1. HABERLER

  2. DÜNYA

  3. BİRBİRLERİNİ KURTARMAYA ÇALIŞIRKEN SON NEFESLERİNİ VERDİLER!
BİRBİRLERİNİ KURTARMAYA ÇALIŞIRKEN SON NEFESLERİNİ VERDİLER!

BİRBİRLERİNİ KURTARMAYA ÇALIŞIRKEN SON NEFESLERİNİ VERDİLER!

Bangladeş'in başkenti Dakka'da iki hafta önce çöken iş merkezinde hayatını kaybedenlerin sayısı 900'e ulaştı. Foto muhabiri Taslima Akhter'in çektiği bir fotoğraf, yüzlerce işçiye mezar olan binada yaşanan korkunç gerçeği bir kez daha gözler önüne seriyor

A+A-

Bangladeş'te iki hafta önce çöken tekstil fabrikasında hayatını kaybeden 900 işçi Batılı ülkelerdeki büyük tekstil markalarına ayda sadece 38 dolar maaşla günde 15 saat çalışarak elbise dikiyorlardı.

Adeta bir köle gibi çalıştırılan tekstil işçileri için hiçbir can güvenliği önleminin alınmadığını çöken bina göstermişti. Bangladeşli foto muhabiri Taslima Akhter, 8 katlı iş merkezinin çökmesi sonrası yaşananları, kurtarma çalışmalarını, bazı işçilerin enkaz altından canlı çıkarılmasını gün boyunca kare kare fotoğrafladı.

'GÖZDEKİ TEK KAN DAMLASI'
Taslima Akhter'in çektiği bir fotoğraf ise, enkaz altında yaşanan dramı ortaya koyuyor. Fotoğrafta bir kadın işçi ile bir erkek işçi birbirlerine sarılmış şekilde enkaz altında çıkarılıyor. Erkek işçinin gözündeki tek kan damlası bir "gözyaşı" gibi duruyor.

'BİRBİRLERİ İÇİN ÖLMÜŞLERDİ'
Bangladeşli foto muhabiri Taslima Akhter bu fotoğrafın öyküsünü Amerikan Time dergisine şu sözlerle aktarıyor: "Bina çöktükten sonra bütün günümü kurtarma çalışmalarını izleyerek geçirdim. Yaralı tekstil işçilerinin enkaz altından çıkarılışlarını kare kare çektim. Dışarıda bekleyen akrabaların korku dolu gözlerini hala hatırlıyorum. Fiziksel ve ruhsal olarak bitkin haldeydim. Gece 02.00 civarında enkazın arasında birbirine sıkı sıkıya sarılmış bir çift gördüm. Gövdelerinden aşağısı beton enkazın altında kalmıştı. Erkeğin gözündeki tek kan damlası bir 'gözyaşı' gibi duruyordu. Bu çifti gördüğümde gözlerime inanamadım. Sanki onları bir yerlerden tanıyordum- kendime çok yakın hissetmiştim. Yaşam mücadelelerinin son anlarında birbirleri için mücadele etmiş, biri diğerini kurtarmaya çalışırken, son nefeslerini vermişlerdi."

1-008.jpg

'UCUZ İŞÇİ VE UCUZ HAYAT'
"Bu fotoğrafa her baktığımda daha çok rahatsız oluyorum. Beni derinden yaralıyor. Sanki bana şunu söylemeye çalışıyorlar: Biz sadece bir sayı değiliz-ucuz işçi ve ucuz bir hayat değiliz. Biz de sizin gibi insanız. Bizim hayatımız ve hayallerimiz de en az sizlerinki kadar değerli."

ÖLÜ SAYISI 900'E ULAŞTI
Bangladeş'in başkenti Dakka'da iki hafta önce çöken iş merkezinde hayatını kaybedenlerin sayısı 900'e ulaştı. Bangladeş polisi, 24 Nisan'da çöken 8 katlı Rana Plaza'dan çıkarılan ceset sayısının 892'ye çıktığını açıkladı.

CESETLER ÇÜRÜDÜ
Kurtarma çalışmalarının sürdüğünü belirten yetkililer, ölü sayısının artabileceğini belirtti. Çürüyen cesetlerin kime ait olduğunun tespiti amacıyla DNA testi yapılıyor. İş merkezindeki 5 konfeksiyon atölyesinde 3 binden fazla işçi çalışıyordu.

2-015.jpg

EN FAZLA 7 YIL
Hindistan'a kaçmaya çalışırken yakalanan Muhammed Sohel Rana'nın mal varlığına devlet tarafından el konulmuştu. Yasadışı inşaat, ihmal ve işçileri tehlikeli koşullarda çalışmaya zorlamak suçlamalarıyla mahkeme önüne çıkarılacak Rana'nın en fazla 7 yıl hapse mahkum edilmesi bekleniyor.

 

Kaynak: ntvmsnbc

Etiketler : , ,
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.