1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. BİR TARİH YOK OLUYOR
BİR TARİH YOK OLUYOR

BİR TARİH YOK OLUYOR

Tarihi kiliseye kimse sahip çıkmadı; Çamlıbel’deki Ayios Pantelemion yıkılmak üzere

A+A-

Girne ilçesine bağlı Çamlıbel köyündeki Ayios Pantelemion Kilisesi ve Manastırı tamamen yıkılmak üzere,
Güney Kıbrıs’taki Ortodoks Kilisesi ve bazı milliyetçi çevrelerin, “Tamir edilirse, KKTC’ye turist gidecek” mentalitesiyle, onarım ve restorasyona ilgi göstermediği, tamir etmek isteyenleri de engellediği öğrenildi.
KKTC makamları, Rumların tamir talebi olması halinde, bunu engellemeyeceklerini bildirmişti.
Eski adı Mirtu olan Çamlıbel köyündeki kilise ve manastır, tamir edilmediği takdirde, çok yakın bir gelecekte yıkılıp yok olacak. Vakıflar İdaresi ve Lapta Belediyesi kilisenin bir bölümünün tamamen çökmemesi için tahta iskele kurarak destek verdi. Ancak bölgede aylardan beri ne temizlik ne de bakım yapıldı.
KIBRIS Gazetesi’ne bu tarihi değerle ilgili olarak çeşitli defalar bilgi veren Çamlıbel’in eski Muhtarı Seyfi Tünelci, bu değerli yerin tamir edilip hem tarihi ve kültürel bir değer olarak korunması hem de turizme kazandırılması gerektiğini kaydetti.
Tünelci, Osmanlıların Ada’ya geldiği 1571 yılından sonra inşa edilen kilise ve manastırın, bölgedeki ilk “Ortodoks Kilisesi” olduğuna işaret etti.
Tünelci, “Bu bölge tamamen Katoliklerin kontrolündeydi. Maronit Katolikler yıllarca buraya Ortodoks Kilisesi yaptırtmadı ancak 1571’den sonra Ada’ya gelen Osmanlıların bir paşası, Ortodoks nüfusa arsayı bağışladı ve üzerine bu kilise ve manastır inşa edildi” dedi.
Bu arada aynı isimde bir kilisenin, hâlâ ayakta ve çok iyi durumda, İstanbul’un Kuzguncuk bölgesinde bulunduğu da öğrenildi. Yine aynı isimde bir kilise, Güney Kıbrıs’ta faaliyet gösteriyor.
Kıbrıs adasında, Cikko Kilisesi’nden sonra mal varlığı açısından en zengin kilise olduğu kaydedilen Çamlıbel’deki Ayios Pantelemion Kilisesi’ne ait manastırın yıkımdan kurtarılması için Mehmet Ali Talat’ın Cumhurbaşkanlığı döneminde, Rum tarafınca bazı girişimler başlatılmıştı.
Ancak, Rum Ortodoks Kilisesi içerisindeki bazı anlaşmazlıklar nedeniyle, tamirine KKTC makamlarınca izin verilmiş olmasına rağmen, gelişme yaşanmamıştı. Elde edilen bilgilere göre, Rum Ortodoks Kilisesi, Çamlıbel’deki bu tarihi mekânın restore edilmesi halinde, KKTC’ye turist çekeceğine inanıyor ve onarımına karşı çıkıyor.
Kilise içerisinde bir grup,” tamir edelim, yıkılmasın” derken, Başpiskopos II. Hrisostomos başta olmak üzere bazı diğer kişiler tamire karşı çıkıyor.
1974 sonrası askeri amaçlarla kullanılan kilise ve manastır, daha sonra Vakıflar İdaresi’ne devredilmişti.
Bu kilisenin çevresinde 1974 öncesinde bölgenin en büyük panayırı yapılıyordu.

 

Kıbrıs

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.