1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. BİZİ ALDATMA
BİZİ ALDATMA

BİZİ ALDATMA

Kıbrıslı Türkler, sözünü tutmayan Avrupa Birliği’nin kutlamalarına ilgi göstermedi;

A+A-

Kıbrıs sorununun çözümü konusunda 2004 yılında referanduma sunulan Annan Planı’na “evet” diyen Kıbrıslı Türkleri mükafatlandıracağını taahhüt ettiği halde 10 yıldan beri bunu yapmayan, tam tersi Rumlara milyarlarca Euro’luk yardım yapan Avrupa Birliği’nin kuruluş yıldönümü  nedeniyle dün Lefkoşa’nın Dereboyu’nda bir etkinlik düzenlendi.

Kıbrıslı Türkler; paralı gazete ilanlarına ve yapılan duyurulara karşın etkinliğe pek ilgi göstermedi. Lefkoşa Türk Belediyesi Orkestra ve Korosu da, az sayıda insana konser verdi.

Bölge esnafı, vatandaşların ilgisizliğine karşın bazı hükümet yetkililerinin yanı sıra, kurum ve kuruluş temsilcilerinin, Avrupa Günü nedeniyle düzenlenen ‘sokak festivaline’ katılmasını eleştirirken “hiç olmazsa oradaki AB yetkililerine 2004’ün hesabı sorulmalıydı” dediler.

AB’nin kurduğu tanıtım standlarına ilgi gösterilmemesini değerlendiren bölge esnafı “artık yaldızlı sözlere karnımız tok. Avrupa Birliği güneye yaptığı yardımları bizlere neden yapmıyor, öncelikle bunun hesabını vermelidir” diyerek tepkisini dile getirdi.

Etkinliğe katılan Avrupa Birliği yetkilileri, daha çok barış ve işbirliğinden söz ederken, 2004 yılındaki referandumda “evet” diyen Kıbrıslı Türklere yapılan haksızlıkları dile getiren olmadı.

Burslardan söz etti

AB Program Destek Ofisi Proje sorumlusu Alessandra Viezzer, dünkü etkinlikte yaptığı konuşmada, Kıbrıslı Türklere yönelik ambargoların kaldırılmasından veya ekonomik yatırımların desteklenmesine ilişkin herhangi bir şey söylemedi. Viezzer, AB’nin Burs Programı sayesinde 700’ün üzerinde öğrenci ve öğretmenin AB’de bir yıl eğitim alma olanağı bulduğunu belirtirken, bu yıl içinde 100 öğrenci ve öğretmenin daha bu imkandan yararlanabileceğini söylemekle yetindi.

Viezzer, “İki toplum ve iki toplum lideri çözüm istemesi halinde Kıbrıs sorununa da çözüm bulunması mümkün. Bu kez iki liderin de çözüm istediğini görebiliyoruz. Bu nedenle umutlu olmak için gerekçemiz var” dedi.  

 

AB temsilcisi barış diledi

Avrupa Birliği’nin güneydeki temsilcisi Yorgos Markopouliotis de dünkü etkinlikte bir konuşma yaparak, Kıbrıs sorununun çözülmesi dileğinde bulundu.

“Avrupa Birliği’nin temeli, İkinci Dünya Savaşı’ndan 5 yıl sonra maden, kömür ve çelik üretiminde Almanya ve Fransa arasında imzalanan uluslararası bir anlaşma ile atıldı” diyen Markopouliotis

Bugünkü duruma, güven, uzlaşı ve işbirliği sayesinde ulaşıldıüğını söyledi.

AB üyesi 28 ülkenin barış içinde yaşadığını söyleyen Markopouliotis,şöyle dedi:

“Geçmiş geride bırakıldığı takdirde nelerin kazanabileceğinin bir örneğidir bu. AB Günü’nde Avrupa Birliği’nin çekirdek değerleri olan barış ve birlik kutlanmaktadır. Bu, Kıbrıs için de geçerli olmalıdır. Mevcut durum kabul edilebilir değildir ve Kıbrıs sorununa çözüm bulunmalıdır.”

Nami konuşma yaptı

Dışişleri Bakanı Özdil Nami de dünkü törende bir konuşma yaptı. Ancak Nami; Avrupa Birliği’ni eleştirmek yerine, kuzeyde ilk defa böylesi bir etkinlik yapılmasını,” Avrupa bizi unutmadı” sözleriyle değerlendirdi.

Düzenlenen etkinlikle Avrupa Birliği’nin, “Kıbrıslı Türkler Avrupa’nın bir parçasıdır, Kıbrıslı Türkler Avrupalıdır. Avrupa tarafından unutulmadılar” mesajını net bir şekilde verdiğini iddia eden Nami şöyle dedi:

“Kıbrıslı Türkler de Avrupa Birliği’ne bir mesaj veriyor. Avrupa’nın bir parçası olan Kıbrıslı Türkler artık izolasyonlar altında kalmamalı. Avrupa’nın bir parçası olan Kıbrıslı Türkler AB’nin ayrılmaz bir parçası, daha entegre bir parçası olmalı. Bununla ilgili daha fazlasını istiyoruz çünkü bu bizim hakkımız.”

 Avrupa Birliği müktesebatı ile uyum çalışmaları çerçevesinde Meclis’ten 70’ten fazla yasa ve tüzüğü hayata geçirdiklerini ifade eden Nami, “Yasaları geçirmek projelerle desteklenmediği sürece bir anlam taşımaz. Onun için önümüzdeki dönemde hem proje hem yasa çalışmalarımız artarak devam edecek” diye konuştu.

Çocuklara ödül verildi

Dünkü etkinlik çerçevesinde düzenlenen “Avrupa Birliği sizin için ne ifade ediyor?” konulu resim yarışmasında birinci gelen Sude Köknel, ikinci gelen Polen İlseven, üçüncü gelen Müslüm Özkarşıyakalı, dördüncü gelen Melisa Çatar ve beşinci gelen Mehmet Beyözdilek’e çeşitli ödüller verildi.

 

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.