1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. “BİZ ADİL BİR ÇÖZÜM İSTİYORUZ, ADİL OLMAYAN ÇÖZÜM YAŞAMAZ”
“BİZ ADİL BİR ÇÖZÜM İSTİYORUZ, ADİL OLMAYAN ÇÖZÜM YAŞAMAZ”

“BİZ ADİL BİR ÇÖZÜM İSTİYORUZ, ADİL OLMAYAN ÇÖZÜM YAŞAMAZ”

“Biz adil bir çözüm istiyoruz” diyen Cumhurbaşkanı Akıncı,

A+A-

CUMHURBAŞKANI AKINCI ORGENERAL GÜLER’İ KABUL ETTİ

AKINCI: “BİZ ADİL BİR ÇÖZÜM İSTİYORUZ, ADİL OLMAYAN ÇÖZÜM YAŞAMAZ”

“GELECEK KUŞAKLARI ÖNCELİKLE GÜVENLİK, BARIŞ, HUZUR, EŞİTLİK VE ÖZGÜRLÜK İÇERİSİNDE YAŞATACAK BİR ÇÖZÜM İSTİYORUZ. BU ÖZGÜRLÜĞÜ ELDE ETMEMİZ KOLAY OLMADI VE ONU YİTİRMEK NİYETİNDE DEĞİLİZ”

GÜLER: “ÜLKEMİZ KIBRIS TÜRKÜ’NÜN ÖZGÜRLÜK VE EŞİTLİĞİNİN KORUNMASI KONUSUNDA KARARLIDIR”

“TÜRKİYE’NİN ETKİN VE FİİLİ GARANTİSİNİN DEVAM ETMESİNE BU YÖNDEKİ HUKUKİ REJİMİN AŞINDIRILMAMASINA BÜYÜK ÖNEM VERİYORUZ”

ORG. GÜLER TSK’NIN KOORDİNELİ YAPILAN AÇILIMLARI SIRALARKEN; AKINCI  YAPILAN AÇILIMLARIN ÇABALARINA DESTEK ANLAMINDA OLDUĞUNU SÖYLEDİ

Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, KKTC’nin 32. kuruluş yıldönümü nedeniyle düzenlenecek törenlere Türk Silahlı Kuvvetleri’ni temsilen katılmak üzere KKTC’ye gelen Genelkurmay 2. Başkanı Orgeneral Yaşar Güler’i kabul etti.

Kabulde mesaj ve şilt teatisinde bulunuldu. Orgeneral Yaşar Güler, Cumhurbaşkanı Akıncı’ya TC Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hulusi Akar’ın mesajını sunarken; Cumhurbaşkanı Akıncı da Orgeneral Akar’a iletilmek üzere Orgeneral Güler’e mesaj verdi.

Cumhurbaşkanı, mesajı verirken yaptığı konuşmada, 1974’de Enosis’i gerçekleştirmek için yapılan darbe girişimi sırasında Türk Silahlı Kuvvetleri ile mücahitlerin ele vererek bunu engellememeleri halinde bugün KKTC’den bahsedilemeyeceğine dikkat çekerek, teşekkür etti.

Görüşmede Kıbrıs Türk Barış Kuvvetleri Komutanı Korgeneral İlyas Bozkurt, Cumhurbaşkanlığı Müsteşarı Gürdal Hüdaoğlu ve Özel Kalem Müdürü Cenk Gürçağ da bulundu.

“Biz adil bir çözüm istiyoruz” diyen Cumhurbaşkanı Akıncı, “Adil olmayan çözüm yaşamaz. Bizi bir daha 1974 öncesine götürmeyecek, gelecek kuşakları öncelikle güvenlik, barış, huzur, eşitlik ve özgürlük içerisinde yaşatacak çözüm istiyoruz. Bu özgürlüğü elde etmemiz kolay olmadı ve onu yitirmek niyetinde değiliz” ifadelerini kullandı.

ORG. GÜLER

Türk Silahlı Kuvvetleri’ni temsilen KKTC’ye gelen Genelkurmay 2. Başkanı Orgeneral Yaşar Güler, yaptığı konuşmada, 15 Kasım Cumhuriyet Bayramı nedeniyle Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hulusi Akar’ın selamlarını getirdiğini kaydederek, Orgeneral Akar’ın ilk resmi ziyaretini de KKTC’ye yaptığını hatırlattı.

Yıllarca en temel haklarından yoksun bırakılan Kıbrıs Türk halkının esarete boyun eğmeyerek sayısız şehitler verdiğini, direndiğini ifade eden Org. Güler, “Kendi hür iradesiyle görev verdiği bir yönetim altında güvenlik, barış ve huzur içinde özgür yaşamak üzere 15 Kasım 1983 günü bağımsızlığını ilan etmiştir” dedi.

KKTC’nin herkes için gurur kaynağı olduğunu kaydeden Org. Güler, “Ülkemiz Kıbrıs Türkü’nün özgürlük ve eşitliğinin korunması konusunda kararlıdır” dedi.

Anavatan Türkiye’nin TSK da dahil tüm kurumlarıyla her alanda Kıbrıs Türkü’nün yanında olduğunu ve böyle olmaya devam edeceğini vurgulayan Orgeneral Güler, Kıbrıs Türkü’nün refah ve mutluluğunu güvence altına alacak kapsamlı, kalıcı ve hakça bir çözüme ulaşılması yönündeki çabaların sonuca ulaşmasını temenni ettiklerini ifade etti.

“Türkiye’nin etkin ve fiili garantisinin devam etmesine bu yöndeki hukuki rejimin aşındırılmamasına büyük önem veriyoruz” diyen Org. Güler, müzakere sürecinde adadaki tüm ilgili unsurların koordineli hareket etmesi gerektiğine inandıklarını söyledi.

Tarihi süreçte yaşanan bütün zorluklara rağmen, barışı ve çözümü tercih eden taraf olduğunu bütün dünyaya kanıtlamış olan Kıbrıs Türk halkının uluslararası platformlarda hak ettiği yeri alacağına olan inançlarının tam olduğunu belirten Org. Güler, “KKTC Cumhurbaşkanlığı ile adadaki Türk askeri makamlar arasında düzenli bir istişare mekanizması tesis etme girişiminizin çok faydalı olacağına inanıyoruz” dedi.

İSTANBUL’A DAVET

Org. Güler, TC Genelkurmay Başkanı Orgeneral Akar’ın Cumhurbaşkanı Akıncı’yı eşi ile birlikte İstanbul’a davetini de iletti.

KAYIP ŞAHIS ARAMA BÖLGELERİ VE KİLİSELER

Org. Güler şöyle devam etti:
“Kayıp Şahıslar Komitesi faaliyetleriyle ilgili olarak komite programına uygun şekilde 30 askeri bölgelerde kazı talebi değerlendirilmiş bunlarla ilgili izinler verilmiştir.

Askeri bölgeler içerisinde kalan Maronit kiliselerine yönelik Özhan köyündeki Maronit kilisesinde ayine yönelik şimdiye kadarki tüm talepler zaten olumlu karşılanmıştır. Bundan sonra da aynı uygulamaya devam edilecektir.

Gürpınar köyündeki Ay Maria kilisesinin onarımına da müsaade edilmiştir.

Gürpınar’daki kiliselere birlik dışından ulaşım için de alternatif güzergah açılması ve yılda iki defa yapılmasına izin verilen ayinlerin bütün yıl serbest kalması yönünde çalışma yapılması için de direktif verdik.

Kiliselerde yapılacak ayinlerde birlik komutanlarınca gerekli tedbirler alınarak gelenek ve göreneklerimize uygun olarak her türlü kolaylık gösterilmeye devam edilecektir.”

DERİNYA SINIR KAPISI

Derinya sınır geçiş kapısının açılması yönündeki düşünceleri de, nihai karar KKTC siyasi makamlarında olmak üzere detaylı olarak gerekli makamlarla paylaştıklarını da vurgulayan Org. Güler, “Konunun tarafınızdan bir paket halinde Rum tarafı ile gündemde tutulduğunu takip ediyoruz” dedi.

SU PROJESİ

Su temini projesinin Kıbrıs Türk halkının refah düzeyinin artırılması ve ekonomik olarak gelişmesinde olumlu etki yaratacağına inandıklarını ifade eden Org. Güler, proje ile bölgede petrol ve doğal gazın yanı sıra suyun da stratejik üstünlüğünü öne plana çıkarabileceğini düşündüklerini söyledi.

“RUM YÖNETİMİ’NİN KAYNAKLAR ÜZERİNDEKİ TEK TARAFLI TASARRUFUNU KABUL EDİLEMEZ BULUYORUZ”

Güney Kıbrıs Rum Yönetimi’nin kaynaklar üzerindeki tek taraflı tasarrufunu kabul edilemez bulduklarını da vurgulayan Org. Güler, Kıbrıs Türkleri’nin kıta sahanlığının tümündeki kaynaklarda hakları bulunduğunu, Türk Silahlı Kuvvetleri’nin Kıbrıs Türkleri’nin deniz hak ve menfaatlerini korumak üzere  KKTC’ye her türlü desteği vermeye bundan sonra da devam edeceğini belirtti.
Org. Güler, “Kalıcı bir çözümün Doğu Akdenizin istikrarına olumlu katkı sağlayacağını değerlendiriyoruz” dedi.

AKINCI

Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı da sözlerine TC Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hulusi Akar’ın davetine teşekkür ederek başladı. Akıncı, Org. Akar’ın ziyareti sırasında çok yararlı görüşmeler yaptıklarını belirterek, “Davetine en kısa zamanda icabet etmeye çalışacağım” dedi.

“KKTC bugün 32. yılında” diyen Akıncı, “Her geçen gün bu devletin kendi ayakları üzerinde durmaya muktedir, ekonomisi ve demokrasisi ile güçlü, Atatürk’ün öngördüğü çağdaş uygarlık yolunda laik demokratik bir cumhuriyet olarak geleceğe emin adımlarla yürüdüğünü ifade etmek isterim” şeklinde konuştu.

Bu yapı  içerisinde sorunlar çözüm sonrasına ertelenmeden, kendi evinin içinin en iyi şekilde nasıl geliştirilebileceği arayışı içerisinde olunması gerektiğini vurgulayan Cumhurbaşkanı Akıncı, “Biliyoruz ki gelecekteki olası bir federal yapıda, ki bunun parametreleri bellidir. İki kesimli, iki toplumlu bir yapı olabilir ancak; Bu yapıda her açıdan güçlü bir Kuzey Kıbrıs yaşayabilir ve yarışabilir olacaktır. Çünkü bu yapı aynı zamanda AB içinde de olacaktır.”

“KIBRIS’TA ADİL, KALICI…”

Hedeflerinin Kıbrıs’ta adil, kalıcı ve sürdürülebilir, geçmişte olduğu gibi bozulacak değil sağlam temelleri olan barışı inşa etmek olduğunu ifade eden Akıncı, Türkiye ile yakın istişare içerisinde bunu götürmekte olduklarını söyledi.
Sivil makamlarla ve hükümetle yapılan istişareleri askeri makamlarla da yapmakta ve güzel sonuçlar almakta olduklarını belirten Akıncı, “Gerek Derinya kapısı konusunda olsun -sizlerle yakın istişare içerisinde bir sonuç ürettik-. Gerekse mayınlar konusunda, askeri bölgelerde istenen ve ‘Türk askeri izin vermiyor’ diye itham konusu olan kayıpların aranması konusunda bir kerede izin  verilmesi ve tabii ki yıllara bölünecek olması çok yerinde gelişme oldu. Geçtiğimiz gün komutanlarımızla da konuştuk Maronit köyleriyle ilgili yine yıllardan beri istenen bir şey vardı onun iyi haberini de sizler aracılığıyla bir kez daha burada teyit ettik. Bu da güzel bir haber oldu onlar da arzu ediyordu böyle bir açılım olmasını. Bu anlamda gösterdiğiniz yakın işbirliği ve anlayışa teşekkür ederim” dedi.

Akıncı, “Bu açılımlar çabalarımıza çok büyük destek anlamındadır. Bu yönde iyi niyetle yolumuza devam edeceğiz. Kendi haklarımızı sonuna kadar savunarak ama diğer toplumun haklı olduğu konularda hakkını vererek gideceğiz” ifadelerini kullandı.

“Biz adil bir çözüm istiyoruz” diyen Akıncı, “Adil olmayan çözüm yaşamaz. Bizi bir daha 1974 öncesine götürmeyecek, gelecek kuşakları öncelikle güvenlik, barış, huzur, eşitlik ve özgürlük içerisinde yaşatacak çözüm istiyoruz. Bu özgürlüğü elde etmemiz kolay olmadı ve onu yitirmek niyetinde değiliz” dedi.

 

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.