1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. BİYOLOGLAR DERNEĞİ: “KARPAZ VE KORMACİT BURUNLARI AVA KAPATILSIN”
BİYOLOGLAR DERNEĞİ: “KARPAZ VE KORMACİT BURUNLARI AVA KAPATILSIN”

BİYOLOGLAR DERNEĞİ: “KARPAZ VE KORMACİT BURUNLARI AVA KAPATILSIN”

Biyologlar Derneği, Karpaz ve Kormacit Burunlarının, göçmen kuşların adaya çıktığı yerler olduğunu,

A+A-

Biyologlar Derneği, Karpaz ve Kormacit Burunlarının, göçmen kuşların adaya çıktığı yerler olduğunu, birçok nadir türe ev sahipliği yaptığını belirterek, Bakanlar Kurulundan derhal “Özel Çevre Koruma Bölgesi” olan Karpaz ve Kormacit Burunlarını ava kapatmasını istedi.

Dernek yönetim kurulu adına yazılı açıklama yapan Niyazi Türkseven, Kıbrıs’ın, kuşların göç yolları üzerinde olmasından dolayı yıl boyunca 400’e yakın farklı kuş türüne ev sahipliği yaptığını ifade ederek, bu yüzden Kıbrıs’ın her zaman yabancı kuş gözlemcilerinin ilgi odağı olduğunu kaydetti.

Türkseven, ancak son yıllarda yaşanan çarpık yapılaşma, kullanılan kimyasal ilaçlar ve avcılık faaliyetlerinin, ülkeyi, kuşlar için “cehenneme” dönüştürdüğünü savunarak, Merkezi Av Komisyonu’nun görevinin “av ve yaban hayatını korumak” olduğuna işaret etti.

Ülkedeki av ve yaban hayatının tükenme noktasına geldiğine dikkat çeken Türkseven, kuşların üreme mevsimi olan Mart ayında bile avlanmaya izin verilmesini eleştirdi ve “Merkezi Av Komisyonu sayesinde yüzyıllardır doğada yaşayan kekliğin nesli bile yok olmak üzeredir” dedi.

Türkseven, avcılığın eğitimden ve denetimden yoksun bir şekilde yapıldığını savunarak, avcılığın sürdürülebilirliği kalmadığını öne sürdü ve şöyle devam etti:

“Kontrolsüz bir şekilde binlerce insanı etrafı denizle çevrili bu bölgeye kanalize etmek av değil, katliamdır. Bir zamanlar ülkemizde de yaşayan ancak neslini tükettiğimiz Bağırtlak (Burdalla) kuşunun ülkemize göçmen olarak geldiği gün yasadışı olarak koruma bölgesi içerisinde vurulması, sadece Biyologlar Derneği üyelerini değil tüm doğaseverleri derinden üzmüştür. Bu nedenle Bakanlar Kurulunun derhal Özel Çevre Koruma Bölgesi olan Karpaz ve Kormacit  Burunlarını ava kapatmasını talep ederiz.”

TAK

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.