1. HABERLER

  2. YAŞAM

  3. BİR HEMINGWAY KOLAY YETİŞMİYOR
BİR HEMINGWAY KOLAY YETİŞMİYOR

BİR HEMINGWAY KOLAY YETİŞMİYOR

Nobel Ödüllü Amerikalı yazar Ernest Hemingway’i anlatan ve sır gibi saklanan günlükler dün yayınlandı.

A+A-

Ünlü yazar 18’ine gelene kadar annesi tarafından kaleme alınan günlüklerde onu Heming-way yapan pek çok detayın kökenleri anlatılıyor.

“21 Temmuz 1899. Sabah saat sekiz. Hava çok sıcaktı. Güneş parlıyordu ve kırlangıçlar, bu minik yabancıyı karşılamak için en güzel şarkılarını söylüyorlardı.”

Amerikan edebiyatının en güçlü yazarlarından Ernest Hemingway’in doğumu, annesi tarafından bu sözlerle tarif edilmiş. Grace Hall Hemingway’in oğlu 18 yaşına gelene kadar tuttuğu günlükler Nobel Ödüllü yazarın 114’üncü doğum günü şerefine, el yazmalarının yüzde 90’ına ev sahipliği yapan Boston’daki J. F. Keneddy Kütüphanesi’nin internet sitesinden okurlara sunuldu. Yazarın dördüncü eşi Mary Hemingway’in 1968’de bağışladığı dokümanlar, yıllarca özel kasalarda saklandı. 

HENÜZ DÖRT YAŞINDA SİLAH İSTEDİ

Beş ciltten oluşan günlüklerde beş üyesinin intihar ettiği Hemingwayler’in merak edilen gündelik yaşamı da tüm açıklığıyla anlatılıyor. Müzisyen anne, fizikçi baba ve beş çocuktan oluşan bu ailenin klasik Amerikan yapısına sahip olduğu görülüyor.
Lise yıllarında I. Dünya Savaşı’yla yüzleşecek olan genç Hemingway, beş yaşında savaş temalı çizgi romanlar toplayıp biriktirmeye başlıyor. Henüz dört yaşında bile değilken babasıyla ava gitmeye başlayan Hemingway, “kendi silahımı kullanabilirim” diye tutturuyor. Hemingway’in Oğlu Patrick ve New York’taki Metropolitan Müzesi küratörlerinden olan torunu Sean Hemingway’e miras bıraktığı avcılık ve balıkçılık merakı işte böyle başlıyor.

İNSANLAR NEDEN ÖLÜYOR BİLİYORUM 

Anne Hemingway günlüğe oğlunun resimlerini, ödevlerini ve yazdığı küçük notları da iliştirmiş. Bu ilginç belgelerden birinde  Hemingway’in ilkokul arkadaşlarıyla ilgili gelecek tahminleri yer alıyor: “Helen Sayels, kuaför; Josephine, primadonna; Caroline, kadın örgütü lideri.”
Hemingway, annesiyle yaptığı yürüyüşler esnasında ise hayata ve doğaya dair uzun uzun düşünüyor: “Ernest Miller dört yaşında. Annesiyle üç mil yürüdü. Altın sarısı ağaçlara ve güneşin batışına hayran oldu ve dedi ki ‘Umarım Bayan Crummer de bu ağaçları ve gökyüzünü görür çünkü o bir sanatçı.’ Daha sonra da ‘Anne insanların neden öldüğünü biliyorum. Tanrı’ya eşlik etmek için. O kendini yalnız hissediyor’ dedi.”

UMARIM ERKEK OLDUĞUMU ANLAR

Hemingway zamanının büyük bölümünü kız kardeşleriyle oynayarak geçiriyordu. Anne Hemingway’in 1902 Noeli’nde yazdığı şu satırlar bu döneme dair önemli detaylar içeriyor: “Ernest Miller 3.5 yaşında. Noel Baba çorabına çok tatlı bir domuzcuk koymuş. Oysa Noel’den önce kız kardeşiyle aynı kıyafetleri giyen bir çocuk olduğu için Noel Baba’nın onun bir erkek çocuğu olduğunu anlamamasından korkuyordu.”

Akşam

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.