1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. BİYOLOGLARIN İDDİALARINA YANIT YOK
BİYOLOGLARIN İDDİALARINA YANIT YOK

BİYOLOGLARIN İDDİALARINA YANIT YOK

Biyologların iddialarına yanıt yok

A+A-

Osman KALFAOĞLU

Kıbrıs Türk Biyologlar Derneği tarafından geçtiğimiz gün sivrisinekle kimyasal mücadele yapılmaması gerektiği konusundaki uyarılara ne Belediyeler Birliği ne de Sağlık Bakanlığı’ndan herhangi bir yanıt verildi.

Biyologlar Birliği üyesi Niyazi Türkseven, KIBRIS Gazetesi’ne yaptığı açıklamada, bazı belediyelerin günün erken saatlerinde lağım sularını derelere akıttığını, akşama da bu sularda üreyen sivrisinekleri kimyasal mücadele yoluyla yok etmeye çalıştığını iddia etti.

Söz konusu iddiaları cevaplaması için ulaştığımız Belediyeler Birliği Başkanı Ahmet Benli, telefondan açıklama yapmayı reddederken, konu hakkında bilgi almak istersek Belediyeler Birliği’nden randevu almamız gerektiğini belirtti.

Belediyelerin bu konuda denetlenip denetlenmediğini öğrenmek için ulaştığımız Sağlık Bakanlığı Temel Sağlık Hizmetleri Dairesi yetkilileri ise bu konuda belediyelerle kontağa geçmemizi tavsiye etti ve herhangi bir açıklama yapmayı istemedi.

 

Türkseven: Belediyeler bile bile insanları zehirliyor

Biyologlar Derneği üyesi Niyazi Türkseven, belediyelerin Permetrin adında bir kimyasal kullandığını, bunu eskiden mazotla karıştırıp havaya attığını ancak son dönemlerde güzel tütsün diye portakal aromalı bir sıvıyla karıştırıldığını söyledi.

Kamyonetlerin arkasındaki pompalarla havaya sıkılan kimyasalın sadece sivrisineklere değil, onların doğal düşmanı olan hayvanlara ve insanlara da zarar verdiğini anlatan Türkseven, “Bazı belediyeler bunu bile bile nisan ayından başlayarak kasım ayına kadar uyguluyor ve insanları zehirliyor” dedi.

Biyologlar Derneği’nin bu konuda anket yaptırdığını ve ankete katılanların yüzde 60’ının sivrisinekle kimyasal mücadeleye karşı olduğunu öne süren Niyazi Türkseven, “Bazı vatandaşlar ilacın atılması taraftarıdır. Belli bir kesim istiyor diye zararlı olduğunu bile bile atmak doğru değil” şeklinde konuştu.

 

“İşin ucunda rant var”

İşin ucunda büyük bir rant olduğu için kimyasal mücadeleden vazgeçilemediğini iddia eden Türkseven, “Tepki de her geçen gün artmaktadır. Geçmişte insanlar belki bu kadar bilinçli değil ancak gittikçe bilinçleniyor.

Bundan sonra insanlar karşıt bir duruş sergilemeli ve belediyelerine ‘havamızı kirletmeyin’ demeleri gerekiyor. İnsanlar buna duyarsız kalmamalı” şeklinde konuştu.

Diğer Yandan Kıbrıs Türk Tabipleri Birliği Yönetim Kurulu Üyesi Diş Hekimi Ayşe Günbay, sivrisinekle mücadele ederken biyolojik yöntemlerin kullanılması taraftarı olduklarını, kimyasal mücadelenin tıbben zararlı ve kansere yol açan bir yöntem olduğunu öne sürdü.

Ayşe Günbay bu konuda kamu baskısı olması gerektiğini belirtti. Günbay belediyelerin de fiziksel önlem almasını istedi.

Kıbrıs

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.