1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. “BİZ KIBRIS’IN BİR BARIŞ ADASI OLMASINI İSTİYORUZ”
“BİZ KIBRIS’IN BİR BARIŞ ADASI OLMASINI İSTİYORUZ”

“BİZ KIBRIS’IN BİR BARIŞ ADASI OLMASINI İSTİYORUZ”

“BİZ KIBRIS’IN BİR BARIŞ ADASI OLMASINI İSTİYORUZ”

A+A-

CUMHURBAŞKANI EROĞLU: “GÜÇLÜ EKONOMİK YAPIYA SAHİP KKTC, GÖRÜŞME MASASINA, KIBRIS KONUSUNUN SONUCA ULAŞILMASINA BÜYÜK İVME KAZANDIRIR”

“KIBRIS TÜRKLERİ İÇİN 1974 ÖNCESİ İLE 1974 SONRASI, SİYAHLA-BEYAZ, KARANLIKLA- AYDINLIK, ESARETLE-ÖZGÜRLÜK GİBİ”

“EKONOMİK YÖNDEN GÜÇLENEN BİR KKTC DAHA EMİN ADIMLARLA GELECEĞE YÜRÜR”

“GÖRÜŞÜLMEMİŞ, KONUŞULMAMIŞ HİÇ BİR KONU KALMADIĞINI NİYET VARSA ANTLAŞMA YAPILABİLECEĞİNİ NET BİR ŞEKİLDE GÖZLER ÖNÜNE SERMİŞ DURUMDAYIZ”

“RUM TARAFININ KENDİ BAŞINA BIRAKILMASI, GERÇEKLERİN KENDİLERİNE GÖSTERİLMEMESİ, İFADE EDİLMEMESİ HALİNDE KIBRIS’TA YAKINDA BİR ANTLAŞAMAYA VARILACAĞINI BEKLEMEK HAYAL”

Lefke’nin Rum esaretinden kurtuluşunun 40. yıldönümü Lefke’de düzenlenen törenlerle  kutlandı.

Törende konuşan Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu, "Biz dostluk ve barış elimizi uzattık Rum tarafını bekliyoruz.Ya gelsinler çözelim, antlaşalım  ya da artık önümüzü kesmekten bize haksızlık yapmaktan vazgeçsinler” dedi.

Cumhurbaşkanı Eroğlu, güçlü bir ekonomik yapının Kıbrıs Türklerinin dünyadaki en büyük savunucusu olan Anavatan Türkiye’yi de rahatlatacağını vurguladı.

1408210728-001.jpg

“Biz Kıbrıs’ın bir Barış adası olmasını istiyoruz” diyen Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu, var olan barış ortamının Rum komşularla yapılacak antlaşma ile perçinlenmesinden yana olduklarını vurguladı.

Birleşmiş Milletler ve Avrupa Birliği doğru yolu izlerlerse, bazı kararlar alabileceklerini ifade ederlerse Rum tarafının barış, antlaşma yoluna gelebileceğini umduğunu dile getirten  Cumhurbaşkanı Eroğlu, aksi takdirde, Rum tarafının kendi başına bırakılması, gerçeklerin kendilerine gösterilmemesi, ifade edilmemesi halinde, Kıbrıs’ta yakında bir antlaşamaya varılacağını beklemenin hayal olduğunu söyledi.

 

TÖREN

Lefke’nin kurtuluş yıldönümünün kutlandığı tören, Lefke Atatürk Parkı’nda yer aldı. Tören, saat 18.00’de, Atatürk Anıtı’na protokol sırasına göre çelenk konulması, saygı duruşu ve İstiklal Marşı eşliğinde bayrakların göndere çekilmesiyle başladı. Tören birliklerinin denetlenip, halkın bayramının kutlanmasının ardından folklor gösterisi yapıldı, şiirler okundu.

Lefke Belediye Başkanı Aziz Kaya ile Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu’nun konuşmalarının ardından tören resmigeçitle tamamlandı.

Törene Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu’nun yanı sıra, Cumhuriyet Meclisi Başkanı Sibel Siber, Başbakan Özkan Yorgancıoğlu, Türkiye Cumhuriyeti Lefkoşa Büyükelçisi adına 1. Müsteşar İbrahim Cem Şahinkaya, Kıbrıs Türk Barış Kuvvetleri Komutanı adına 39. Tümen Komutanı Tümgeneral Sadık Piyade, Güvenlik Kuvvetleri Komutanı Tümgeneral İlyas Bozkurt,  Ana Muhalefet UBP adına Güzelyurt Milletvekili Kemal Dürüst,  Lefke Belediye Başkanı Aziz Kaya, askeri erkan, devlet ve hükümet yetkilileri, milletvekilleri, belediye başkanları, siyasi partiler, muharip dernek, kurum, kuruluş  yetkilileri ile vatandaşlar katıldı.

EROĞLU

Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu, törendeki konuşmasında, 20 Temmuz 1974’te başlayan Barış Harekatı’nın ikinci aşamasının sonuçlandığı noktanın Lefke olduğunu anımsatarak, Lefke’nin çok zor günler geçirdiğine dikkat çekti.

“Lefke ve yöresinde yaşayan kardeşlerimiz, Kıbrıs’ın diğer bölgelerinde kalan Kıbrıs Türkleri acaba 20 Temmuz Barış Harekatı’nın birinci ve ikinci aşamaları olmasaydı ne olacaktı?” diye soran Cumhurbaşkanı Eroğlu, 15 Temmuz 1974’te ENOSİS için darbe yapan, EOKA-B mensupları ile Yunan askerlerinin kendi insanlarını bile katlettiğini söyledi.

Cumhurbaşkanı Eroğlu, Türkiye etkin ve fiili garantörlük hakkını kullanarak Kıbrıs’a müdahale etmeseydi, EOKA-B ve Yunan askerlerinin Kıbrıs Türk halkının başına neler  getireceğinin yanıtının Muratağa, Sandallar, Atlılar, Taşkent’te yattığını söyledi.

11-007.jpg

“Barış Harekatı’nın birinci aşaması tamamdı ama ikinci aşaması yapılmamalıydı” diyenlerin büyük bir hata içinde olduklarını vurgulayan Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu, Kıbrıs Türkleri için 1974 öncesi ile 1974 sonrasının, siyahla-beyaz, karanlıkla- aydınlık, esaretle-özgürlük gibi olduğunu söyledi.

“ANAVATAN TÜRKİYE İLE EL-ELE, GÖNÜL-GÖNÜLE YOLA DEVAM EDELİM”

Kıbrıs Türk halkının sıkıntıları bulunduğunu, ancak geçmişe göre çok iyi durumda olunduğunu ifade eden Cumhurbaşkanı Eroğlu, yarınların daha iyi olacağına inanç belirterek, şöyle devam etti:

“Yeter ki çalışalım, bir-birimize güvenelim, birlik-beraberlik içinde olalım, Anavatan Türkiye ile el-ele, gönül-gönüle yola devam edelim.”

Lefke ve yöresinde özellikle üniversitelerin kurulmasıyla bir gelişme yaşandığının aşikar olduğunu vurgulayan Cumhurbaşkanı Eroğlu, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Üniversitemizle ilgili olumlu haberler alıyoruz, inşallah Lefke Avrupa Üniversitesi daha da hızlı bir şekilde gelişecek, bölgeye katkıları daha da artacaktır.

Bakınız büyük bir talep olan Güzelyurt’a kadar gelen bölünmüş-çift şerit yol artık Lefke’ye gelmek üzere. İnşallah zaman içinde daha da ileri gidecek. Bu bölgeye gereken yatırımların yapılması yönlendirilmesi de şarttır.

Herkes el-ele vermeli ve yatırım-istihdam konusu gerçekçi çözümlerle aşılmaya çalışılmalıdır.
Ekonomik yönden güçlenen bir Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti daha emin adımlarla geleceğe yürür.”

Güçlü ekonomik yapıya sahip Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin görüşme masasına, Kıbrıs konusunun sonuca ulaşılmasına büyük ivme kazandıracağına dikkat çeken Cumhurbaşkanı Eroğlu, güçlü bir ekonomik yapının Kıbrıs Türklerinin dünyadaki en büyük savunucusu olan Anavatan Türkiye’yi de rahatlatacağını kaydetti.

“BİZ KIBRIS’IN BİR BARIŞ ADASI OLMASINI İSTİYORUZ”

“Biz Kıbrıs’ın bir Barış adası olmasını istiyoruz” diyen Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu, var olan barış ortamının Rum komşularla yapılacak antlaşma ile perçinlenmesinden yana olduklarını vurguladı.

Cumhurbaşkanı Eroğlu konuşmasına şöyle devam etti:

“Barıştan, antlaşmadan yanayız çünkü bunun bölgemize, dünyamıza, Anavatan Türkiye ile Yunanistan arasındaki ilişkilere, Avrupa Birliği’ne olumlu katkılar sağlayacağını biliyoruz ama Rum tarafı bizimle aynı noktada buluşmaya hazır değildir.

Hala, 1974’ün rövanşını alma, Anavatan Türkiye’yi ve özgürlük, egemenlik, güvenlik isteyen, bunun devamını sağlayan Kıbrıs Türk Halkı’nı eline geçirdiği her olanakla cezalandırmak istiyor.”

Avrupa Birliği’ne Kıbrıs’ın üyeliğinin hem Ada’daki Türkler’e, hem de Rumlara yarar getirmesi gerekirken, Avrupa Birliği yetkili organlarında bu yöde alınmış kararlar varken, Rumların hala Avrupa Birliği’ni Kıbrıslı Türklerin aleyhine kullanmak için her türlü yola başvurduğunu vurgulayan Cumhurbaşkanı Eroğlu, “Bu Sayın Hristofyas döneminde de böyleydi, Sayın Anastasiades döneminde de aynı tutum devam ediyor” dedi.

Rumların masaya getirdikleri düşünce ve tutumlarında bir milimetre gerilemediklerini ifade eden Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu, “Hala hep kendilerine yontmaya çalışıyorlar.
Hala, bizi ikinci sınıf insan kendilerini ise Kıbrıs’ın gerçek sahibi egemen unsur olarak görüyorlar. Bakıp göreceğiz” şeklinde konuştu.

“SÜRECİ DEVAM ETTİRMEK VE SONUCA ULAŞMAK AMACINDAYIZ”

İyi niyetle süreci devam ettirmek ve bir sonuca ulaşmak amacında olduklarını vurgulayan Cumhurbaşkanı Eroğlu, halkın antlaşmadan umudunu giderek yitirdiğini, Avrupa Birliği ve Birleşmiş Milletlere olan güveninin, inancının ciddi şekilde sarsıldığını söyledi.

Verilen sözlerin havada kalması, çözüme, antlaşmaya “hayır” demesine rağmen hala Rumların memnun edilmeye çalışılmasının halk tarafından tepkiyle karşılandığına dikkat çeken Cumhurbaşkanı Eroğlu, “Biz halkımıza kulak vermek zorundayız” dedi.

Son çabalarda neticeye ulaşılamaması halinde, Anavatan Türkiye ile birlikte, Kıbrıs Türk Halkı’nın tüm kesimleri ile istişare ve dayanışma içinde bir çıkış yolu açma yoluna gidileceğini ifade eden Cumhurbaşkanı Eroğlu, kendilerinin Rum tarafına karşı her konuda iyi niyetlerini ortaya koyduklarını belirtti.

Cumhurbaşkanı Eroğlu şöyle devam etti:

“İyi niyetimizi görüşülen konu başlıklarında da ortaya koyduk, Güven Yaratıcı Önlemler konusunda da koyduk. Yeşilırmak kapısını açtık. O gün açarken Hristofyas’a ‘şimdi sırada Lefke-Aplıç kapısı var’ dedim.

‘Komitede bakılsın’ dedi ama hala ayak sürüyorlar, başka şeyler de ileri sürüyorlar. Buradan açıkça tekrar ifade ediyorum. Biz Lefke-Aplıç kapısının açılmasına hazırız. Diğer önerileri ele alırken bu kapıyı açabiliriz.

Biz artık görüşülmemiş, konuşulmamış hiç bir konu kalmadığını, niyet varsa antlaşma yapılabileceğini net bir şekilde gözler önüne sermiş durumdayız.”

Birleşmiş Milletler ve Avrupa Birliği  doğru yolu izlerse, bazı kararlar alabileceklerini ifade ederlerse Rum tarafının barış, anlaşma yoluna gelebileceğini umduğunu dile getiren Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu, aksi takdirde, Rum tarafının kendi başına bırakılması, gerçeklerin kendilerine gösterilmemesi, ifade edilmemesi halinde, Kıbrıs’ta yakında bir antlaşamaya varılacağını beklemenin hayal olduğunu söyledi.

Kıbrıs Türk tarafının üzerinde durduğu noktaların belli olduğuna işaret eden Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu, bunların hiç birinin Rum Halkı’nın zararına olmadığını, Kıbrıs’ta egemen iki ayrı Halk ve iki Devlet olduğunu vurguladı.

Barış Harekatı’nın üzerinden 40 yıl geçtiğini, bu kırk yılda Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nde yapılanlar olduğunu ifade eden Cumhurbaşkanı Eroğlu, bu gerçeklerden hareket edilerek anlaşma yolunu arayacaklarını kaydetti.

Eroğlu şöyle devam etti:

“Türkiye’nin etkin ve fiili garantisinin devam edeceği bir anlaşma, sulandırılmamış iki kesimlilik.

Biz dostluk ve barış elimizi uzattık Rum tarafını bekliyoruz.Ya gelsinler çözelim, antlaşalım  ya da artık önümüzü kesmekten bize haksızlık yapmaktan vazgeçsinler.”

Konuşması sonunda Lefke’nin kurtuluşunu kutlayarak, şehitleri rahmet, gazileri şükranla anan Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu, “Allah bize bir kez daha 1974 öncesi günleri yaşatmasın,
geleceğimiz, refah, özgürlük ve barış dolu olsun diyorum” dedi.

1408210745-001.jpg

KAYA

Lefke Belediye Başkanı Aziz Kaya, törende yaptığı konuşmada, bugün bu topraklar üzerinde, yaşayanların yarattığı bir miladın 40. Yıldönümü olduğunu belirterek, 40 yıl önceki neslin sahip olduğu toplumsal varlığının, kimliğinin ve kültürünün yaşatılması idealinin en olumsuz şartlarda, bu miladın yaşatılmasının en önemli unsuru olduğunu söyledi.
 
Acı, hüzün ve belirsizlik döneminin yerine yaşamı yeniden kurmak mücadelesinde, bu neslin çok bedel ödediğini ifade eden Kaya, bir neslin en verimli çağını, dünyayı bir mazgal deliğinden izleyerek geçirdiğini söyledi.

Kaya 40 yıl  öncesinden bugüne kadar ise Lefke’de çok şeyin eksik kaldığını ifade ederek, bir bedel ödenirken değerler yok edilsin diye ödenmediğini vurguladı. Kaya, yetkililer ve bireylerden  Lefke’nin hak ettiği değeri bulması için üzerlerine düşeni yapmalarını istedi.

Konuşmaların ardından Cumhurbaşkanı Eroğlu, Cumhuriyet Meclisi Başkanı Sibel Siber’le birlikte, Lefke Belediyesi’nin, Lefke’nin Kurtuluşu Festivali kapsamında organize ettiği Fotoğraf Sergisi’nin açılışını da yaptı.

Törenin ardından saat  20.00’de ise Festival alanında yer alan, Lefke Türk Spor Kulübü Fotoğraf Sergisi’nin açılışı da yapıldı.

TAK

Etiketler : , ,
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.