1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. BİZ APTALMIYIZ
BİZ APTALMIYIZ

BİZ APTALMIYIZ

Yeni hükümeten ekonomiyi büyültüp, yeni iş alanları açmasını beklediklerini ifade eden Hürrem Tulga, esnafın çözüm bekleyen sorunlara daha fazla tahammülünün kalmadığını belirtti:

A+A-

Yeni hükümeten ekonomiyi büyültüp, yeni iş alanları açmasını beklediklerini ifade eden Hürrem Tulga, esnafın çözüm bekleyen sorunlara daha fazla tahammülünün kalmadığını belirtti:

Esnaf ve Zanaatkârlar Odası yeni hükümetten kararlı adım atmasını bekliyor. Esnaf, iş yaşamını düzene sokacak birçok yasanın yeni hükümet döneminde meclis onayanı almasını umuyor. Hükümetin ekonomiyi büyültüp, yeni iş alanları açmasını bekleyen esnaf, kayıt dışılıkla etkin mücadele, denetimlerin yapılması, herkesin her işi yapabildiği mevcut sisteme son verilmesi, turizmin kumar tekelinden çıkarılıp halka açılması, üretimin her anlamda planlanması, ihtiyaca göre işyeri açma izni verilmesi konularında radikal adımlar atmasını istiyor.

TULGA, “BEKLETİLERİMİZ VAR”: Star Kıbrıs’a konuşan Esnaf ve Zanaatkârlar Odası Başkanı Hürrem Tulga, herkesin beklediğini esnafın da istediğini belirterek, daha iyi imkânlarda çalışma ortamı yaratılmasını istediklerini ifade etti. Tulga, yeni hükümetten esnaflar için hayati önem taşıyan Hipermarketler ile ilgili yasanın, perakende sektörü ile ilgili yasanın, Esnaf ve Zanatkarlar Odası ile ilgili yasanın, Mesleki Teknik Eğitim Yasasının, anti tekel ve anti damping yasalarının acilen onaylanıp yürürlüğe koymalarını beklediklerini ifade etti.

HAYATİ ÖNEM TAŞIYAN YASALAR ONAYLANMALI: Meclis onayından geçmesini bekledikleri yasaların önemine değinen Tulga, Perakende sektörünün tamamen hipermarketlerin eline geçtiğini, bunun da para akışını etkildeğini,dolayısı ile para akışının da yine hipermarketlerin tekeline girmeye başladığını ifade etti. Oluşan tekelleşmenin topluma zarar verdiğini dile getiren Tulga, “Eğer hipermarketler ile ilgili yasa ve perakende sektörü ile ilgili yasa yürürlüğe girersetekelleşmenin önü kapanacak” dedi. Tekelleşmenin toplumu, devleti ve siyasileri bağımlı hale getiren bir unsur olduğunu ifade eden Tulga,ekonomik anlamdaki tekelleşmenin siyasiler üzerinde baskı kurduğunu, bunun da denetim yapabilme olanağını imkânsız hale getirdiğini söyledi.

TAVUK YERKEN KUŞKU DUYUYORUZ: Özellikle gıda sektöründeki tekelleşmenin farklı bir boyutuna değinen Tulga, denetlenemeyen gıda sektörlerinin üretilen ürünlere kuşku ile bakılmasına neden olduğunu dile getirdi. Tavuk yetiştirme sektöründe böyle bir sorun yaşandığını ifade eden Tulga, “Toplum denetlenemeyen ürünlere kuşku ile bakıyor. Halk, son zamanlarda yetiştirilen tavukların sağlıklı olup olmadığına dair endişeler yaşıyor” şeklinde konuştu.

MEMURA YASAL ENGEL: Esnaf ve Zanatkârlar Odası ile ilgili yasanın meclis onayını alması halinde memurların ikinci iş yapmasının engelleneceğini ifade eden Tulga, ayrıca doğrudan denetim yetkisine de kavuşacaklarını dile getirdi. Özellikle yasak olmasına rağmen memur kesiminden ikinci iş yapanların sayısının giderek yükseldiğine vurgu yapan Tulga, “Bu ülkede kimin esnaf, kimin memur olduğu anlaşılmıyor. Her önüne gelen istediği sektörde istediği işi yapıyor. Bunun ayrıştırılması gerekiyor” dedi.Yasanın meclis onayını alması durumda memurların “başkasının adına”iş yeri açma olanağının ortadan kalkacağını savunan Tulga, Esnaf ve Zanaatkârlar Odası yasasının yeni hükümet döneminde onaylanması için çarpışacaklarını söyledi.

DOĞRUDAN DENETİM YETKİSİ ELİMİZE GEÇECEK: Yasa ile cezai yaptırım yapma hakkına da sahip olacaklarını ifade eden Tulga, “Kendi kendimizi denetleyeceğiz. Yasa kabul görürse direk müdahale etme olanağına sahip olacağız. Mevcut uygulamada tespit edilen işyerleri ile ilgili rapor hazırlıyoruz ve ilgili dairelere gönderiyoruz. İlgili daire gönderilen raporu değerlendirdikten sonra yasalara uygun cezai yaptırımı uyguluyor.Ancak bu yasa ile doğrudan denetim yapma imkânı bulacağız. Yasalara uygun cezai yaptırımı biz uygulayacağız”dedi.

FİYAT KONTROLÜ ŞART: Tulga, yeni hükümetin acil olarak onaylaması gereken yasalardan biri olan anti damping yasasının da en kısa zamanda onaylanıp yürürlüğe girmesi gerektiğini ifade etti. Tulga, piyasada haksız rekabete neden olan ve bazı işyerlerinin batmasına zemin hazırlayan “fiyatların altında satışın” anti damping yasası ile engellenebileceğini ifade ederek, “Piyasadaki fiyatların altında satış yapıp kendi alanında faaliyet gösteren diğer işyerlerinin kapanmasına neden olan işletmecilere engel olacak bu yasa acilen hayata geçirilmelidir. Maliyet altı satışlar hem tekelleşmeye hem de diğer üreticilerin iflas etmesine neden olmaktadır” şeklinde konuştu. Tulga, anti damping yasası ile fiyat kontrolünün sağlanacağını söyledi.

İTHALAT ALDI BAŞINI GİDİYOR: Tulga, yerli üretimin desteklenmesi gerektiğini, yerli üretim ile birlikte iş imkânının artacağını vurgulayarak, “İthalat aldı başını gidiyor. İthalat oranı 2,5 milyon dolara yükseldi. İthal edilen ürünler döviz üzerinden alınıyor. Gıdaya kadar her şeyi ithal ediyoruz.Son döviz artışında ülkedeki tüm ithal ürünlerde artış yaşandı.Alım gücü azaldı, ithalat oranı yükseldi. Bu nedenle bu ülkede üretilebilecek her şeyiüretmeliyiz. Küçük ülkeler ihracat ülkesi olamaz ancak kendi halkımıza kendi yetiştirdiklerimizi ve ürettiklerimizi satabiliriz” şeklinde konuştu.

BİZ APTALMIYIZ: Tulga, kayıt dışılıktan ve tekelleşmeden nemalanan güç odakları yüzünden ülkede düzen olmadığını savundu. “En aptal millet biz miyiz, bunu bu nedenle mi yapıyorlar” ifadesini kullanan Tulga, “Çıkıp yaşanan aksiliklerin ve asla düzelmeyen aksaklıkların nedenlerini izah etsinler” dedi.


BEKLEYİP GÖRECEĞİZ: Yeni hükümetin radikal kararlar alıp aksaklıkları düzene sokmasını beklediklerini ifade eden Tulga, “Sorunlar bellidir, önemli olan niyet ve iradedir.Bakalım yeni hükümet kimin yanında duracak.İki seçeneği var; ya halkın ya da güç odaklarının yanında olacak. Bunu zaman gösterecek, en büyük sınavını böyle verecek”şeklinde konuştu.

Starkıbrıs

Etiketler : ,
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.