1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. “BİRLİKTE FİYAT BELİRLEMEK YASAYA GÖRE YASAK”
“BİRLİKTE FİYAT BELİRLEMEK YASAYA GÖRE YASAK”

“BİRLİKTE FİYAT BELİRLEMEK YASAYA GÖRE YASAK”

Rekabet Kurulu, Rekabet Yasası’na aykırı olarak ortak fiyat açıklayarak rekabeti ...

A+A-

Rekabet Kurulu, Rekabet Yasası’na aykırı olarak ortak fiyat açıklayarak rekabeti engellediği gerekçesiyle Süt Ürünleri İmalatçıları Birliği hakkında re’sen soruşturma başlattığını açıkladı.

Kurul, tüm teşebbüs ve teşebbüs birliklerini yeniden Rekabet Yasası kurallarına uyumlu davranmaya davet etti.

Rekabet Kurulu’ndan yapılan açıklamada, son günlerde döviz kurlarında yaşanan ani artışlar ve buna bağlı belirli hammadde nitelikli mal fiyatlarında ortaya çıkan fiyat ayarlamaları sonucu, ülkede üretilen birçok mal ve hizmet fiyatının da arttığının gözlemlendiği belirtildi.

“Girdi maliyetlerindeki artışlara bağlı yapılan fiyat ayarlamaları ekonomik yapının gereğidir ve her teşebbüsün kendi maliyet ve talep yapısı doğrultusunda fiyat ayarlamalarını kendi bünyelerinde yapabilmeleri gerekmektedir. Ancak, belirli sektörlerdeki teşebbüslerin mesleki birlikleri aracılığıyla ortak fiyat belirleme yönünde tutum izledikleri gözlemlenmektedir” denilen açıklamada, 36/2009 sayılı Rekabet Yasası’nın teşebbüsler arası rekabeti engelleyen, bozan veya kısıtlayan anlaşmaları, teşebbüs birliği kararlarını ve uyumlu eylemleri yasakladığı hatırlatıldı.

“BİRLİKTE FİYAT BELİRLEMEK YASAYA GÖRE YASAK”

Aynı iş kolunda faaliyet gösteren rakip teşebbüslerin birlikte fiyat belirlemesinin de (azami fiyat, asgari fiyat, tavsiye edilen fiyat) her ne ad altında olursa olsun Rekabet Yasası 4’üncü maddesi tahtında rekabeti önemli ölçüde engelleyen bir unsur olarak ele alındığı ve yasaklandığı ifade edilen Kurul açıklamasında, önceki uyarılara rağmen, Süt ve Süt Ürünleri İmalatçıları Birliği hakkında, 5 Şubat’ta bazı gazetelerde yayımlanan duyuruyla bu yöndeki uygulamaları sürdürdüğünün tespit edildiği kaydedildi.

YASAYA UYMAYA DAVET

Birlik hakkında re’sen soruşturma başlatıldığı ifade edilen Rekabet Kurulu açıklamasında, benzer uygulamaların Kurul bilgisine gelmesi durumunda yasal soruşturma süreçlerinin işletileceği, suç unsuru olduğu tespit edilen uygulama ve davranışların cezai yaptırıma tabi olduğu, tüm teşebbüs ve teşebbüs birliklerini bu yöndeki uygulamalardan kaçınarak Rekabet Yasası kurallarına uyumlu davranmaya davet ettiği vurgulandı.

Açıklamada, yasal mevzuat ve kurul uygulamaları hakkında daha detaylı bilginin Kurul’un resmi internet adresi www.rekabet.gov.ct.tr den elde edilebileceği de belirtildi.

TAK

 

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.