1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. BİR KIBRIS VAR...
BİR KIBRIS VAR...

BİR KIBRIS VAR...

“Kıbrıs İkinci Dünya Savaşı’ndan Bu Yana Garantilere Ve Garantörlere Tabi Olan Tek Ülke”

A+A-

 

Rum Meclis Başkanı Yannakis Omiru, Kıbrıs’ın İkinci Dünya Savaşı’ndan bu yana, garantilere ve garantörlere tabi olan tek ülke olduğunu söyledi.

Fileleftheros gazetesinin haberine göre, Avam Kamarası’ndaki “Kıbrıs’ın Muhafazakar Dostları” grubunu kabulünde konuşan Omiru, İngiltere’nin, her ne kadar üç garantör ülkeden biri olsa da, garantör rolünün devam etmesinde ısrarcı olmadığını veya bununla ilgilenmediğini açık bir şekilde ortaya koymasının önemini vurguladı.

Habere göre Omiru, “Kıbrıs hem BM’nin hem de AB’nin tam üyesidir, bu durum da yeterli bir garantör çerçeve oluşturmaktadır” dedi.

Gazete, “Kıbrıs’ın Muhafazakar Dostları” adına konuşan İngiliz Milletvekili David Burrows’un, adaya gerçekleştirdikleri ziyaretin Kıbrıs sorununa bütünlüklü bir çözüm bulunmasına destek ve dayanışma nitelikli olduğunu kaydederken, yoğunlaştırılmış müzakerelerin başladığı bu kritik dönemde, Kıbrıs sorununa çözüm bulunmasına yoğun şekilde destek verdiklerini ve bu çözümün, Kıbrıslıların menfaatine olduğu kadar, çevre bölgenin de menfaatine olduğunu görmek istediklerini söylediğini yazdı.

Habere göre Burrows, İngiltere’ye dönüşlerinin akabinde, Avam Kamarası’nda gerçekleştirilecek bir toplantıya katılacaklarını ve toplantıda, Kıbrıs sorununa çözüm bulunmasının gerekliliği ile Maraş’ın iadesi konularında karar üretilmesi ile ilgili tartışma yapılacağını söyledi.

NEOFİTU İLE GÖRÜŞTÜLER

Gazete devamla, “Kıbrıs’ın Muhafazakar Dostları” grubunun, DİSİ Başkanı ve Rum Meclisi Dışişleri Komitesi Başkanı Averof Neofitu ve komite üyeleri ile görüştüklerini yazdı.

Habere göre Neofitu, Rum tarafının, Kıbrıs sorununa yabancı garantörler ve yabancı askerlerle bulunacak çözümü kabul etmeyeceğini ve çözümün, “Kıbrıs Cumhuriyeti”ni federal devlete dönüştürmesi gerektiğini belirtti.

KAYIPLAR KONUSUNU DA ELE ALDILAR

Öte yandan Simerini gazetesi de, Rum Meclisi Göçmenler Komitesi Başkanı Skevi Kukuma’nın, kayıplar konusunu “Kıbrıs’ın Muhafazakar Dostları” grubunun gündemine getirdiğini yazdı.

Habere göre Kukuma, “Kıbrıs’ın Muhafazakar Dostları” grubu ile yaptığı görüşmede, İngiltere’den Türkiye’ye, Kayıp Şahıslar Komitesi’nin çalışmalarına katkı koymasına yönelik baskı yapmasını istedi.

Haberde, Kukuma’nın, “Kıbrıs’ın Muhafazakar Dostları”na, kayıplar konusunda bilgilendirme yaptığı kaydedildi.

 

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.