1. HABERLER

  2. SAĞLIK

  3. "BİTKİSEL ÜRÜNLERDE ÖLÜMCÜL TEHLİKE"
"BİTKİSEL ÜRÜNLERDE ÖLÜMCÜL TEHLİKE"

"BİTKİSEL ÜRÜNLERDE ÖLÜMCÜL TEHLİKE"

Uzmana danışılmadan alınan bitkisel ürünlerin ölüme bile yol açtığı uyarısı yapıldı.

A+A-

Uzmana danışılmadan alınan bitkisel ürünlerin ölüme bile yol açtığı uyarısı yapıldı. 

Bu ürünleri "sağlık mayını"na benzeten Türk Eczacıları Birliği (TEB) Genel Sekreteri Harun Kızılay, "Dışarıdan zararsız gibi görünebilir ama kullanıldığında çok ciddi sağlık sorunları ortaya çıkıyor" dedi.

Baharın gelmesiyle özellikle zayıflamak için bitkisel ilaçlara ilginin arttığını dile getiren Kızılay, bu ürünlerin internetten satılmaya çalışıldığına dikkati çekti.

Hekime danışılmadan, internetten, kapıdan kapıya satışla veya televizyon üzerinden bu ürünlerin satın alınmamasını isteyen TEB Genel Sekreteri Harun Kızılay, şu uyarıları dile getirdi:

"Vatandaşların bitkisel ürünlere karşı ilgisi var. Bunların zararlı olmadığı düşünülüyor ama birkaç yıldır medyada çok gündeme gelen olaylar, üzüntü verici sonuçlar doğuruyor. Baharın gelmesiyle yaza kilolarından kurtularak girmek isteyenler olabilir. Onlara tavsiyemiz, kesinlikle her bitkisel ürünü kanıp kullanmasınlar, doktora gitsinler. Ne olursa olsun hiçbir şekilde eczane dışından ilaç, gıda takviyesi, bitkisel ürün almasınlar. Sıkça reklamı yapılan, 'mucize' ürün diye tanıtılanlar adeta sağlık mayınıdır. Dışarıdan zararsız gibi görünebilir ama kullanıldığında çok ciddi sağlık sorunları ortaya çıkıyor. Bunları telafi etmek mümkün olmuyor."

"HEPSİ ALDATICI"

Kızılay, "gıda takviyesi" adı altında, tedavi edici olduğu söylenen ürünler çok yüksek fiyata pazarlanmak istendiğini belirterek, "Bunların hepsi aldatıcı ürünler. Ne yazık ki ne Sağlık Bakanlığı ne de Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı bugüne kadar bunlara karşı gereken önlemi aldı" iddiasını dile getirdi.
Sorunun kamu spotlarıyla çözülemeyeceğini ileri süren Kızılay, bu tür ürünlerin iznini Sağlık Bakanlığının vermesi ve nerede satılacağının belirlenmesi gerektiğini belirtti. Kızılay, "Bunlar mutlak suretle eczanelerde satılmalıdır. Eczanelerde kontrolsüz, izinsiz, halk için sağlıksız herhangi bir ürün satılmaz" dedi.

"İLAÇ GİBİ TAKİP EDİLMELİ"

Bitkisel ürünlerin de mutlaka "İlaç Takip Sistemi"ne alınmalısı gerektiği önerisine dile getiren Kızılay, "Ciddi sorularla karşılaşıyoruz. Meslek örgütü olarak beklentimiz, sağlıkla ilgili her şeye Sağlık Bakanlığının izin vermesi" diye konuştu.

Bu ürünlerin beklentileri karşılayamayacağını ifade eden Kızılay, şunları kaydetti: 
"Hiçbir şekilde internetten, cep telefonuna gelen kısa mesaj ile ulaşanlardan, televizyonlarda reklam yapanlardan bu ürünleri satın almasınlar. Bunların birçoğu zaten sahte, diğer büyük çoğunluğu da tağşiş edilmiş, içine kimyasal madde eklenmiş olarak geliyor karşımıza. Bu ürünlerle ilgili beklenti içinde de olmasınlar. Bunlar hayat iksiri değil, mucize ilaçlar değildir. Hekime başvursunlar, kilo sorunu için hekimden yardım istesinler."

Bu ürünlerin içindeki zararlı maddeler ile ilgili de bilgi veren Kızılay, "Bunlar bitkisel zannediliyor ama çoğunun içinde 'sibutramin' maddesi bulunuyor. Zaten şu anda yasaklanmış bir madde. Kalp damar sistemine ciddi etkisi olabilir. Bunu bitkisel ürüne koyuyorlar ama vatandaş bilmeden kullanıyor. Bu nedenle ölümlerle karşılaşıyoruz. Bitkisel ürünler masum değildir. Ruhsatlı olması lazım. Üzerinde 'bakanlık onayı' yazıyor ama bakıyoruz bakanlığın bundan haberi yok, merdiven altında üretiliyor" şeklinde konuştu.

Kilo vermek isteyenlere öneriler de bulunan Kızılay, vücut kitle indeksinin eczanelerde ve aile hekimliklerinde ölçülebildiğini, buralardan tavsiye alınabileceğini söyledi.

"VİTAMİNE YÖNELİM ARTTI"

Eczacı Elif Sabah da havaların ısınmasıyla bahar yorgunluğundan muzdarip kişilerin vitamine yöneldiğini belirtti.

Genç yaşta olup spor yapan, dengeli ve düzenli beslenen, yeterli sebze ve meyve tüketenlerinbahar yorgunluğuyla daha rahat başa çıkabileceğini ifade eden Sabah, sigara kullanan, spor yapmayan, dengeli ve düzenli beslenmeyenlere özellikle B, C ve E vitamini önerdiklerini anlattı.

Vitamin takviyesi kullananların başka ilaç alıp almadığının mutlaka sorgulanması gerektiğini bildiren Sabah, "Çünkü bazı ilaçlar bu vitaminlerle etkileşim yapabiliyor. Bu da ciddi sağlık sorunlarına yol açıyor. Bu nedenle vitaminler uzman tavsiyesi olmadan gelişigüzel kullanılmamalıdır" uyarısını dile getirdi.

İnternet ve medya üzerinden satılan bitkisel ürün ve vitaminlere karşı da uyaran Sabah, "Bu tür desteklerin ürün kalitesi çok önemli. İnternette ve televizyonda reklamları yapılan bu ürünlerin ilaç kalitesinde ve titizliğinde üretilip üretilmediği bilinmiyor. Merdiven altı tabir edilen ürünlere itibar edilmemelidir" diye konuştu.
Son zamanlarda ginseng içeren ürünlere rağbetin arttığını kaydeden Sabah, tansiyonun aşırı yükselmesine yol açan bu ürünün eczacı veya hekime danışılarak kullanılması gerektiğini bildirdi.

"MEVSİM GEÇİŞİNDEN KAYNAKLANIYOR"

Beslenme ve diyet uzmanı Emine Yüzbaşıoğlu da bahar yorgunluğunun mevsim geçişinden kaynaklandığını belirtti.

Baharın gelmesiyle kapalı ve karanlık ortamlardan açık havaya ve güneşli ortamlara çıkılmasının vücutta adaptasyon sorununa yol açtığını anlatan Yüzbaşıoğlu, bunun da bahar yorgunluğuna sebep olduğunu belirtti.

Bahar yorgunluğuyla başa çıkılmasında doğru beslenmenin büyük önem taşıdığını dile getiren Yüzbaşıoğlu, şu önerilerde bulundu:
"Bu dönemde doğal olmayan ilaç formatındaki vitaminlere talep artıyor ancak vitaminlerin doğal yollarla alınması gerekir. Güne mutlaka kahvaltıyla başlanmalı, kesinlikle atlanmamalıdır. Az ve sık yemek şeker dengesini korur, halsizliği ve bitkinliği en aza indirir. Vücuttaki ödemin azaltılması için de günde en az 2,5 litre su alınmalı, çay, kahve ve gazlı içeceklerden uzak durulmalıdır. Magnezyum ve çinkonun yorgunluğu azaltıcı etkisi olduğundan fındık, fıstık ve badem gibi kuru yemişler de tüketilebilir. C vitamini bağışıklık sistemini desteklediği için bahar aylarında görülen rahatsızlıkları önler. Yiyeceklerden çok az alınan D vitamini eksikliği huzursuzluğa ve mutsuzluğa yol açar. Bu nedenle günde en az 10-15 dakika güneş ışığı alınmalıdır."
Bilinçsiz vitamin alınmasının sağlık üzerinde olumsuz etkileri olduğu uyarısında bulunan Yüzbaşıoğlu, fazla alınan vitaminin atılmasının böbrek ve karaciğer gibi organları yorduğunu belirtti.

    AA

 
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.