1. HABERLER

  2. TÜRKİYE

  3. BİR TUŞA BAĞLI YAŞAM
BİR TUŞA BAĞLI YAŞAM

BİR TUŞA BAĞLI YAŞAM

Hareket ettirebildiği tek parmağıyla yattığı yerden bilgisayar kullanabilen Özkan, dışarıdan bitirdiği lisenin ardından şimdi 2 üniversite birden okuyor.

A+A-

İzmir'de 10 aylıkken Spinal Müsküler Atrofi (SMA) teşhisi konulan, doktorların 2 yıl ömür biçtiği, vücudundaki istemli kasları günden güne kuvvetsizleşerek eriyen 32 yaşındaki Hatice Özkan, vücudunda tek hareket ettirebildiği sağ ayak başparmağı ile yaşama tutundu. Hareket ettirebildiği tek parmağıyla yattığı yerden bilgisayar kullanabilen Özkan, dışarıdan bitirdiği lisenin ardından şimdi 2 üniversite birden okuyor.

Emekli asker Murat Özkan ile Döndü Özkan'ın ikinci çocukları olan Hatice'ye 10 aylıkken, vücudundaki istemli kasların günden güne kuvvetsizleşerek erimesine yol açan ve ALS hastalığının benzeri olan SMA teşhisi konuldu. Doktor, Hatice için "En fazla 2 yıl yaşar" dedi. Ailesinin ona olan düşkünlüğü ve sahip çıkması ile yaşama azmi kazanan Hatice, küçük yaşlarda bacaklarında başlayan kas erimesinin, boynuna ve kollarına yayılması ile tekerlekli sandalyede yaşamını sürdürmeye başladı.

Narlıdere ilçesindeki evinde gazetecilere yaşam hikayesini anlatan Hatice Özkan, öğrenim çağı gelince yürüyemediği için her gün okula annesi ile birlikte gittiğini, okuma yazmayı da diğer çocuklardan önce öğrendiğini ifade ederek, "Bir gün öğretmenin anneme söylediği (Diğer çocuklar da sizi görüp annelerini yanında istiyorlar, kötü örnek oluyorsun) sözünden sonra okula gitmek istemedim. Ağabeyim ve kardeşim eğitimlerini sürdürünce tekrar okumaya heveslendim" dedi.

tu.jpg

20 yaşına geldiğinde tekrar eğitimine devam ettiğini belirten Özkan şöyle k
onuştu:

"Hastalığım ilerlediği için ellerimi de kullanamaz hale gelince imdadıma yine annem yetişti. Annemin tuttuğu ve yapraklarını çevirdiği kitaplarla sınavlara hazırlandım. 2009'da Anadolu Üniversitesi İktisat Fakültesi Kamu Yönetimi Bölümü'nü kazandım. Aile dostumuz olan ve kendisi de ALS hastalığına yakalanan göz doktoru Alper Kaya'nın hazırladığı programla bilgisayar kullanmaya başladım. Şu an Anadolu Üniversitesi İktisat Fakültesi Kamu Yönetimi Bölümü 4. sınıfı ile Erzurum Atatürk Üniversitesi Adalet Meslek Yüksek Okulu 1. sınıfına devam ediyorum. Manisa Celal Bayar Üniversitesi Bankacılık ve Sigortacılık Bölümü'nü de kazandım ancak Manisa'daki üniversitede örgün eğitim yapıldığı için buradan kaydını sildirmek zorunda kaldım."

Zaman zaman engellilerle ilgili köşe yazıları yazdığını da anlatan Hatice, bir sayfalık yazıyı 2 günde yazdığını, duygularını aracısız paylaşmanın her şeye değdiğini söyledi.

Sadece konuşabilen ve hareket ettirebildiği tek ayak parmağıyla yattığı yerden bilgisayar kullanabilen Hatice, "İnsanlar isterlerse her engeli aşabilir. Yüreğinde engel olmayan herkese engellilerle ilgili bir internet sitesinden kaleme aldığım yazılarla sesleniyorum ve engellilerin sorunlarını anlatmaya çalışıyorum" dedi.

Engellilerin topluma faydalı olmak istediğini ve hayatlarını kazanabilecekleri bir iş beklediğini dile getiren Hatice Özkan, "Bazı iş başvurularım oldu ancak olumlu ya da olumsuz kimse bana geri dönmedi. Engelliler olarak günlük hayatta iş bulmamız gerçekten çok zor. Nereye gitsek bizi kapıdan çeviriyorlar ancak engelli olmak başarıya engel değil, yeter ki içinizde yaşama ve çalışma azmi olsun. Orucumu tutabiliyorum. İbadetlerimi yapmaya çalışıyorum. Kur'an-ı Kerim okuyorum" diye konuştu.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ve Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Şahin'in engelliler için çok güzel hizmetler yaptığını kaydeden Özkan, ancak bürokratların konuya Başbakan kadar hassas yaklaşmadığını savundu. Hatice
Özkan, engellerin sorunlarını iletmek için Başbakan Erdoğan'la birebir görüşmek
istediğini, bunun kendisini mutlu edeceğini ifade etti.

Hürriyet

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.