1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. “BİZİ RENCİDE EDİYORLAR”
“BİZİ RENCİDE EDİYORLAR”

“BİZİ RENCİDE EDİYORLAR”

KKTC uyruklu hükümlülerin 118’i erkek, 8’i ise kadın...

A+A-

 

Zor görev

Metin Bilmem, cezaevindeki birçok soruna rağmen, 310 mahkumu tekrardan topluma kazandırmak, ıslah etmek ve eğitmek için çabaladıklarını söyledi

Merkezi Cezaevi Müdürü Metin Bilmem, hüküm giyenleri tekrardan topluma kazandırmak, ıslah etmek ve eğitmek için çabaladıklarını söyledi.

Cezaevi Müdürü Metin Bilmem, binanın fiziki durumu açısından yetersiz olduğunu ve kalabalığı kaldırmadığını dile getirdi.  Altyapı, elektrik ve su gibi sorunların yaşandığını ifade eden Bilmem, bu durumun görev yapan gardiyanlara ve mahkûmlara yansıdığını belirtti.

Bilmem, “Çağdaş bir cezaevi olsa ağır ceza, hafif ceza ve mazbata tutuklularını ayırabilecektik. Binamız tadilat istiyor. Koğuşlar 20-30 kişilik. Koğuşlar kalabalık olduğu için hükümlülerin kullandığı tuvalet ve banyo yetersiz kalmakta. Bu şartlara rağmen mahkûmları ıslah etmek, eğitmek ve onları yeniden topluma kazandırmak için uğraşlarımız sürüyor. Günün belirli saatlerinde mahkûmlar, atölyelere giderek, eğitim alıyor.”

“Sanat sahibi oluyorlar”

Bilmem, cezaevi bahçesinde bulunan atölyelerde mahkûmların, sanat sahibi olmaları için günün belirli saatlerinde eğitildiğini, Esnaf ve Zanaatkâr Odası ve teknisyenlerin birlikte çalışma yaptığını dile getirdi.

Bazı gardiyanların öğretmen olduğunu belirten Bilmem, bu sayede dersliklerde verilen eğitimlerin daha sağlıklı olduğunu söyledi. Bilmem, şu anda 25 hükümlünün ilkokul, ortaokul ve liseyi dıştan bitirme sınavlarına hazırlandığını kaydetti.

Bilmem, “Hükümlü ve tutuklular saat 07.00’de kalkıp 08.00 sayımına hazır oluyorlar. Çalışan hükümlüler iş başı yapmak için hazırlanırlar. Teknisyenlere teslim edilerek görevli oldukları atölyelerde iş başı yaparlar. Diğer hükümlü ve tutuklular ise bölümlerinde kalıp, saat 09.00’da açılan havalandırma ve avlularında ağırlık sporu yapabilmektedirler. Ayrıca boncuk dokuma tezgâhlarında boncuk işleyenler de bulunmakta. Kitap okumak isteyenler kütüphaneden de faydalanabilmektedir. Mahkûmlar istediği zaman ankesör telefonla görüşme yapabilmektedir” şeklinde konuştu.

“Mahkûmların çoğu uyuşturucu suçundan yatıyor”

Müdür Bilmem’den alınan bilgilere göre şu anda Merkezi Cezaevi’nde, 121 erkek ağır ceza hükümlü, 4 kadın ağır ceza, 97 erkek hafif ceza, 6 kadın hafif ceza, 78 erkek hükümsüz tutuklu, 4 kadın hükümsüz tutuklu mahkûm bulunuyor. KKTC uyruklu hükümlülerin 118’i erkek, 8’i ise kadın. TC uyruklu hükümlü ve tutuklu sayısı 2’si bayan olmak üzere 72’dir. TC-KKTC uyruklu 82 erkek hükümlü ve tutuklu, 3 de bayan bulunuyor. Üçüncü ülke insanı olarak da 1’i bayan 24 hükümlü şu an cezaevindedir. Müdür Bilmem’den alınan bilgiye göre, mahkûmların çoğunluğunu uyuşturucu suçu işleyenler oluşturuyor.

“230 personel görev yapıyor”

Cezaevinde görevli personel sayısının 230 olduğunu belirten Bilmem, 16 kişinin sivil personel kadrosunda çalıştığını sözlerine ekledi. Bilmem konuşmasını şöyle sürdürdü, “Cezaevinde çalışan terzi, dülger, elektrikçi, su tesisatçısı, aşçı, sivil teknisyen ve öğretici ustalar da mevcut. Bu personel mahkûmları atölyelerde eğiten personeldir. Müdür dâhil 219 tane de gardiyan vardır. Burada 5 vardiya ve mesai usulü çalışılmaktadır. Cezaevi bahçesi içinde bulunan 7 atölye var. Bunlar seramik, bakım-onarım, dülger, demircilik, terzilik, elektrik-elektronik ve ciltçilik atölyeleridir. Ayrıca bir de psikolog görev yapmaktadır. Ayda bir kez Barış Ruh ve sinir Hastalıkları Hastanesi’nden bir doktor gelir ve cezaevi psikoloğunun belirlediği hastaları muayene eder. İsteyen mahkûmlar dilekçe yapıp, psikolog ile görüşebiliyor. Hepimiz bu zor görevi sabırla yerine getirmeye çalışıyoruz.”

“Bizi rencide ediyorlar”

Son zamanlarda yazılı ve görsel basında Merkezi Cezaevi ile ilgili araştırma yapılmadan haber yapılmasının doğru olmadığını dile getiren Müdür Metin Bilmem, bunun çalışan personeli ve mahkûmları rencide ettiğini ifade etti. Bilmem konuşmasını şöyle tamamladı, “Son zamanlarda cezaevi ile ilgili gerek mahkûm, gerekse personelle ilgili detaylı araştırma yapılmadan ve müdür olarak bana sorulmadan, yazılı açıklama yapılması hem bizi hem de mahkûmları rencide ediyor.

İsteyen basına İçişleri Bakanlığı ve Cezaevi Müdürlüğü, basının bilgi almasına izin veriyor. Gardiyanlar çok zor görevler altında çalışmaktadır. Bu yalan haberlerin çıkması kabul edilir bir şey değildir. Burası ile ilgili bir haber yapılmak istenirse kapımız açıktır. Basın gelip bizden bilgi alabilir.”

Diyalog

 

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.