1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. BİRİKİM ÖZGÜR'DEN İLGİNÇ SAPTAMA!
BİRİKİM ÖZGÜR'DEN İLGİNÇ SAPTAMA!

BİRİKİM ÖZGÜR'DEN İLGİNÇ SAPTAMA!

''Rumlarla aşk evliliği yapmıyoruz''

A+A-

Özgür, Türkiye’den gelmesi planlanan elektrik konusuyla ilgili projenin müzakerelerde Kıbrıs Türk tarafının elini güçlendireceğini ifade ederek, KIB-TEK ve kurumdaki yapıyla ilgili sert eleştirilerde de bulundu.

Cumhuriyetçi Türk Partisi Birleşik Güçler (CTP-BG) Milletvekili Birikim Özgür, Türkiye’den gelmesi planlanan elektrik konusuyla ilgili projenin müzakerelerde Kıbrıs Türk tarafının elini güçlendireceğini ifade ederek, KIB-TEK ve kurumdaki yapıyla ilgili sert eleştirilerde de bulundu. 

Kurumda yasallığı tartışılan santral alımlarıyla ilgili değerlendirmeler de yapan Özgür, “ben yaptım oldu” anlayışıyla alınan bu santrallerin bedelinin de halka ödetilmeye çalışıldığını söyledi. Özgür, geçmiş hükümette başbakana kafa tutan bu yapının şimdi de meşrulaştırılmaması gerektiğini vurguladı. ADA TV’de Gözde Bekir’in sunduğu Günaydın Ada programına konuk olan CTP-BG Milletvekili Birikim Özgür, Rumlarla “aşk evliliği yapmıyoruz” dedi. 

“MÜZAKERELERDE ELİMİZİ GÜÇLENDİRİR” 

Türkiye’den getirilmesi planlanan elektrik projesinin Kıbrıs müzakerelerinde de elimizi güçlendirecek bir olgu olduğuna vurgu yapan Özgür, bu fırsatın iyi değerlendirilmesi gerektiğini ifade ederek, sözlerini şöyle sürdürdü: 

“Elektrikle ilgili konuşacak çok şey var. Baktığımızda bir kablo hadisesi var ki Kıbrıs sorununu doğrudan etkileyecek konudur. Suyla birlikte kabloyla, Türkiye ile elektrik bağlantısı kurulabilmesi halinde bu mantık evliliği sürecinde Kıbrıslı Türklerin eli çok daha güçlü olacak. O nedenle belli konulara duygusal değil, ‘rasyonel ve gücümüzü arttırarak müzakere masasında evliliğe ne katıyoruz’ denildiğinde biz de Rumlara diyebiliriz ki ‘bir takım noktalarda açılımlar yapıyoruz, dolayısıyla siz ne yapıyorsunuz?’ ” 

“ELEKTRİĞE BAKIŞ KONUSU NETLEŞMELİ” 

Elektriğe bakışımız konusunun netleşmesi gerektiğini ifade eden Özgür, 2013 yılında “son kez yapılacağı söylenilen zammı” hatırlattı. O dönem 12 aşamadan oluşan bir iyileştirmeden bahsedildiğini ancak bunun yapılmadığını ifade eden Özgür, yapısal reformlar olmadığı için bugün zamların yeniden konuşulduğunu belirterek, şunları kaydetti: 

“Günün sonunda, seçim öncesi süreçte kurum ciddi zararlara uğratılmıştı. Uçağın çakılmamasını sağlamak adına hükümet bir defaya mahsus olmak üzere özür dileyerek zam yapmıştı. Kablo odak proje olacak şekilde siyasi kurumsal yapıyı reform etmek, tahsilatları etkinleştirmek bakımından atılacak adımları kamuoyuna mal etmişti.” 

Sosyalizmin zam yapmaya karşı olduğunu hatırlatan Özgür sözlerini şöyle sürdürdü: 

“Liberal sapma bana göre budur. Zam politikası sosyalist olmak yapısal dönüşümlere odaklanıp kalıcı şekillere konuları çözmeye odaklanmaktır. Dolayısıyla CTP’ nin sosyalist bilince sahip olduğuna eminim.” 

“BEN YAPTIM OLDU ANLAYIŞININ SONUCU” 

Kurumda yasallığı tartışılan santral alımlarıyla ilgili değerlendirmeler de yapan Özgür, “ben yaptım oldu” anlayışıyla alınan bu santrallerin bedelinin de halka ödetilmeye çalışıldığını söyledi: 

“Buhar santralleri ekonomik ömrünü tamamladı. Hukuki olup olmadığı tartışmalı, motor alımı süreci var. Yasaya göre DP’ den projenin onaylanması gerekiyor. Ben yaptım oldu mantığıyla kurum orada alım yaptı. Bunun nedeni gündeme gelen zamlarda kendi başına buyruk yatırım stratejisiyle gündeme gelmektir.” 

“YAPI MEŞRULAŞTIRILMAMALI” 

Özgür, geçmiş hükümette başbakana kafa tutan bu yapının şimdi de meşrulaştırılmaması gerektiğini vurguladı: 

“Halbuki bu yapı unutmayalım ki bir önceki hükümetle kavga eden yapı, göz ardı edilmemesi gereken siyasi tespittir. Hükümetle başbakanla didişmeye gelen yaklaşım söz konusuysa, o yapı yeni siyasi ortamda meşrulaştırmamaya hassasiyet sergilemeniz gerekir. Aksi takdirde parti başkanına ve başbakana yaklaşan tavırların benzeri, yarın size de sergilenebilir.” 

“KEMAL DERVİŞ GİBİYDİ” 

Yine eski Maliye Bakanı Zeren Mungan döneminde sürdürülen mali politikalarla ilgili bir değerlendirme de yapan Özgür, Mungan’ın 2000’li yıllarda Türkiye’nin can simidi olacağı gözüyle bakılan Kemal Derviş’e benzetti. 

Özgür, Mungan’ın bakanlık görevine devam etmemesiyle ilgili önemli bir iddia da ortaya koydu: 

“İmkanı olsaydı, eminim ki direnmek değil reformun hayata geçirilmesini sağlamak adına uğraş içinde olabilecekti. Maalesef öyle bir ortam o dönemde yoktu. Dahası Mungan kamu kaynaklarını bol keseden dağıtmıyor diye bakan olamadı. Bunu iyi değerlendirmek gerekiyor.” 

“RUMLARLA AŞK EVLİLİĞİ YAPMIYORUZ” 

Bir soru üzerine Kıbrıs müzakerelerinde gelinen aşamayla ilgili değerlendirme de yapan Özgür, konjonktürün çözüm için müsait olduğunu belirtti. Özgür, Rumlarla “aşk evliliği yapmıyoruz” diyerek sözlerini şöyle tamamladı: 

“Bu aşamada biz bir aşk evliliği değil, mantık evliliği yapıyoruz. Dolayısıyla toplumun konuları ele alması, değerlendirmesi temkinli yaklaşımların ön plana çıkması ve bu çerçevede tatmin edilmesi çok önemlidir.”

Star Kıbrıs

 

Etiketler :
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.