1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. BİRÇOK KİŞİ AYAKLANDI!
BİRÇOK KİŞİ AYAKLANDI!

BİRÇOK KİŞİ AYAKLANDI!

ihanet sayıyoruz!

A+A-

 

Lefke’nin bütçeden yatırım payı alamaması, Parlamento’ya vekil gönderememesi gibi sorunları devam ederken şimdi de Cengiz Topel Hastanesi’nin kapatılması gündemde.

Lefkeliler hastanenin kapatılmasına ve Güzelyurt’a hastane yapılmasına şiddetle karşı duruyor

LEFKE HUZURSUZ: Lefke’de birçok sorun sürerken CTP-DP hükümetinin Cengiz Topel Hastanesi’ni kapatıp sağlık hizmetlerini Güzelyurt’ta yapılacak bir hastaneye taşımak istemesi Lefkelileri huzursuz etti. Havadis ekibi dün Lefke’ye giderek sivil toplum örgütlerinin ve halkın nabzını tuttu

“BİZE İHANETTİR”: Lefke Platformu Koordinatörü Teoman Oktay, geçmiş dönemde de hastanenin Güzelyurt’a taşınmak istendiğini ve yine Lefke halkının mücadelesi sonucu bu durumun gerçekleşmediğini belirtti. “Yapılmaya çalışan Lefke halkına ihanettir. Biz bunu kabul edemeyiz. Mücadelemiz devam edecek”

KAYA DA PLATFORMA DESTEK: Lefke Belediye Başkanı Aziz Kaya da Cengiz Topel Hastanesi’nin kapatılmasına karşı. Kaya: Sürecin devamında sivil toplum örgütlerinden yana taraf olduğumuzu belirttik. Kim ne anlayacak düşüncemiz yoktur. Yeni hastane ayrılan kaynakla bitirilemeyecek. Akılcı olan bu hastanenin yeterli bir konuma getirilmesidir

“SIKINTI OLUR”: LAÜ Rektörü Mehmet Ali Yükselen, hastanenin taşınması noktasında karşı duruş sergileyenler arasında. Yükselen, Cengiz Topel Hastanesi’nin yerinde kalması gerektiğini ifade ederek taşınması durumunda büyük bir sıkıntının olacağını belirtti. Üniversiteye yakın olan hastanenin Güzelyurt’a taşınmasının okula da zarar vereceğini kaydetti

Lefke’de vatandaşın ve sivil toplum örgütlerinin tek gündemi Cengiz Topel Hastanesi’nin kapatılıp Güzelyurt’a yeni bir hastane yapılması oldu.

Lefke’deki sivil toplum örgütleri bu konuya karşı olduklarını ifade ederek gereken tüm mücadeleyi vereceklerini belirtti.

Lefke Platformu Koordinatörü Teoman Oktay konuyla ilgili geçmiş dönemde de hastanenin Güzelyurt’a taşınmak istendiğini ve yine Lefke halkının mücadelesi sonucu bu durumun gerçekleşmediğini belirtti. Yapılmaya çalışanın Lefke halkına ihanet olduğunu kaydeden Oktay bu durumu kabul edemeyeceklerini söyledi.

Lefke Belediye Başkanı Aziz Kaya da Cengiz Topel Hastanesi’nin kapatılmasına karşı. Kaya, “Sürecin devamında sivil toplum örgütlerinden yana taraf olduğumuz belirttik” diye konuştu.
Lefke Avrupa Üniversitesi Rektörü Mehmet Ali Yükselen de hastanenin taşınması noktasında karşı duruş sergileyenler arasında.

Havadis ekibi dün Lefke’ye bir ziyaret gerçekleştirerek Lefke Platformu, Lefke Belediyesi, Cengiz Topel Hastanesi ve Lefke Avrupa Üniversitesi yetkilileriyle görüştü, sorunları dinledi.

Oktay: Lefkeliye ihanet sayıyoruz

Cengiz Topel Hastanesi’nin kapatılmasına karşı duruş sergilemek amacıyla kurulan Lefke Platform’un koordinatörü Teoman Oktay, Lefke’nin yeni bir sorunla mücadele ettiğini belirterek yaklaşık kırk yıldır Cengiz Topel Hastanesi’nin çeşitli dönemlerde bakanlar tarafından kapatılmak istendiğini belirtti.

“Sağlık hizmeti seviyesi düşürüldü”

Oktay, Cengiz Topel Hastanesi geniş bir coğrafyaya ikinci sınıf hizmet veren bir hastane olduğunu kaydederek bu hastanenin yaşatılması gerektiğini düşündüklerini söyledi. Oktay, hastanede sağlık hizmet seviyesinin düşürüldüğünü ve bu yüzden hastaneye hasta gelmediğini ifade etti. Taleplerinin Cengiz Topel Hastanesi’nin ikinci sınıf hekimlik hizmeti verilebilecek noktaya getirilmesi olduğunu kaydeden Oktay, kalp ve beyin ameliyatlarının dışında tüm hizmetlerin hastanede verilmesi gerektiğini ifade etti.

İmkanlar Güzelyurt’a kaydırıldı

Lefke’deki bir çok devlet imkanının yıllar içerisinde Güzelyurt’a kaydırıldığını ifade eden Oktay, “Lefke 6-7 bin nüfus kaybına uğradı, geçmiş dönemde bizim imkanlarımızı Güzelyurt’a aktardılar. Ve bizim nüfusumuz düştü. Şu an 11 bin nüfus var. Yapılan negatif uygulamalara rağmen Lefke’nin trendi son yıllarda çıkış gösteriyor” dedi.

“5 yıl sonra Güzelyurt’u geçeceğiz”

Oktay, Güzelyurt’un nüfusunun 22 binde sabitlendiğini ifade ederek 5 yıl sonra Güzelyurt’un nüfusu ile Lefke’nin nüfusu eşit olacağını belirtti. Oktay, “Konum itibarı ile bu hastane yapılırken Güzelyurt kazasının merkezine yapıldı. Nüfus ağırlığından dolayı kaydırma düşünülemez. Bizim istediğimiz buradaki hastanenin standartları yükseltilsin” ifadelerini kullandı.

“‘Doktorlar gitmek istemez’ mazeret değil”

Cengiz Topel Hastanesi’nin kapatılıp Güzelyurt’a taşınması konusunda ilgili makamları ziyaret ettiklerini ifade eden Oktay, kendilerine “Cengiz Topel Hastanesi’ne doktorlar gitmek istemez” dendiğini belirtti. Bir devlet memurunun bu konuda seçme hakkı olmadığını kaydeden Oktay, “Cengiz Topel Hastanesi’nde görevli olan anestezi doktoru Mağusa’da görev yapar. Bizim devletimiz hizmet alımı yapar. Bu doktorların süratle buraya getirilmesi gerekir, bakan bu mazeretin arkasına sığınamaz” dedi.

“Bütün kurumlarımızı aldılar”

“Bütün kurumlarımızı aldılar Güzelyurt’a. Cengiz Topel Hastanesi ekonomik merkezidir. 110 personeli var. 110 kişinin başka yere taşınması demek ekonomik yapının başka bölgeye nakledilmesi demektir. Yatırım beklerken yatırımların başka bölgeye götürülmesine izin vermeyeceğiz. Devlet imkanları akıl yoluyla hareket etmelidir.”

“Gülle hassasiyetimi göremedi”

Oktay, Sağlık Bakanı Ahmet Gülle’nin bir alan çalışması yapmadığını yapması durumunda böyle bir girişimde bulunmayacağını kaydederek Gülle’nin buradaki halkın ne kadar hassas olduğunu tespit edemediğini belirtti.

“2 bin kişiyle geleceğiz”

Lefke Platformu Koordinatörü Teoman Oktay, son çare olarak Lefkoşa’ya geleceklerini ifade ederek “5000 imza ile Lefkoşa’ya gideceğiz. 2000’den az kişi ile gitmeyeceğiz. Lefke’nin dışındaki Lefkelilerden de destek var. Önümüzdeki hafta Lefkoşa’ya gittiğimizde 2 bin kişiden fazla olacağız. Güzelyurtlu vatandaşlardan da Cengiz Topel Hastanesi’nin kapanmaması ile ilgili imza aldık. Bizim halkımıza yapılacak en büyük ihanettir. Hükümetin bu hastanenin geleceği ile ilgili bir planı yoktur” şeklinde konuştu.

Nekipzade: Lefkeliye ayıp ediliyor

Lefke Platformu temsilcilerinden Vehip Nekipzade ise yaptığı konuşmada Cengiz Topel Hastanesi’nin kapatılması kararının aceleye getirilmiş bir karar olduğunu kaydederek “Oraya yapılacak yatırım Cengiz Topel Hastanesi’ne yapılsın, Cengiz Topel Hastanesi’ndeki durum kötüdür. 5 hekim var onlar da gidiyor. Acil doktoruna ihtiyaç var. Şu anda bir kaç doktor ile burası geçiştirilmeye getiriyorlar. Doktor hekim kadrosunun tamamlanması gerekir. Güzelyurtlu bizimle hiç bir imkanı bölüşmek istemez. İmkanlardan biz de yararlanmak istiyoruz. Biz adı konulmayan bir ilçeyiz. Biz bir ilçede ne varsa burada da yapılmasını isteriz. Sivil toplum örgütleri kıvılcımı yaktılar. Biz partimize karşı parti içi demokrasiyi kullanıyoruz, her karara uyacağız diye bir şey yoktur. 5 doktor var ama personel sayısı 110. Potansiyel harcanıyor. Burada hizmet verilmediği için buradaki vatandaş Lefkoşa’ya veya özel kliniklere gidiyorlar” dedi.

Belediye başkanı da karşı

Havadis ekibi Lefke Platformu’nun ardından Lefke Belediye Başkanı Aziz Kaya’yı ziyaret etti. Kaya, ziyarette yaptığı konuşmada sürecin devamında sivil toplum örgütlerinden yana taraf olduklarını belirterek Cengiz Topel Hastanesi’nin kapatılmasına karşı olduklarını belirtti. “Bizim belediye olarak kim ne anlayacak düşüncemiz yoktur. Hastane dökülmedi, kapatılması gereken yerinin değiştirilmesi gereken bir konumu yok, bu devletin olanaklarına gör daha rantabıl olabilir” diye konuştu.

“Bu kaynakla yeni hastane de bitmez”
Kaya, Güzelyurt’a yapılacak yeni hastane için ayrılan 16 milyon TL ile hastane yapımının bitmeyeceğini de belirterek akılcı olanın Cengiz Topel Hastanesi’nin bu kaynak ile çok daha iyi noktaya taşınabileceğini kaydetti. Kaya, “şu anki noktada en uygunu bu hastanenin, Lefke Sağlık Ocağı ve. Güzelyurt’taki sağlık ocağının geliştirilmesidir. Sivil toplum örgütleri vasıtasıyla mücadeleyi sürdüreceğiz. Cengiz Topel Hastanesi’nin bulunduğu yerin birine peşkeş çekileceği duyumları var ama resmi bir şey yok. Desteğimiz sivil toplum örgütleriyle” diye konuştu.

Hıdıroğlu: Doktor sayısı düşüyor

Cengiz Topel Hastanesi’ni de ziyaret eden Havadis ekibi hastane başhekim vekili Zafer Hıdıroğlu karşıladı. Hıdıroğlu, Havadis ekibine hastane ile ilgili bilgiler verdi. Hıdıroğlu, günümüz şartlarında hastanenin minimum 20 doktora ihtiyacı olduğunu ifade ederek şu an için çalışan doktor sayısının 5-6’yı geçmediğini belirtti. 90’lı yıllarda 10-15 arası doktorun Cengiz Topel Hastanesi’nde görev yaptığını da belirten Hıdıroğlu, doktor sayısında sürekli bir düşüşün yaşandığını belirtti.

Yükselen: Taşınması iyi olmaz

Havadis ekibi, Lefke Avrupa Üniversitesi Rektörü Mehmet Ali Yükselen’i de ziyaret ederek okula ilgili bilgi aldı. Öğrenci sayısının bu yıl itibarı ile kendilerini mutlu ettiğini belirten Yükselen, “Daha yolun başındayız. Temel eksikliğimiz var. Onları toparlamaya çalışıyoruz. Kendi kendimize çeki düzen vermek istiyoruz. Eksiklikleri toparlamaya çalışıyoruz. Lefke ile bütünleşme yavaş yavaş oluyor. Bu yıl okul nüfusunu 4950 tahmin ediyorduk ancak 5300 öğrencimiz var. 6500’ün üzerine öğrenci bekliyoruz seneye” diye konuştu.

Yükselen Cengiz Topel Hastanesi’nin kapatılmasının büyük bir sıkıntı doğuracağını belirten Yükselen yakın bir hastane olmasının her zaman avantaj olacağını belirtti. Yükselen, “Bölgenin daha kapsamlı bir ihtiyacı da vardır. Cengiz Topel Hastanesi yeterli midir emin değilim. Öğrenciler Cengiz Topel Hastanesi’ni kullanıyorlar. Üniversitenin bu hastaneyi alıp işletmesi mümkün değil. Tıp fakültesini düşünmemiz gerekir. Tam teşekküllü değil ama DAÜ örneği gibi bir tıp fakültesinin öngörülmesi gerekir. Bu belli bir süreç ister. Adım adım gidilecek hayal olmayan bir hedeftir.

Havadis

 

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum