1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. “BİZ, HER TÜRLÜ OLASILIĞA KARŞI ÇOK HAZIRLIKLIYIZ.”
“BİZ, HER TÜRLÜ OLASILIĞA KARŞI ÇOK HAZIRLIKLIYIZ.”

“BİZ, HER TÜRLÜ OLASILIĞA KARŞI ÇOK HAZIRLIKLIYIZ.”

"Kıbrıs sorunu kritik bir noktada bulunuyor"

A+A-

Rum lider Nikos Anastasiades, salı günü, Kıbrıs sorununun çözümü için yoğun çabaların şu an kritik bir dönüm noktasında bulunduğunu söyledi.

“Çocuk Esirgeme Kurumu” için gerçekleştirilen yemekte konuşan Anastasiades, “bir kaç hafta sonra, Türk liderliği ile aynı müzakere masasında bulunacağız ve ilk defa ellerinde toprak kriterlerinin belirlendiği bir harita olacak. Böylece çok taraflı görüşmeye doğru ilerlemiş olacağız” dedi.

Anastasiades, bu konferansı Kıbrıs sorununun çözümü için çok iyi bir fırsat olarak nitelendirdi ve Türkiye’nin müzakere masasına oturması için yıllarca mücadele verildiğini dile getirdi.

Anastasiades sözlerine devamla şunları söyledi: “Bu, en nihayet ocak ayında gerçek olacak ve Türk liderliği orada bulunarak ülkemizdeki garantiler konusunun çözümü için fikirlerini açıklamak zorunda bulunacak”.

“Biz, her türlü olasılığa karşı çok hazırlıklıyız. Özellikle, bizi, anlamlı bir müzakere sürecine sokacak ve 2015 Mayısından beri Mustafa Akıncı ile gerçekleştirdiğimiz çözüm amaçlı müzakerelerin sonuçlanmasına yardımcı olacak, üretici bir öneriyi kabul etmeye hazırız”.

“Bu çerçevede, tüm Güvenlik Konseyi Daimi Üyeleri ve BM Genel Sekreteri ile temas içinde bulunuyoruz çünkü onların da uluslararası konferansa katkılarını istiyoruz”.

“Şimdiye kadar bilgilendirilen bazı liderler dışında, 15 Aralıkta, AB Konseyi sırasında, tüm AB’nin de bilgilendirilmesini arzuluyoruz”.

“Kıbrıs’ı, konferansın olmazsa olmazlarından biri olarak görüyoruz ve Yunanistan ile günlük düzeyde, hayati güvenlik konuları ile ilgili önerilerimizi koordine ediyoruz”.

“Tabii sonuçları şimdiden bilemem ama yaptığımız ön hazırlıklar ve özellikle Uluslararası düzeyde sağladığımız destek, orada ciddiyetle ama aynı zamanda etkili bir şekilde hareket edeceğimizin sağlam bir garantisidir”.

“Bu ülkede daha fazla ya da daha az Avrupa toprakları olamaz ve Avrupa müktesebatının, “Kıbrıs’ın Avrupa Birliğine Katılım Antlaşmasının” öngördüğü şekliyle, adanın bir ucundan diğerine uygulanmasını hedefliyoruz”.

“Yapılan çabalar, kimilerinin galip olduklarını hissederek gurur duymaları, kimilerinin de yenildiklerini düşünerek utanmaları için yapılmıyor”.

“Her ne pahasına olursa olsun, bu ülkenin geleceğinin, sağlıklı temellere ve Avrupa müktesebatına dayanmasını garanti altına almalıdır. Biz, bir AB üyesi ülkeyiz ve diğer Avrupalı vatandaşlardan farklı olmayız”.

Anastasiades selamlama konuşmasında “her koşulda, Kıbrıslı Türk olsun, Kıbrıslı Rum olsun, tüm Kıbrıslıların, güvenlik duygusu ile birlikte hareket edebilecekleri koşulların oluşması için her türlü çabayı gösteriyoruz”.

“En nihayet, beklentileri ve geleceği olan bir vatan, bölünme tehlikesi önünde bulunmayan, işgal askerleri olmayan ve bugüne kadar yaşadığımız mevcut durum tehlikesi olmayan koşullar yaratabilmeliyiz”.

“Herkesin, AB eşit vatandaşı olarak hissedebileceği, tamamen bağımsız bir Avrupa vatanı için mücadele etme zamanı geldi”.

“Barış ve çözümü hedefliyoruz çünkü çözüm kazandırır ve hedefimiz Karpazlı genç çocukların yerlerinde ya da seçecekleri başka bir yerde özgürce yaşayabilmeleridir”.

“Tüm Kıbrıslı çocukların güvenlik ve özgürlük koşulları altında yaşamaları ve tüm haklarının garanti altına alınması yönünde çalışıyoruz”.

“Geleceği güvence altına aldığımızı hissetmek istiyoruz ve geleceğimiz sizler, çocuklar ve özellikle Karpaz’da zor koşullar altında yaşayan ama ısrarlı ve sabreden ve ümit veren çocuklardır”.

“Gerçekten huzurlu bir ortaklık için gerekli koşulları oluşturmak istiyoruz. Enklav çocukların eğitimine katkıda bulunanları içtenlikle tebrik etmek istiyorum. En olumsuz koşullar altında tahammül edenlere şükranlarımı ifade etmek istiyorum”.

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.