1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. BİZE 50 MİLYON TL VEREBİLİR MİSİNİZ?
BİZE 50 MİLYON TL VEREBİLİR MİSİNİZ?

BİZE 50 MİLYON TL VEREBİLİR MİSİNİZ?

TBMM Başkanı'nın Kıbrıs’ı ziyaretinde...

A+A-

 

Sefa Karahasan

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) hükümeti, tarımda  yaşanan ödeme sıkıntıları nedeniyle Kıbrıs işlerinden de sorumlu Başbakan Yardımcısı Tuğrul Türkeş’den, “2016 yılı içerisinde geri ödemek şartıyla” 50 milyon TL ödünç istedi. Ankara’nın yaklaşımı ise, gerekli reformlar yapılmadan bir adım atılmaması yönünde oldu.

Milliyet’in edindiği bilgilere göre “ödünç para” isteği, TBMM Başkanı İsmail Kahraman’ın Kıbrıs’ı ziyaretinde gündeme geldi. Kahraman’a eşlik eden Başbakan Yardımcısı Tuğrul Türkeş, başta suyun yönetimi konusundaki krizlerin aşılması ile ilgili olarak iktidardaki Cumhuriyetçi Türk Partisi Genel Başkanı Mehmet Ali Talat ile bir araya geldi. Talat’a Başbakan Ömer Kalyoncu da eşlik etti.

‘Geri ödeyeceğiz’

Söz konusu görüşmede, KKTC’nin tarım alanında yaşadığı ekonomik sıkıntı da gündeme geldi. Talat, arpa ve buğday ödemeleri için acil 50 milyon TL’ye ihtiyaçları olduğunu anlattı.

Türkeş’den “50 milyon TL’yi ödünç olarak” istediklerini anlatan Talat’ın, paranın geri ödemesini 2016’da gerçekleştireceklerini söylediği öğrenildi. Türkeş ise konuyla ilgileneceğini ifade ederken, KKTC’de tarım alanındaki reformların yapılması gereğini de ortaya koyduğu belirtiliyor.

Edinilen bilgilere göre Ankara, ödünç olarak talep edilen 50 milyon TL’nin verilmesine soğuk bakıyor. Ankara, 3 yıldır gerçekleştirilmeyen tarım reformunun ivedi gündeme alınmasında ısrar ediyor. 

Ankara, reform adımlarının atılmaya başlanmasıyla birlikte yardım kaynaklarını açmayı planlıyor. Bu çerçevede, KKTC’nin Tarım Reform Paketi için ayrılan yaklaşık 200 milyon TL’den ödemeler yapılmaya başlanacak. 

Yapı sürdürülemez

Milliyet’in sorularını yanıtlayan Tarım Bakanı Erkut Şahali de, KKTC’nin paradan önce reforma ihtiyacı olduğunu kaydetti. Şahali, “İlla para koparalım noktasında değiliz” ifadesini kullandı.

Tarım alanında mutlaka reform yapmaları gerektiğinin altını çizen Şahali, “Böyle devam ederse, tarım sürdürülebilir durumda değildir” dedi. Bu ay sonunda tarım reformunu açıklayacaklarını anlatan Şahali, bununla birlikte “reform konusunda geç kalındığı”na da işaret etti. Türkiye’den gelen suyun da tarım alanlarına ulaşmasıyla büyük bir kazanç oluşacağına dikkati çeken Şahali, “Su, tarım için çok önemli” dedi.
 
 30 milyon tükendi

Ankara’nın, daha önce de tarım için Ziraat Bankası aracılığıyla KKTC’ye 30 milyon TL “emanet” arpa-buğday fonu sağlamış,  2013 yılına kadar iktidardaki KKTC hükümetleri arpa ve buğdaya ilişkin ödemelerini bu fondan yapmış, bunların satışının ardından da parayı yerine koymuştu. Ancak 2013’ten sonra bu paranın “sıfırlandığı” ve yerine konulmadığı, Ankara’nın da buna sert tepki gösterdiği belirtiliyor. 

Öte yandan Ankara’nın KKTC için hazırladığı son ekonomik raporda, KKTC hükümetlerinin gerekli reformları yapmaları gerektiğine dikkat çekilirken, Ankara’nın verdiği sözlerde durduğu ancak KKTC hükümetlerinin reform adımlarını atmadığı belirtiliyor. Raporda, “Bu durum, ahde vefa ilkesine uymadığı gibi, bir güven sorununa da yol açabilecek niteliktedir” uyarısında bulunuluyor.

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.