1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. “BİR ZAMANLAR NEYDİ, NE OLDU?”
“BİR ZAMANLAR NEYDİ, NE OLDU?”

“BİR ZAMANLAR NEYDİ, NE OLDU?”

“BİR ZAMANLAR NEYDİ, NE OLDU?”

A+A-

Kanal SİM yapımı “Bölünmüş Başkentin Hayalet Havaalanı” isimli belgesel Salı günü Avrupa Parlamentosu’nda (AP) gösteriliyor.

Kıbrıs Türk Ticaret Odası (KTTO) ile Rum Ticaret ve Sanayi Odası’nın (KEBE) birlikte organize ettiği etkinliğin ev sahipliğini AP’deki Hristiyan Demokratlar (EPP), Sosyalist ve Sosyal Demokratlar (S&D) ve Birleşik Sol/Yeşiller’den (GUE/NGL) birer milletvekili yapacak.

Kanal SİM Genel Yayın Yönetmeni Sami Özuslu’nun verdiği bilgiye göre, gösterim 15 Eylül Salı günü 18.00-20.00 saatleri arasında yer alacak. AP merkez binasındaki salondaki belgesel gösterimi sonrasında bir de açık oturum düzenlenecek.

Sosyalist ve Sosyal Demokrat Grup Üyesi Knut Fleckenstein’in açılış konuşmasının ardından Kanal SİM yapımı “Bölünmüş Başkentin Hayalet Havaalanı” belgeseli gösterilecek. Belgeselin İngilizce altyazılı ve orijinaline göre kısaltılmış 35 dakikalık versiyonu ekrana gelecek.

Belgeselin ardından açık oturuma geçilecek. Hristiyan Demokrat grup üyesi Artis Pabriks’in moderatörlük yapacağı açık oturumda, KTTO Başkanı Fikri Toros ile KEBE Başkanı Phidias Pilides “müzakere sürecinde iş dünyasının rolü ve toplumların çözüme hazırlanması” konusunda görüşlerini dile getirecek.

Etkinliğin sonunda ise Birleşik Sol/Yeşiller Grubu üyesi, Rum Parlamenter Takis Hadjigeorgiou kapanış konuşmasını yapacak.

Avrupa Parlamentosu’ndan ve Brüksel’deki diplomat, iş dünyası, medya ve birçok başka kesimden davetlilerin katılacağı etkinlikte, belgeselin yapım ve yönetmenliğini üstlenen Kanal SİM Genel Yayın Yönetmeni Sami Özuslu da hazır bulunacak.

“BİZİM İÇİN BÜYÜK ONUR”

Kanal SİM Genel Yayın Yönetmeni Sami Özuslu, Kanal SİM ekibinin özverili çalışmaları ve sponsorların desteğiyle hazırlanan “Bölünmüş Başkentin Hayalet Havaalanı” belgeselinin AP’de gösterilmesi kararından büyük onur duyduklarını belirtti.

Belgeselde Kıbrıs adasının ve başkentinin bölünmüşlüğüne, kentin dibindeki havaalanının hayalet görüntüsüne vurgu yaparak, “bölünmüşlüğün mantıksızlığını” anlatmaya çalıştıklarını vurgulayan Özuslu, Avrupa Birliği’nin (AB) tam da bunun tersi bir mantıkla kurulduğuna işaret etti.

“Savaşların acısını, acımasızlığını ve mantıksızlığını her vesileyle anlatmak gerek” diyen Özuslu, “AB’nin tam üyesi olan Kıbrıs adasının bu yönüyle ironik bir görüntü verdiğini” kaydetti.

Sami Özuslu, belgeselin Brüksel’de gösterimi için girişim ve organizasyon yapan iki ticaret odası ile AP’deki üç gruba Kanal SİM adına teşekkür etti.

“BİR ZAMANLAR NEYDİ, NE OLDU?”

“Bölünmüş Başkentin Hayalet Havaalanı” belgeseli, 1974’ten bu yana BM Barış Gücü kontrolünde bulunan Lefkoşa Uluslararası Havaalanı’nın hikayesini görgü tanıklarının anlatımı, belgeler, arşiv kayıtları ve havaalanında yapılan çekim ve röportajlarla anlatıyor.

2015 yapımı belgeselde 1974’teki savaş sırasında havaalanında yaşananlar, tarih boyunca uçak kazaları, İngiliz Yönetimi’nden Kıbrıs Cumhuriyeti’ne geçişteki devir, 1963 sonrası Kıbrıslı Türklerin durumu da ekrana yansıtılıyor.

Zengin görsel malzemeler eşliğinde akan belgeselin en çarpıcı bölümlerinden birini de, 20 Temmuz 1974 sabaha doğru alana inen “son uçak” ve onun taşıdığı “son yolcuların” hikayesi oluşturuyor.

Bir zamanlar bölgenin en önemli uçuş noktalarından biri olan Lefkoşa Uluslararası Havaalanı’nın Kıbrıslıların sosyal ve ekonomik yaşamına katkısı da belgeselde konu ediliyor, ayrıca tam 1974 öncesinde havaalanında başlayıp Kıbrıs’ta geçen bir de Yeşilçam filminden bölümler de gösteriliyor.

Brüksel’de 35 dakikalık kısaltılmış versiyonu gösterilecek belgeselin 53 dakikalık gala gösterimi Nisan ayında Lefkoşa’da Atatürk Kültür Merkezi’nde yapılmıştı. Belgeselin 50’şer dakikalık üç bölüm halindeki uzun versiyonu ise Kanal SİM’de gösterilmişti.

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.