1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. BİTKİSEL İLAÇLARIN ECZANELER DIŞINDA SATIŞINA TEPKİLER BÜYÜYOR
BİTKİSEL İLAÇLARIN ECZANELER DIŞINDA SATIŞINA TEPKİLER BÜYÜYOR

BİTKİSEL İLAÇLARIN ECZANELER DIŞINDA SATIŞINA TEPKİLER BÜYÜYOR

TABİP, ECZACI, VETERİNER VE DİYETİSYEN MESLEK ÖRGÜTLERİ KARARI ELEŞTİRDİ

A+A-

“MEVCUT YASALARA AYKIRI VE İNSAN SAĞLIĞI BAKIMINDAN CİDDİ SAKINCALAR TAŞIYAN, RİSKLİ SONUÇLAR DOĞURABİLECEK BİR KARAR”

Kıbrıs Türk Tabipleri Birliği, Kıbrıs Türk Eczacılar Birliği, Kıbrıs Türk Veteriner Hekimler Birliği ile Kıbrıs Türk Diyetisyenler Birliği, Sağlık Bakanlığı’nın vitaminler, bitkisel ilaçlar ve gıda takviyesi sayılan ürünlerin, eczanelerin dışında satılabileceği yönündeki kararını eleştirdi.

Dört birlik yaptıkları ortak yazılı açıklamada, değişikliğin, hiç bir yasal dayanağı olmadığına işaret etti.

1367829220.jpg

Ülkede ilaçların kimler tarafından satılacağına dair yasaların net olduğu belirtilen açıklamada, kararın mevcut yasalara aykırı ve insan sağlığı bakımından ciddi sakıncalar taşıyan, riskli sonuçlar doğurabileceği iler sürüldü.

İnsan ve hayvan sağlığı açısından eczanelere satılan her türlü beşeri ve veteriner ilaçlarının reçeteyle verilmesinin önemli olduğunu vurgulanan açıklamada, yasaların güncellenmemesi nedeniyle birçok ilacın reçetesiz olarak alınabildiğine işaret edildi.

1367829231.jpg

Açıklamada, antibiyotik, ağrı kesici tansiyon ilaçları ve daha birçok ilacın bu şekilde kullanımının ciddi sağlık sorunları yaratabileceğinden reçeteli ve reçetesiz ilaç satışlarını düzenleyen yasa kapsamındaki listelerin yenilenerek günümüz ihtiyaçlarına uygun hale getirilmesi gerektiği kaydedildi. 

1367829241.jpg

Tıp ve ilaç sektöründeki gelişmeler nedeniyle çağdaş yasal düzenlemelere kavuşulması bakımından, Avrupa Birliği (AB) uyum yasaları çerçevesinde hazırlanmış ve beklemekte olan ilaçlarla ilgili yasanın ivedilikle Meclis’ten geçirilerek yürürlüğe girmesinin bir kere daha önem kazandığı belirtilen açıklamada şu ifadelere yer verildi:

“İnsan sağlığı ile doğrudan ilgili olan yasal düzenlemelerin bir an önce yapılması için yetkilileri göreve çağırır konuyla ilgili örgütler olarak sorumluluk almaya hazır olduğumuzu bildiririz.”

 

Kaynak: TAK

Etiketler : , , ,
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.