kara’ya, belediye Başkanımız Erdal Baruta ve şahsınız nezdinde Star Kıbrıs medya gurubuna konuya duyarlılığından dolayı teşekkür ederim. Ve bu tarz acıların bir daha yaşanmaması için bizler ve yeni gelecek olanlar bugünkü sorumluluğumuzla hareket eder ve acı kayıpların önüne geçmek ve ülkemizde denetimi sağlamak ile ilgili bir adım atmış oluruz diye düşünüyorum.”
***
“İYİ BİR ZEMİN OLUŞTU”
Girne Kaymakamı Gürkan Kara alınacak tedbir ve yol haritası ile ilgili görüşlerini şöyle ifade etti:“Plajların denetlenmesi ve kullanımı ile ilgili her yıl sezon başında İlçe Emniyet Kurulu olarak bazı kararlar alıyoruz. Bunların içinde jet-ski denen araçların kullanımı, denize girilen yerlerde güvenlik şamandıraları ve cankurtaranların oluşumu da yer alıyor. Tüm bu kararları ilgili işletmeler ve kıyısı olan belediyelere alınması gereken önlemler olarak aktarıyoruz. Kısa bir süre önce Alagadi de yaşanan üzücü olayın ardından Sayın Bakanımız ve Belediye

“ACİL ÖNLEMLER ALINMALI…”
Başkanımız ile bugün burada gerçekleştirdiğimiz sohbette özelde Alagadi ancak genelde ülke çapında alınması gereken tedbirler, yasalardaki boşluklar ve yayınlanan yasaların altında hayata geçirilemeyen tüzüklerin oluşturulması konusunda iyi bir zemin oluştuğuna inanıyorum. Önümüzdeki günlerde tüm bunların yasal zeminde çözümü için ilgili bakanlıkların da katılacağı bir çalışmanın başlatılacağına inanıyorum. İlk etapta daha bu yıl bitmeden acil önlemlerin alınması, ikinci etapta ise kalıcı olarak her yıl uygulanabilecek bir çalışma olacaktır.
***
“HER TÜRLÜ HİZMETİ VEREBİLİRİZ”
Alagadi bölgesinin bağlı olduğu Esentepe Belediye Başkanı Erdal Barut konunun da muhatabı olarak şunları kaydetti: “Aslında bu olay yılların getirdiği ve büyüyerek katlanan bir sorunlar yumağı olarak şimdi karşımıza geldi. Alagadi binlerce insanın yaz aylarında yerli ve yabancı turistlerin plaj olarak kullandığı en yoğun bölgelerden biri. Burası yasal olarak halk plajı ilan edilmemiş olsa da, halk arasında itibar edilen bir plaj alanı. Bu konu ile ilgili Esentepe Belediyesi’nin geçmiş yıllarda birçok girişimleri olmuştur. 1997 yılından itibaren Çevre Koruma Dairesi’nin kontrol ve yönetiminde olan Alagadi plajının Esentepe Belediyesi’nin kontrol ve yönetimine verilmesi konusunda bazı plan ve projeler yapmak suretiyle ve bunları da hayata geçirmek arzusuyla ilgili makamlara müracaat etmiştik. Sunduğumuz projelerin içinde güvenliktemizlik, gıda satış kontrolü, giriş çıkışların denetlenmesi gibi ve bunları da gerçekleştirirken buranın Özel Çevre Koruma Bölgesi olması ile gereken özenin de gösterileceği bir ortamda olmak kaydıyla.

“SONUCA ULAŞACAĞIMIZDAN ÜMİTLİYİM”
Ben şahsen bugün gerçekleştirilen sohbetten çok ümitliyim, burada taraflar olarak üzerinde durduğumuz başlıklarda tam bir mutabakat sağladık. Önümüzdeki günlerde de bu çalışmaların daha da ileriye götürülerek köklü çalışmalara imza atılacağı konusunda hiç şüphem yok. Amaç burada çevre korumak fakat insansız bir çevrenin de olamayacağı düşüncesiyle insan hayatının ne derece önemli olduğuna dikkat çekilmesinin gerekliliğini paylaştık. Artık Alagadi de birilerinin ihmalinden hatalı eksik kural ve boş vermişlikten kaynaklanan sebeplerden dolayı kimsenin hayatını kaybetmemesi üzerinde durarak gereken çalışmaların yapılacağı inancındayım. Biz Esentepe Belediyesi olarak her bakanlıkla bu konuda işbirliği ve özveriye hazır olduğumuzu beyan etmek ister ve gösterilen ilgiye teşekkür ederiz.”

starkıbrıs

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.