1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. BİRÇOK RESTORAN BATTI
BİRÇOK RESTORAN BATTI

BİRÇOK RESTORAN BATTI

Gün gittikçe kötüye...

A+A-

 

Res-Bir Başkanı Süleyman Gürcafer, restorancılık sektörünün gün gittikçe kötüye gittiğini, birçok işyerinin kapandığını ifade ederek sorunlarını anlattı.

Res-Bir Başkanı Süleyman Gürcafer, restorancılık sektörünün gün gittikçe kötüye gittiğini, birçok işyerinin kapandığını ifade ederek, bunun sebebinin her önüne gelenin restoran açması, otellerin aynı zamanda kendi bünyelerinde restoran çalıştırması ve yasaların uygulanmaması olduğunu dile getirdi.

Meclisin kabul ederek 2008 yürürlüğe koyduğu 'Restorancılar Birliği Yasası'na göre restoran olarak faaliyette bulunan yerlerin Res-Bir’e üye olma zorunluluğu bulunduğunu dile getiren Gürcafer, buna rağmen izinler verilirken belediyelerin yasaları göz ardı ettiğini söyledi.

Konuyla ilgili Star Kıbrıs’a konuşan Res-Bir Başkanı Süleyman Gürcafer, geçmiş yıllarda yeni yıl kutlamalarında restoranların dolup taştığını ancak son bir iki yıldır otellerle rekabet edilemediğinden dolayı çoğu restoranın boş kalacağını ifade etti.

GÜRCAFER, “OTELLER BİZİ VURDU”

Otellerin 10 yıl vergi muafiyeti bulunduğunu, ayrıca bünyelerinde açtıkları restoranlarla iç piyasadaki müşterileri aldıklarını ifade eden Gürcafer, “Otellerin görevi ülkeye turist çekip, iç piyasayı canlandırmaktır. Ancak onlar bunu yapacakları yerde iç piyasadaki müşterileri bizden çalıyorlar” dedi.

Gürcafer, son bir yılda elektrik, işçilik, kira, et, sebze fiyatlarının arttığını ancak yemek fiyatlarının son üç yıldır aynı kaldığını ifade ederek, “Otellerin fiyatları aşağıda olduğu için biz de fiyatları yükseltemiyoruz. Fiyatlar geçen son üç yılın fiyatları ile aynı kaldı. Buna karşın maliyetler yükseldi. Restorancılar otellerle rekabet edemez hale geldi” dedi.

ÇOĞU BATTI, BATMAYAN DA BATIYOR

Restorancılık sektörünün gün gittikçe kötüye gittiğini, birçok işyerinin kapandığını ifade eden Gürcafer şunları dile getirdi: “Bizim ülkemizde ehli olan ya da olmayan herkes restoran açıyor. Oysaki “Restorancılar Birliği Yasası’na göre restoran olarak faaliyette bulunan yerlerin Res-Bir’e üye olma zorunluluğu bulunuyor. Yani bir işyeri açılmadan önce bizden ruhsat alması gerekiyor. Ancak izin verilirken hem biz hem de yasa göz ardı ediliyor.”

MEYHANELER ORTALIĞI KAPLADI

Son zamanlarda ihtiyaç fazlası birçok meyhane açıldığını, sadece Gönyeli’ de 25’şin üzerinde restoran bulunduğunu kaydeden Gürcafer, Lefkoşa bölgesinde de son aylarda yeni meyhaneler açıldığını ve bunlarının bir kısmının birliğe üye olmadığını söyledi. Gürcafer, belediyelerin bu iş yerlerine izin verirken yasaları çiğnediğini söyledi.

Res-Bir’in 28.maddesine göre birliğe üye olmayan restoranların faaliyette bulunamayacaklarına ve ruhsatlarının yeniden onaylanmayacağına dair düzenleme olduğunu kaydeden Gürcafer, “Bir işletmenin Res-Bir’e üye olmadan faaliyetlerini sürdürmesi suçtur. Veya işletme ruhsatı tazeleneceğinde Res-Bir’e üye olduğuna dair belge göstermesi gerekmektedir. Ancak bu ülkede hem birliğe üye olmadan çalışan yüzlerce restoran vardır hem de işletme izinlerini tazelerken belge göstermeyen onlarca işletme vardır” dedi.

Yasaya göre kaçak işletmecilik yapanların asgari ücretin 5 katı para cezası ya 1 yıl hapis cezası ya da her iki cezaya çarptırılmasının öngörüldüğünü kaydeden Gürcafer, şimdiye kadar cezaya çarptırılan herhangi bir kişi olmadığını, yasaların çiğnenmeye devam edildiğini ifade etti.

BU KEZ SÖZ ALDIK, BEKLİYORUZ

Gürcafer, yıllardır aynı sorunları dile getirmekten sıkıldıklarını, defalarca yetkililerle görüşmelerine rağmen bir sonuca varamadıklarını belirterek, “6 Bakan 7 müsteşar değişti. Yıllardır Restorancılar Birliği Yasası’nın tüzüklerinde değişiklik yapılacağına dair sözler aldık. Ancak şuana kadar olmadı. Şimdiki hükümetten sözler aldık bekliyoruz” şeklinde konuştu.

Tüzüklerin revize edilmesi halinde restorancılığa birçok standart getirileceğini ifade eden Gürcafer, “Memurlar ya annesinin ya babasının adına restoran açıyor. Eğer tüzükler yenilenirse o zaman sertifika şartı getirilecek. Bu sektörde üç yıl çalışmış ve eğitimi olanlar restoran açabilecek. Böyle olduğu zaman da her önüne gelen restoran açamayacak” dedi.

Star Kıbrıs

 

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.