1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. “BİR KİŞİ İKİ YERDE DOĞAMAZ”
“BİR KİŞİ İKİ YERDE DOĞAMAZ”

“BİR KİŞİ İKİ YERDE DOĞAMAZ”

“Bir kişi iki yerde doğamaz”

A+A-

KKTC’de dünyaya gelen kızının ilkokul diplomasının doğum yeri hanesine Lefkoşa, Ortaokul diplomasına ise Hatay yazılması üç çocuk babası Ahmet Nazmi Seçmen’i isyan ettirdi

Yıllar önce Türkiye’nin Hatay ilinden gelen ve burada evlenip aile kuran Ahmet Nazmi Seçmen, yasal tüm şartları yerine getirmesine rağmen vatandaşlık hakkı alamadığını söyledi.Star Kıbrıs’a konuşan Seçmen,25 yılı aşkın süredir KKTC’de yaşamasına rağmen kimlik alamadığını ifade ederek, bu nedenle her yıl çalışma izni yaptırmak zorunda kaldığını vebuna benzer birçok sorun yaşadığını dile getirdi.Ahmet Nazmi Seçmen, kendisinin yaşadığı sorunlar yetmezmiş gibi Lefkoşa’da dünyaya gelen ve şimdi 14 yaşında olan kızının da garip bir durumla karşılaştığını söyledi. Kızının ilkokul diplomasında Lefkoşa doğumlu yazıldığını ve bu yıl ortaokuldan mezun olan kızının diplomasının doğum hanesine Hatay yazıldığını belirten Seçmen, “İki diploma var ve iki diplomada ayrı yerlerde doğmuş gözüküyor.Bir belgede Lefkoşa diğer belgede Hatay doğumlu yazılması ilerde çocuğumun başının ağrımasına neden olacaktır. Bu nedenle iki diplomayı alıp yetkili makamlara şikâyette bulunacağım” dedi.

AİLECE SORUN YAŞANIYOR
Kuzey Kıbrıs’a yıllar önce geldiğini ve bir hayat kurduğunu belirten Seçmen sözlerini şöyle sürdürdü: “ Yıllardır KKTC’de yaşıyorum ve burada evlenip bir hayat kurdum. Alın terimle çalışıp aileme baktım ve bu ülkenin tüm yasalarına uydum.Yasal tüm şartları yerine getirmeme rağmen bir türlü vatandaşlığa kabul edilmedim. Defalarca başvurdum ancak son olarak yasayı değiştirecekleri için bizi beklemeye aldılar.Neredeyse bir sene oldu biz yeni yasasının çıkmasını bekliyoruz. Umarım hak edenlere hakları verilir.”

BU ÇOCUK NEREDE DOĞDU
Üç çocuk sahibi olduğunu, çocuklarının Kuzey Kıbrıs’ta dünyaya geldiğini ve burasını memleket olarak bildiklerini dile getiren Seçmen, “Çocuklarım burada doğdu ve KKTC’yi memleket biliyor.Ancak vatandaş olmamamızdan dolayı çektiğimiz sıkıntılar her geçen gün artıyor.Her yıl çalışma izni çıkarma derdi bir tarafa çocuklarım da bundan etkileniyor.Benim kızımın ilkokul diplomasında Lefkoşa doğumlu yazıyor.Aynı çocuğum bu yıl ortaokuldan mezun oldu be kez de ortaokul diplomasında doğum yeri Hatay yazıyor.İki diploma var ve iki diplomada ayrı yerlerde doğmuş gözüküyor” şeklinde konuştu.

İLERDE BAŞIMIZ AĞRIYACAK
Ahmet Nazmi Seçmen şunları söyledi: “ Okul yönetimi diploma doldururken kimliklere göre bilgileri yazıyor. Neden kızımın ortaokul diplomasında Lefkoşa’da doğmasına ve kimliğinde de yazmasına rağmen Hatay doğumlu yazılıyor anlamadım. Bu bir ayrımcılıktır. Her şey bir tarafa bir belgede Lefkoşa diğer belgede Hatay doğumlu yazılması ilerde onunda başının ağrımasına neden olacaktır. Bu nedenle iki diplomayı alıp yetkili makamlara şikâyette bulunacağım.”

VATAN BİLENE SAHİP ÇIKILSIN
Çocukları için güzel bir hayat kurmayı hedeflediğini kaydeden Seçmen, KKTC’yi vatan olarak bildiklerini ifade ederek, “ Biz bu hükümetten burayı vatan bilen insanlara sahip çıkmasını, hak eden kişilere elini uzatmasını ve yasal şartları yerine getiren insanları vatandaş olarak kabul etmesini bekliyoruz” dedi.

STAR KIBRIS

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.