1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. “BİRÇOK BİRİM PERSONEL EKSİKLİĞİNDEN DOLAYI HİZMETE GİRMEDİ”
“BİRÇOK BİRİM PERSONEL EKSİKLİĞİNDEN DOLAYI HİZMETE GİRMEDİ”

“BİRÇOK BİRİM PERSONEL EKSİKLİĞİNDEN DOLAYI HİZMETE GİRMEDİ”

HEMŞİRELER HAFTASI…

A+A-

KIBRIS TÜRK HEMŞİRELER VE EBELER SENDİKASI SAĞLIK BAKANI HASİPOĞLU’NU ZİYARET ETTİ…

KÖSE: “YASAL BOYUTTA ÖNÜMÜZ TIKANMIŞTIR. İNSAN SAĞLIĞINI İLGİLENDİREN HEMŞİRELİK BİRLİĞİ YASA TASARISI MECLİSTE ÖN PLANA ÇIKARILMALIDIR”

HASİPOĞLU: “BİRLİKTE GAYRET SARF EDİP YASAYI MECLİSTEN GEÇİRECEĞİZ. BAZI DURUMLAR BÜROKRATİK ÇARKA TAKILABİLİR. MÜMKÜN MERTEBE BU ÇARKI DÖNDÜRMEYE GAYRET EDECEĞİZ. SIKINTILARI MUTLAKA AŞACAĞIZ….”

Kıbrıs Türk Hemşireler ve Ebeler Sendikası Başkanı Oğuz Köse, meslekteki temel sorunların aşılamadığını savunarak, sağlığın son günlerde zor bir dönemden geçtiğini ifade etti.

Sendika tarafından hazırlanan Hemşirelik Birliği Yasa Tasarısı’nın henüz Teknik Kurula taşınmadığını dile getiren Köse, “Ön lisans ve yüksek lisans eğitimini tamamlayan meslektaşlarımızı münhal konusunda büyük sıkıntılar bekliyor. Ne yazık ki yasal boyutta önümüz tıkanmıştır” dedi.

Söz konusu yasa tasarısının geçtiğimiz yılın 12 Mayıs’ında başta Başbakan İrsen Küçük olmak üzere bütün bakanlıklara ulaştırıldığını hatırlatan Oğuz Köse, bu konuda henüz bir sonuca varılmamasını eleştirdi, “kendilerine verilen sözleri” anımsattı.

Oğuz Köse, hastanelerdeki personel eksikliği nedeniyle birçok birimin hizmete giremediğini de kaydetti.

Oğuz Köse başkanlığındaki Kıbrıs Türk Hemşireler ve Ebeler Sendikası yönetim kurulu üyeleri, 6- 12 Mayıs tarihleri arasında kutlanan “Hemşirelik Haftası” nedeniyle bugün Sağlık Bakanı Ertuğrul Hasipoğlu’nu ziyaret etti.

“BİRÇOK BİRİM PERSONEL EKSİKLİĞİNDEN DOLAYI HİZMETE GİRMEDİ”

Köse, ziyaretteki konuşmasında insan sağlığını ilgilendiren Hemşirelik Birliği Yasa Tasarısı’nın mecliste ön plana çıkarılmasını istedi.

Sağlık servislerinin açılması, bazı merkezlerin yenilenmesi gibi sevindirici gelişmelere dikkat çeken Oğuz Köse, “Ancak birçok birimimiz personel eksikliğinden dolayı hizmete girmedi” dedi.

Ulusal Birlik Partisi (UBP) kurultayı döneminde gereksiz istihdam yapıldığını savunan Köse, hemşirelik münhali açılması konusunda Kamu Hizmeti Komisyonu’na yetki verilmemesini eleştirdi.

“HEMŞİRELİK VE EBELİK EĞİTİMİ ÇIĞIR YARATTI”

Kısa sürede çığır yaratan hemşirelik ve ebelik eğitiminin ülke üniversitelerinde lisans düzeyine çıkarıldığını anımsatan Köse, birçok meslektaşının lisans eğitimini tamamladığını, birçok hemşirenin de yüksek lisans yaptığını vurguladı.

Oğuz Köse, sendika olarak maddi konuları ön plana çıkarmadıklarını, halkın kaliteli sağlık hizmet alabilmesi için mücadele verdiklerini de söyledi.

“SAĞLIKTA KALİTEYİ YÜKSELTTİK”

Kabulde konuşan Ertuğrul Hasipoğlu, Hemşirelik Birlik Yasa Tasarısı’nın Teknik Kurula gelecek seviyeye ulaştığını, yasanın önümüzdeki günlerde kurula gönderilebileceğini dile getirdi.

Bakan Hasipoğlu, “İnşallah hep birlikte gayret sarf edip bu yasayı meclisten geçireceğiz. Bazı durumlar bürokratik çarka takılabilir. Mümkün mertebe bu çarkı döndürmeye gayret edeceğiz. Sıkıntıları mutlaka aşacağız, endişeniz olmasın” dedi.

Hasipoğlu, hemşireliğin sağlık halkasının en önemli zincirlerinden olduğunu vurgulayarak, bakanlıkta görev yaptığı 3 dönem boyunca bu alanda ilklere imza attığını, uygulamaya koyduğu yenilikler sayesinde sağlıkta kaliteyi yükselttiğini kaydetti.

Hemşireliğin müdürlük olmasının hedefleri arasında olduğunu söyleyen Ertuğrul Hasipoğlu, bu konuda mesafe alındığını vurguladı.

“722 HEMŞİRE”

Devlet hastanelerindeki hemşire sayısında ciddi bir eksiklik olmadığını vurgulayan Ertuğrul Hasipoğlu, toplam hemşire sayısının 722 olduğu bilgisini verdi.

Hasipoğlu, devlet hastanelerindeki servis ve ambulans sayısının arttığına işaret etti.

Hastanelerdeki hemşire sayısı hakkında da bilgi veren Ertuğrul Hasipoğlu, Gazimağusa Devlet Hastanesi’ndeki hemşire sayısında fazlalığın, 56 hemşiresi olan Girne Akçiçek Hastanesi’nde ise eksikliğin söz konusu olduğuna dikkat çekti.

2009’dan 2013 yılına kadar emekli olan hemşire sayısı ile istihdam edilen hemşire sayısı hakkında da bilgi veren Bakan Hasipoğlu, “Şu veya bu şekilde bir miktar hemşire almak zorundayız, alacağız” diye kaydetti.

“TEDBİR ALINACAK”

Disiplinli ve çalışkan insanları sevdiğini dile getiren Ertuğrul Hasipoğlu, devlet hastanelerdeki sağlık çalışanları için kılık kıyafetten davranışa kadar birçok alanda tedbir alınacağını, yönetmelikler hazırlanacağını vurguladı.

Bakan Hasipoğlu, çalışanların sicillerini takip edeceğini de vurguladı.

“HASTALARA HOŞGÖRÜ”

Hastalara hoşgörülü davranılması gerektiğini hatırlatan Ertuğrul Hasipoğlu, “Haklı olsa bile hiç kimsenin bir sağlık çalışanını darp etmeye hakkı yoktur. Caydırıcı olabilmesi için bu kişilerin en ağır şekilde cezalandırılması gerekmektedir” ifadesine yer verdi.

SAĞLIKTA YENİ SİSTEM…

Genel Sağlık Sigortası Yasası, Avrupa Birliği’ne Uyum Yasaları, Organ Nakil Yasası gibi sağlık alanında meclise sevk edilen yasalara dikkat çeken Hasipoğlu, “İnşallah süreç iyi gider, süratle bu yasaları geçiririz ve sağlıkta bir rahatlamayı ve huzuru sağlarız.

“Genel Sağlık Sigortası’nın geçmesi ve kliniklerin kapatılmasıyla artık sağlıkta kendi başına yürüyen bir sistem oluşacak. İnşallah bunu da sene sonuna kadar başarmış oluruz. 1 Ocak 2014’te de uygulamaya geçiririz, hedefimiz budur” dedi.

“DR. BURHAN NALBANTOĞLU DEVLET HASTANESİ’NE YENİ ÇEHRE”

Hastanelerde daha iyi bir çalışma imkânı aratmak için çalıştıklarını, fiziki yapı ve teknik donanım alanlarında mesafe alındığını, hastanelerde hiçbir ilacın ve aletin sıkıntısı olmadığını vurguladı.

1976’da hizmete açılan Lefkoşa Dr. Burhan Nalbantoğlu Devlet Hastanesi’nin tamiri için yakında ihaleye çıkılacağını duyuran Hasipoğlu, hastanenin çehresinin bu yıl değişeceğini söyledi.

Hastanelerdeki Türkmenistan uyruklu özel hastabakıcıların varlığına dikkat çeken Hasipoğlu, söz konusu kişilere eğitim verileceğini, sertifikası olmayan kişilerin artık hastanelerde çalışamayacağını söyledi.

11-004.jpg

Kaynak: TAK

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.