1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. BİR GRUP GİRNE KÖKENLİ RUM KKTC İDARESİNDE YAŞAMAK İSTİYOR
BİR GRUP GİRNE KÖKENLİ RUM KKTC İDARESİNDE YAŞAMAK İSTİYOR

BİR GRUP GİRNE KÖKENLİ RUM KKTC İDARESİNDE YAŞAMAK İSTİYOR

Girne kökenli bir grup Rum, Güven Yaratıcı Önlem (GYÖ) olarak geri dönmek ve KKTC’de yaşamak istiyor

A+A-

Girne kökenli bir grup Rum, Güven Yaratıcı Önlem (GYÖ) olarak geri dönmek ve KKTC’de yaşamak istiyor. 15-20 kişilik grup, “bugünkü rejim altında geri dönme” isteğini, sözde “Girne Belediyesi” aracılığıyla Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis’e iletilmek üzere Rum İçişleri Bakanlığı’na mektupla bildirdi.

Fileleftheros “GYÖ Olarak Girne’ye Dönmek İstiyorlar... Girne Belediye Başkanı’nın İçişleri Bakanı’na, Küçük Bir Göçmen Grubuyla İlgili Önerisi” başlıklı haberinde, önerinin sözde “Girne Belediyesi”nin Başkanı Glafkos Kariolu’ya ait olduğunu yazdı.

Önerinin ilk önce geçen yaz  “Girne Kazası belediyelerinin” Rum İçişleri Bakanlığı ile gerçekleştirdiği toplantıda ortaya konulduğunu belirten gazete şunları yazdı:

“O toplantının tutanaklarında kaydedildiği üzere belediye başkanları, ‘Girnelilerin, bugünkü rejim altında, Güven Yaratıcı Önlem olarak ve Girne Metropoliti’nin de şu anda işgal ordusunun elinde bulunan Girne Metropolitliği binasına dönmesi şartıyla, ata yurtlarına yerleşmeye ilgisine işaret ettiler.’

Bir daha düşünüldükten sonra -belli ki itirazlar geldi-  İçişleri Bakanlığı’na her üç belediye başkanının da imzasını taşıyan yeni bir mektup gönderilerek şu izahlarda bulunuldu:

‘Bizlere 30/ 7/13 tarihiyle gönderilen 19.1.15.25 dosya numaralı tutanağın ikinci sayfasındaki (d) paragrafının şu şekilde değiştirilmesini rica ederiz:

“Girne Kazası’ndan ve kentinden küçük bir grup Girnelinin, Güven Yaratıcı Önlem olması şartıyla, Maraş’ın iade talebiyle birlikte, müzakerelerin başlamasından önce ‘iyi ortam’ yaratılması maksadıyla, güvenlik şartları altında, ata yurtlarına ve mallarına geri dönmeye ve aynı zamanda, yine GYÖ çerçevesinde,  Girne Metropolitliği binasının da iade edilmesi ve kullanılmasına izin verilmesine ilgisine işaret ettiler.”

Aslında talep, GYÖ olarak bizim tarafça, Maraş’ın iadesi konusunun paralelinde gündeme getirilmesi için somutlaştırılıyor. Bu,  Kıbrıs sorununun çözüm müzakerelerinde böyle bir başlığın açılmasıyla ilgili pusuda bekleyebilecek tehlikeler açısından çeşitli soru işaretleri doğuran bir yöndür.

Gazetemiz belediyelerimizin her üç başkanı ile de irtibata geçerek konuyla ilgili izahat istedi.

Karava (Alsancak) Belediye Başkanı Yannis Papayoannu kendisinin bu meselede aynı görüşte olmadığını belirtti ve kendisine asla Karavalılardan, bugünkü rejim altında geri dönme talebi gelmediğini söyledi.

Lapta Belediye Başkanı Neopolemos Kocabaş da konuya mesafeli durdu. Söylediğine göre yaklaşık 15 kişilik bir Girneliler grubu tarafından imzalanan bir mektup bulunduğunu belirterek ‘Girne Belediye Başkanı’nın kişisel görüşüdür, tamamını benimseyemeyiz’ dedi.

Öte yandan Girne Belediye Başkanı Glafkos Kariolu gazetemize yaptığı açıklamada Girnelilerin bugünkü rejim altında, müzakere ve talep konusu olarak, geri dönmesi konusu olduğunu söyledi. ‘Kıbrıs Rum idaresi altında geri dönmek isteyen insanlar var. Olguların ağırlığı altında, Kıbrıs Türk idaresi altında da geri dönmek istediğini söyleyen insanlar var. Bir de, ‘Güven Yaratıcı Önlem olarak, Maraş meselesinde olduğu gibi, çözüm müzakereleri başlamadan önce, 15-20 kişi, bugünkü rejim altında geri dönmek niyetinde olduğumuzu beyan ederiz’ diyenler var.

Birçok kez Titina Loizidu’ya geri dönmesi yönünde meydan okunduğu düşüncesiyle, hükümetimizin bu meydan okumaya; tek bir kız dönemez diyerek cevap vermesini istiyoruz. İstiyorlarsa, bu kişilerin evlerinin boşaltılıp geri vermelerini talep etsin.  Bunu, bizim tarafın güven yaratıcı önlemli olarak Başkan Nikos Anastasiadis’e iletmek üzere İçişleri Bakanı’na verdik.”

TAK

Etiketler : , , ,
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.