1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. BİRLEŞİK KIBRIS-İKİ TOPLUMLU BARIŞ İNİSİYATİFİ BASIN TOPLANTISI DÜZENLEDİ
BİRLEŞİK KIBRIS-İKİ TOPLUMLU BARIŞ İNİSİYATİFİ BASIN TOPLANTISI DÜZENLEDİ

BİRLEŞİK KIBRIS-İKİ TOPLUMLU BARIŞ İNİSİYATİFİ BASIN TOPLANTISI DÜZENLEDİ

Birleşik Kıbrıs-İki toplumlu Barış İnisiyatifi, Kıbrıslı Türk ve Kıbrıslı Rum Liderlere müzakerelere “kalınan yerden devam etme” çağsısında bulundu.

A+A-

LİDERLERE MÜZAKERELERE “KALINAN YERDEN DEVAM ET” ÇAĞIRISI YAPILDI

Birleşik Kıbrıs-İki toplumlu Barış İnisiyatifi,  Kıbrıslı Türk ve Kıbrıslı Rum Liderlere müzakerelere “kalınan yerden devam etme” çağsısında bulundu.

Ellinin üzerinde Kıbrıslı Türk ve Kıbrıslı Rum sivil toplum örgütü ve sendikanın oluşturduğu  belirtilen Birleşik Kıbrıs-İki toplumlu Barış İnisiyatifi, Kıbrıs Türk Amme Memurları Sendikası (KTAMS), Kıbrıs Rumi işçi federasyonu PEO ve Devrimci İşçi Sendikaları Federasyonu’nun (Dev-İş)  desteği ile Ara Bölge’deki Dayanışma Evi’nde basın toplantısı düzenledi.

İnisiyatif tarafından  hazırlanan açıklamanın Türkçesi, Kıbrıs Orta Eğitim Öğretmenler Sendikası Başkanı Tahir Gökçebel tarafından okundu.

Açıklamada “Müzakere zemini ve özellikle de anayasal düzenlemeler konusunda daha önceden antlaşmaya varılmıştır. Yapılması gereken daha fazla gecikmeden kalınan yerden devam etmek ve çok uzun sürmeyecek olan bu fırsat penceresini değerlendirmektir” denildi.

Çözümün yokluğunda adanın güneyinde keşfedilen doğal gaz yataklarının gerilimlere neden olabileceği uyarısı yer alan açıklamada, “Bir çözüm olmaksızın doğalgaz yataklarının işletilmesi daha büyük gerilimlere sebep olacak ve bu kaynaklardan elde edilen gelir de silahlanma yarışına sebep olacaktır” ifadelerine yer verildi.

Doğu Akdeniz’deki gerginliğin azaltılması, adanın etrafındaki doğal gazdan tüm Kıbrıslıların faydalanması ve ekonomik krizin aşılmasında Kıbrıs sorunun çözümünün bir fırsat penceresi olduğu kaydedildi.

Uygulanan kemer sıkma politikalarının milliyetçilik ve ırkçılığın çirkin yüzünü oraya çıkardığı ifade edilen açıklamada, Kıbrıslı Türk ve Kıbrıslı Rumların birlikte hareket edip liderlerden acilen müzakere masasına geri dönmelerinin istenmesi gerektiği vurgulandı. Kıbrıslı Türk ve Kıbrıslı Rumlar için tek seçeneğin adada çözüme ulaşmak olduğu belirtildi.

AMAÇ MÜZAKERE SÜRECİNE İVME KAZANDIRMAK

Basın toplantısında açılış konuşmasını yapan Birleşik Kıbrıs-İki toplumlu Barış İnisiyatifi Koordinatörü Christos Efthymiou, ellinin üzerinde örgütün desteğiyle oluşturulan  İnisiyatifin amacının “müzakere sürecine ivme kazandırmak” olduğunu kaydetti.

ELCİL

Açıklamanın  okunmasından sonra soruları cevaplayan İnisiyatif yetkililerinden, Kıbrıs Türk Öğretmenler Sendikası(KTÖS) Başkanı Şener Elcil, İnisiyatif yetkililerinin yaptığı son toplantıda, hem Kuzey hem Güneyde müzakere süreci konusunda konferans düzenleme, bunun yanında ara bölgede bir miting düzenleme kararı aldıklarını ifade etti.

Elcil ayrıca bir heyetle Kuzey ve Güneydeki siyasi partilere ziyaretler düzenleme düşünceleri de olduğunu kaydetti.

HADJİDEMETRİOU

Sosyopolitik Araştırmalar Enstitüsü Direktörü Takis Hadjidemetriou, her iki taraftan gençlerin çözüme nasıl hazırlanabileceği sorusuna karşılık “Şansızlığımız, bugüne kadar çözüm perspektifinin olmamasıdır. Ortaya çıkan tüm çözüm perspektiflerini boğduk. Çözüm perspektifi oraya çıktığında, umut doğduğunda, liderler bunu ortaya koyup çözümün yükümlülüğünü üstlendiklerinde gençlik de hedefini, yönünü bulacağına eminim. Öte yandan çözüme yönelik girişimlerde ve iki toplumlu işbirliği etkinliklerinde yer alan pek çok gencin örnekleri mevcuttur” dedi.

TAK

 

Etiketler : , ,
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.