1. HABERLER

  2. SAĞLIK

  3. BİR HAPŞIRIKLA GERİ DÖNEBİLİR
BİR HAPŞIRIKLA GERİ DÖNEBİLİR

BİR HAPŞIRIKLA GERİ DÖNEBİLİR

Bir hapşırıkla geri dönebilir...

A+A-

Aralarında Nobel ödüllü akademisyenlerin de bulunduğu bir bilim heyeti, Avrupa Birliği Komisyonu’na yazdıkları mektupla, ‘Hollanda’da yapılan araştırmalara dikkat; kuş gribi dönebilir’ uyarısı yaptı.

DÜNYANIN önde gelen 56 biliminsanı, Avrupa Birliği Komisyonu’na bir mektup yazarak gelinciklere mutant virüsler enjekte edilerek yapılan kuş gribi araştırmalarının “global bir salgına neden olabileceği” konusunda uyarı yaptı. Biliminsanları, deneyle yaratılan mutant kuş gribi virüsünün hava yoluyla gelincikler arasında yayılabileceğini ve bu virüsün insanlara bulaşabileceğini söyledi. Araştırmacılar ‘bir hapşırıkla bulaşabilecek’ bu yeni virüsün büyük bir sağlık tehdidi oluşturduğunu belirtti. Tartışmalar, araştırmacı Dr. Ron Fouchier’ın Hollanda’daki Erasmus Tıp Merkezi’nde yürüttüğü kuş gribi araştırmasını yayınlayabilmek için devletten lisans talep etmesi ile başladı.

‘BİYO-SİLAHA DÖNÜŞEBİLİR’

Hollanda hükümeti, Fouchier’in gelincikler üzerinde yaptığı deneyler sonucu yarattığı yeni, havadan bulaşabilen kuş gribi virüsünün teröristlerce biyolojik silah olarak kullanılabileceğini, araştırmanın devlet kontrolünde yayınlanması gerektiğini söyledi. Avrupa Viroloji Enstitüsü Başkanı Prof. Giorgio Palu da Avrupa Birliği Komisyonu’na  şikâyette bulunarak, risksiz olduğunu öne sürdüğü bu deneylerin etkili anti viral ilaç ve aşıların geliştirilebilmesi için zorunlu olduğunu savundu. Ancak, Nobel ödüllü biyokimyacı ve moleküler biyolog Sir Richard Roberts, viroloji profesörü Harald zur Hausen ile kimyager ve fizikçi Richard Ernst gibi akademisyenlerden oluşan bilim heyeti, komisyona yazdıkları mektupta, Prof. Palu’nun iddialarını kesin bir dille yalanladı.

Etiketler :
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.