1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. BİR TÜRLÜ BÖLGE DIŞINA TAŞINAMADILAR
BİR TÜRLÜ BÖLGE DIŞINA TAŞINAMADILAR

BİR TÜRLÜ BÖLGE DIŞINA TAŞINAMADILAR

Bir türlü bölge dışına taşınamadılar

A+A-

Karpaz Özel Çevre Koruma Bölgesi (ÖÇKB) içerisindeki kaçak yapıların sayısında hızlı bir artış yaşandığını ifade eden uzmanlar, son iki yılda sayının iki katına çıktığını söyledi.
UBP hükümeti döneminin son günlerinde imzalanan protokole sadık kalınmayarak söz konusu kaçak yapıların bölge dışına taşınmadığını kaydeden uzmanlar, bölge eko turizmini geliştirme planı ile bölge doğa koruma yasasının birleştirilerek ÖÇKB alanının sürdürülebilir şekilde gelişmesinin sağlanması gerektiğini vurguladı.

Kusetoğoğulları: Çözüm için irade ortaya konulmalı
   KIBRIS Gazetesi’ne konuşan Çevre Koruma Dairesi Müdürü Hasibe Kusetoğulları, 2012 yılında dairenin Karpaz ÖÇKB alanındaki sıkıntılarla ilgili görüşlerini içeren yazıyı başbakanlığa gönderdiğini söyledi.
Başbakanlığa verilen dökümanları çevre örgütleriyle de paylaştıklarını kaydeden Hasibe Kusetoğulları, bu yazının başbakanlıkta mevcut olduğunu dile getirdi.
Bölgedeki kaçak yapı sorununun herkes tarafından bilindiğini ifade eden Hasibe Kusetoğulları, sorunun çözümü için irade ortaya konması gerektiğini vurguladı.
Söz konusu yapılarla ilgili izin makamının kaymakamlık olduğunu belirten Hasibe Kusetoğulları, “İzin makamı kaymakamlık ama bölgenin sit alanı da olmasından dolayı Eski Eserler Dairesi ile birlikte kontrol edip yapımı durdurtma yetkimiz var. Biz durduruyoruz ama inşaata devam ediyorlar. Ne karar verilecekse artık verilmelidir” diye konuştu.
İzni olup olmadığına bakılmadan yapılara elektrik de bağlanabildiğini belirten Hasibe Kusetoğulları, “Başbakanlığa sorunun yasal boyutunu aktardık. İncelenir ortak karar alınır. Yasal düzenleme yapılır mı yapılmaz mı bilemeyiz” dedi.

Akçıl: Yapılar iki kat arttı
   Karpaz ÖÇKB alanında inşa edilen kaçak yapıların son iki yılda iki kat arttığını ifade eden Kuzey Kıbrıs Çevre Platformu Sözcüsü Umut Akçıl, kaçak bungalov inşaatlarının bölgede doğa tahribatına yol açtığını söyledi.
2013 yılında Turizm Çevre ve Kültür Bakanlığı, Eski Eserler ve Müzeler Dairesi, Çevre Koruma Dairesi ve
Polis işbirliğiyle mühürlendiğini kaydeden Akçıl, kaçak yapıların yine 2013 UBP hükümetinin İçişleri ve Yerel Yönetimler Bakanı, Tarım ve Doğal Kaynaklar Bakanı ile Turizm Çevre ve Kültür Bakanı tarafından 26 Mayıs 2013’te imzalanan protokolle 2013 turizm sezonu sonundan başlayarak 30 Nisan 2014’e kadar kaldırılması taahhüdünün verildiğini belirtti.
Kaçak yapılar ve tahribatın Altın Kum sahilinden çıkarak çevreye yayıldığını belirten Akçıl, “UBP hükümeti giderayak mühürlenen kaçak yapıların turizm sezonu sonunda ÖÇKB alanı dışına taşınması için işletme sahipleriyle sözleşme imzaladı. Mühürlerin kaldırılması için hiçbir yasal dayanak bulunmadığından bu sözleşme ile işletmeler yeniden açıldı” diye konuştu.

“Başbakan sözünü tutsun”
   Kaçak yapıların protokole sadık kalınarak taşınmadığını ifade eden Akçıl, 2014 yılı başında Başbakan Özkan Yorgancıoğlu ile yaptıkları görüşmede kaçak yapılar sorununu içeren bir dosyayı vererek turizm sezonu başlamadan taşınmalarını talep ettiklerini söyledi.
Başbakan Özkan Yorgancıoğlu’nun kaçak yapıların taşınması konusunun şimdilik mümkün olmadığını, ancak sayılarının artmaması için Turizm, Çevre ve İçişleri bakanlıklarına bir genelge yollayacağına dair söz verdiğini vurgulayan Umut Akçıl, kaçak yapıların artmasından böyle bir genelge yollanmadığının anlaşıldığını belirtti.
Seçim arifesinde oy uğruna kaçak yapılaşmaya göz yumulduğunu belirten Umut Akçıl, her gelen hükümetin kendi yandaşlarına ses çıkarmayıp yasadışı faaliyetlerini görmezden geldiğini söyledi.
Başbakan Özkan Yorgancıoğlu’nun sözünü tutması ve Karpaz’ın doğal değerinin yok olmaması için kaçak yapıların kaldırılması konusunda çalışmaya başlamasını beklediklerini vurgulayan Akçıl, “Hükümetin irade ortaya koyması gerekir. Bölge eko turizmini geliştirme planı ile bölge doğa koruma yasası birleştirilerek ÖÇKB alanının sürdürülebilir şekilde gelişmesi sağlanabilir” dedi.

KIBRIS

Etiketler : , ,
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.