1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. BİR ÖMÜR KİMLİK BEKLEDİ
BİR ÖMÜR KİMLİK BEKLEDİ

BİR ÖMÜR KİMLİK BEKLEDİ

Bir ömür kimlik bekledi

A+A-

Engelli torununa bakan ve 39 yıldır KKTC’de yaşayan, evlenip aile kuran Hülya Yıldız’ın iki çocuğu, torunu vatandaş ancak kendisi vatandaşlık alamıyor 
 

resize-(1).jpg


Kuzey Kıbrıs’ta 39 yıldır yaşayan, burada evlenip iki çocuk sahibi olan 57 yaşındaki Hülya Yıldız’ın iki çocuğu KKTC vatandaşı iken kendisi oturma izni ile ülkede kalabiliyor. Yıldız’ın eşi şuanda hayatta değil, ona oğlu Hayrettin Kahraman bakıyor. Star Kıbrıs’a konuşan Hayrettin Kahraman babasının Kıbrıs gazisi olmasından dolayı vatandaş olduğunu, kendisinin ve ablasının da vatandaşlığı bulunduğunu ancak ailenin mihenk taşı olan annesinin ise 39 yıldır ülkede yaşamasına rağmen vatandaş olamadığını söyledi. Kahraman, “ Annem ile babam 10 yıllık evlilikten sonra boşandı. Ben ve ablam annemin yanında kaldık. Eskiden oturma izni şartı yoktu ancak 2009 yılından beridir oturma izni yaptırmak zorunda kalıyorum. Her yıl vekâlet verip işlemleri yaptırıyorum ancak bana bir şey olursa ev hanımı olan ve sosyal bir güvencesi olmayan anneme ne olacak” dedi. Hülya Yıldız ise 2003 yılından beridir vatandaşlık için başvurum var. 

BİRÇOK KİŞİNİN GÖZÜ YENİ YASADA 

Kuzey Kıbrıs’ta yıllarca yaşayan, burada evlenip çoluk çocuk sahibi olan ancak vatandaşlık alamadığı için sorunlarla boğulan onlarca insanın durumu kanayan bir yara. Çalışma Yasası, Daimi İkamet Belgesi Yasası ( Beyaz Kimlik) ve Vatandaşlık yasalarını hazırlayarak meclise sevk eden İçişler eski Bakanı Teberrükken Uluçay’dan alınan bilgiye göre, beyaz kimlik ile ilgili çalışmaların Hukuk komitesinde tamamlanıp meclise gönderildiği, sırada Çalışma Yasası olduğunu ve bu yasanın ardından Vatandaşlık Yasası’nın ele alınacağı öğrenildi. Yeni Vatandaşlık Yasası’nda aile bağlarının önemli yer tutacağı ve vatandaşlık verilirken bunların göz önünde bulundurulacağı belirtilirken, onlarca kişi bu yasayı bekliyor. 

BABA VE ÇOCUKLAR VATANDAŞ ANNE DEĞİL 

Yıllardır Kuzey Kıbrıs’ta yaşayan iki çocuk annesi 56 yaşındaki Hülya Yıldız ise vatandaş olamadığı için oğlu Hayrettin Kahraman’ın vekâleti ile çıkarılan oturma izni ile ülkede kalabiliyor. Hayrettin Kahraman babasının Kıbrıs gazisi olduğu için vatandaşlık aldığını ifade ederek, “Babam 1974 Kıbrıs gazisi olduğu için vatandaşlık hakkı almış. Annem ile babam 10 yıl evli kaldıktan ve iki çocuk sahibi olduktan sonra boşandı. Ben ve annem Minareliköy’de yaşıyoruz. Annem ablamın engelli oğluna bakıyor” dedi. Annesi vatandaş olamadığı için hiçbir sosyal hakka sahip olmadığını kaydeden Kahraman sözlerini şöyle sürdürdü: “ Annem 39 yıldır KKTC’de yaşıyor daha önce ikamet ve oturma izni şartı olmadığı için izinsiz kalabiliyordu ancak muhaceret yasasının değişmesi ile 2009 yılından beridir anneme oturma izni almaya başladık. Yıllardır her yıl bin lira ödeyip anneme izin çıkarmak zorunda kalıyorum. O kadar komik bir durumdayız ki babam, ben ve ablam vatandaşız ancak annem değil. “ 

İZNİ OLMASA ÇOCUKLARININ YANINDA KALAMAYACAK 

“Annem oturma izni olmadan ülkede kalamıyor. Daha önce vize cezası aldı ve ben ödedim. Öte yandan annemin tüm hayatı ve ailesi burada. Babam rahmetlik oldu burada toprağa verildi. Oturma izni çıkarttığım sürece annem yanımızda kalabilecek. Oysaki annem vatandaş olmayı hak ediyor. Türkiye’ye gitse kalacak yeri yok. Vatandaş olamadığı için sosyal haklardan da yararlanamıyor. Annemin vatandaşlık alması için onlarca kez başvuruda bulunduk. İçişleri Bakanlığı’nda iki başvuru dosyamız var ancak ne bir cevap aldık ne de bir sonuca vardık.” 

ANNEM YALNIZ KALIRSA NE OLACAK 

Kahraman, “Bugün ben hayattayım ve anneme bakıyorum. Olurda bana bir şey olursa ona kim bakacak. Ne devlet maaş bağlayacak ne de diğer sosyal haklara sahip olacak. Annem 57 yaşında ve bu yaştan sonra da nerede çalışacak. Annem başımın tacı ancak hayat bu belli olmaz. Ansızın bir şey olur başıma bir şey gelebilir. O zaman annem engelli bir çocuk ile maddi ve manevi açıdan yalnız kalacak” ifadelerini kullandı. 

YILDIZ, “ MÜCADELEDEN YORULDUM” 

Hülya Yıldız ise yıllardır vatandaş yapılacağı vaadiyle oyalandığını ifade ederek, “57 yaşındayım. Üç yıl sonra 60 yaşına gireceğim.18 yaşında bu ülkeye gelmiştim,2003 yılından beridir başvurum var ancak bana vatandaşlık vermediler” dedi. Yıldız, kızının çocuğu olan 15 yaşındaki ağır engelli torununa baktığını ifade ederek, “Torunum 3 yaşındayken babası rahmetli oldu. Kızım başka bir evlilik yaptı. Yürüyemeyen, konuşamayan torunuma bakıyorum. Onun yanından ayrılmam imkânsız. Torunum benin her şeyim onu çok seviyorum ve ona yıllardır ben bakıyorum” şeklinde konuştu. Ev hanımı olduğunu, devletin kendisine maaş bağlamamak için vatandaş yapmadığını söyleyen Yıldız, “Vatandaşlık alabilmek için mücadele etmekten yoruldum. Eğer iki çocuk annesi ve engelli bir toruna bakan ve 18 yaşından beridir bu ülkede yaşayan birine vatandaşlık vermeyeceklerse kime verecekler” dedi. 

star

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.