1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. BİR RAPORDA İKİ GÖRÜŞ PROSTATI ALINDI, PROSTATI NORMAL
BİR RAPORDA İKİ GÖRÜŞ PROSTATI ALINDI, PROSTATI NORMAL

BİR RAPORDA İKİ GÖRÜŞ PROSTATI ALINDI, PROSTATI NORMAL

Bakanlığın, MR’ların okutulması için hizmet aldığı Türkiye’deki sağlık merkezinden gönderilen raporlar bu kadarı olmaz dedirtirken, kanser nedeni ile prostatı alınan hastanın raporu pes dedirtti

A+A-

Suna ERDEN

Sağlık Bakanlığı’nın, MR’ların okunması için Türkiye’de bir sağlık merkezi ile yaptığı anlaşma uyarınca incelenen ve gönderilen raporlardaki hatalar bu kadarı olmaz dedirtiyor. Şimdiye kadar Türkiye’den gönderilen bazı MR raporlarının hatalı olduğu ortaya çıkarken, Star Kıbrıs, geçtiğimiz hafta beyinciğinde küçülme olmasına rağmen, Türkiye’de MR’ı incelenen hastaya normal raporu verilmesini gündeme getirmişti.

Normal raporu verilen 27 yaşındaki erkek hastanın MR’ını KKTC’deki özel bir hastanede inceletmesi sonucu beyincikte belirgin atrofi (küçülme) tanısı konmuştu. Ancak son yaşanan MR raporu skandalında 62 yaşındaki prostat kanseri hasta hayatının şokunu yaşadı. Prostatı alındıktan sonra MR’ı çekilen ve raporlama için Türkiye’ye gönderilen hastanın gönderilen sonuçları pes dedirtti. MR raporunun bir bölümünde hastanın prostatının alındığı bir bölümünde ise prostatının normal olduğu belirtilirken, 3 ay önce Sağlık Bakanlığı’nın hizmet alımı için anlaşma yaptığı sağlık merkezinden birden fazla hatalı rapor gelmesi tedirgin etmeye başladı.

İLK VAKADA HASTA ADAMA NORMAL RAPORU

Sağlık Bakanlığı, devlet hastanelerinde çekilen MR’larin okunması için 3 ay önce Türkiye’de bir sağlık merkezi ile anlaşma yaptı. MR’ların daha çabuk okunacağı gerekçesi ile alınan karar sorunlara yol açtı. Şimdiye kadar Türkiye’den gönderilen bazı MR raporlarının hatalı olduğu ortaya çıkarken, Star Kıbrıs, geçtiğimiz hafta Türkiye’de yanlış yorumlanan bir hastaya ait MR raporunu gündeme getirmişti. Konuşma bozukluğu, başında ve ellerinde titreme şikâyetleri ile devlet hastanesine başvuran hastanın MR’ı Sağlık Bakanlığı’nın anlaşmalı olduğu Türkiye’deki sağlık merkezine gönderilmiş, Türkiye’de yorumlanan raporda hastanın beyinciğinin normal olduğu belirtilmişti.

Genç yaşta olmasında rağmen sürekli elleri titreyen ve konuşma güçlüğü çeken hasta, devlet hastanesinde çektirdiği MR’ı, KKTC’deki özel bir sağlık kuruluşunda da inceletmiş, MR, özelde tekrar değerlendirildiğinde belirgin beyincik küçülmesinin (Serebellar atrofi) olduğu ve bu küçülmenin hastanın şikâyetleri ile uyumlu olduğu ortaya çıkmıştı. Elde edilen iki ayrı bulgu üzerine hasta, yetkili makamlara başvurarak şikâyette bulunurken, yeni bir skandal rapor daha ortaya çıktı.

62 YAŞINDAKİ HASTA ŞOKA UĞRADI

Bu seferki olayda 62 yaşındaki erkek hasta hayatının şokunu yaşadı. Kısa bir süre önce prostat kanseri nedeni ile ameliyat geçiren hastanın operasyon sonrası Lefkoşa Dr. Burhan Nalbantoğlu Hastanesi’nde MR’ı çekildi. Çekilen MR, diğer tüm MR’ler gibi sağlık bakanlığının hizmet aldığı Türkiye’deki sağlık merkezine gönderildi. Türkiye’de yorumlanarak buraya gönderilen MR raporu 62 yaşındaki hastayı şoka uğrattı. MR raporunda iki farkı görüş olması hastanın kafasını karıştırdı.

Raporun üst kısmında hastanın prostatının alındığı yazarken, raporun devamında ise prostatının ve tüplerinin normal olduğu belirtiliyor. MR raporunda hastanın hem prostatının olduğu ve normal göründüğü hem de prostat ve tüplerinin alındığı yazılırken, operasyonda prostatının alındığı sanan hastanın kafası karıştı. Hastanın, ortaya çıkan durum karşısında ilgili makamlara başvurup şikâyetçi olacağı öğrenilirken, 3 ay önce anlaşma yapılan sağlık merkezinden birden fazla hatalı raporun gelmiş olması tedirgin ediyor.

BİRLİK SUSKUN!

Öte yandan MR raporlarındaki hatalar bir tarafa Sağlık Bakanlığı’nın Türkiye’de hizmet aldığı sağlık merkezi ile yaptığı anlaşmanın yasa dışı olduğu ifade ediliyor. Kıbrıs Türk Tabipleri Birliği ( KTTB) Yasası’na göre birliğe üye olmayan bir hekimin rapor okuyup imza atamayacağı belirtiliyor.

Yasada, “KTTB ve Kıbrıs Türk Tabip Odasına üye olarak kayıt yaptırmayan hiç kimse, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyetinde tabip olarak belli bir ücret karşılığında veya ücretsiz olarak hiçbir şekilde meslek icra edemez, herhangi bir tıbbi müdahalede bulunamaz ve reçete yazamaz” ifadeleri yer alırken, yaşanan mevcut durum karşısında KTTB’nin sessizliğini sürdürmesi dikkati çekiyor. Ayrıca, Sağlık Bakanlığı’nın Türkiye’deki sağlık merkezi ile anlaşma yapmadan KKTC’de ihaleye çıkıp, fiyat alması gerekirken, elde edilen bilgilere göre bakanlığın burada ihaleye çıkmadan hizmet alım anlaşması yaptığı öğrenildi.

ÇALIŞMASI GEREKENLER ÇALIŞMIYOR

Öte yandan hastayı görmeyen ve bilmeyen doktor veya radyoloji uzmanlarından hizmet alınmasının sakıncalı olduğu ifade edilirken, Sağlık Bakanlığı’nın KKTC’de fiyat istemeden ve buradaki 12’yi aşkın özel hastane ve birçok kliniği dikkate almadan Türkiye’de bir hastane ile anlaşmasının da yasa dışı olduğu dile getirildi. Konuyla ilgili daha önce Star Kıbrıs’a konuşan Serbest çalışan hekimler birliği başkanı Dr. Remzi Gardiyanoğlu, Türkiye’de okutulması kararlaştırılan MR’lar ile ilgili yaşanan sıkıntılardan bilgileri olduğunu ve mevcut durumda yasa dışı faktörler olduğunu dile getirmişti.

Gardiyanoğlu, Gazimağusa ve Lefkoşa devlet hastanelerinde MR çekilebildiğini, ülkede devlet hastanelerinde çalışan 12 radyoloji uzmanı olduğunu ayrıca yine ülkede 14 özel hastane bulunduğunu ve bu özel hastanelerde de MR okuyabilecek 10 radyoloji uzmanı olduğunu ifade ederek, buna rağmen bakanlığın yurt dışından hizmet almayı seçtiğini belirtmişti.

Gardiyanoğlu, “Devlet hastanelerinde görevli doktorlar yasal çalışma süresi olan 15.30’a kadar hizmet vermiyor. Saat 12.00’dan sonra ya özel hastanelerde ya da özel kliniklerinde çalışıyor. Böyle olunca da MR’ler okunmuyor. Kısacası hizmet vermekle yükümlü olanlar bunu yapmadığı için bakanlık MR’lar geç okunuyor diye yurt dışından hizmet alıyor” ifadelerini kullanmıştı.

Star Kıbrıs

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.