1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. “BİZİM UZLAŞIDAN KAÇMAK GİBİ BİR LÜKSÜMÜZ OLAMAZ...'
“BİZİM UZLAŞIDAN KAÇMAK GİBİ BİR LÜKSÜMÜZ OLAMAZ...'

“BİZİM UZLAŞIDAN KAÇMAK GİBİ BİR LÜKSÜMÜZ OLAMAZ...'

Cumhuriyet Meclisi Genel Kurulu, Hükümet Programı görüşmelerini dün akşam saat 21.00 sıralarında tamamladı.Cumhuriyet Meclisi Başkanı Sibel Siber, hükümetin güven oylaması için yarın saat 10.00’da yeniden toplanacağını söyledi.

A+A-

GÜVEN OYLAMASI YARIN YAPILACAK

DENKTAŞ: “HÜKÜMET PROGRAMININ EL BİRLİĞİYLE OLUŞTURULMASI İÇİN ÇALIŞACAĞIZ”

YORGANCIOĞLU: “BİZİM UZLAŞIDAN KAÇMAK GİBİ BİR LÜKSÜMÜZ OLAMAZ, KIBRISLI TÜRKLERİN ÇIKARLARINI KORUYARAK BİR ÇÖZÜME ULAŞMAK HEDEFTİR”

Cumhuriyet Meclisi Genel Kurulu, Hükümet Programı görüşmelerini dün akşam saat 21.00 sıralarında tamamladı.

Cumhuriyet Meclisi Başkanı Sibel Siber, hükümetin güven oylaması için yarın saat 10.00’da  yeniden toplanacağını söyledi.

ERHÜRMAN

Hükümet programı görüşülürken,  CTP-BG Milletvekili Doğuş Derya’dan sonra söz alan CTP-BG Lefkoşa Milletvekili Tufan Erhürman, polisin sivile bağlanması konusuna değinerek, polisin sivile bağlanmasının uzun yıllardır tartışıldığını, bu konuda ana muhalefet partisinin söylediklerinin takipçisi olacaklarını kaydetti.

Erhürman, özelleştirme yasasının değiştirilmesini düşündüklerini çünkü, ülkedeki yasanın Türkiye’deki yasadan bile farklı olduğunu söyledi.

Özelleştirme yasasını değiştirmek istediklerini, çünkü hiçbir yasanın özelleştirmede tekelleştirmeyi kabul etmediğini ifade eden Erhürman, ülkedeki yasada ise tekelleşmenin kabul edildiğini belirtti. Erhürman, UBP hükümeti döneminde imzalanan ekonomik programı da eleştirdi.

Erhürman, UBP’nin 162. maddenin değişikliğini tekrar değerlendirmek istemesini saygıyla karşıladıklarını ancak, 39 milletvekiliyle kabul ettiklerini söyledikleri değişiklik için fikir değiştirmeleri halinde bunun araştırılacağını belirtti.

TATAR

UBP Lefkoşa Milletvekili Ersin Tatar, Erhürman’ın eleştirilerine cevap vermek üzere yeniden söz aldı.

Ekonomik programın bir uluslararası anlaşma olduğunu, ekonomik programın detaylı olarak irdelendiğini ve imzalandığını belirten Tatar, bu programın yeni hükümet döneminde de savunulması gerektiğini kaydetti.

SOYER

CTP-BG Gazimağusa Milletvekili Ferdi Sabit Soyer de, hükümet programı görüşülürken Suriye savaş uçaklarının Kıbrıs hava sahasına girdiğine dikkat çekti.

Güney Kıbrıs’ta yapılan sondaj çalışmalarına değinen Soyer, “kendi etrafımızda bu kavgalar dönerken, birilerinin bize barış getirmesini bekliyoruz” dedi.

Geçmiş dönemde var olan bir ilişkinin yeniden canlanması gerektiğini ifade eden Soyer, şöyle devam etti:

“Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat döneminde, Kıbrıs sorununda yapılan tüm görüşmelerin tutanakları Meclis Başkanlığı’na gelir ve Meclis Başkanı nezaretinde bütün milletvekillerine okunurdu. Bunun yeniden canlanması gerek.”

Kıbrıs sorunun önümüzdeki dönemde, her zamankinden daha önemli olduğunu belirten Soyer, Suriye ve ülke için barış çağrısında bulundu.

Soyer, UBP hükümeti döneminde yapılan istihdamları ve ekonomide yaşanan sıkıntıları da eleştirdi.

Anayasa değişikliği ve demokratik değişikliklerin hayati önem taşıdığına işaret eden Soyer, Kıbrıs konusunda Meclis’in sürecin içinde bulunması gerektiğini söyledi. Soyer, “görüşme sürecinin bize barış getirmesini ve savaşın sona ermesini dilerim” dedi.

DENKTAŞ

Soyer’den sonra söz alan Başbakan Yardımcısı, Ekonomi, Turizm, Kültür ve Spor  Bakanı Serdar Denktaş da, iyi bir hükümet oluşturmak için çaba gösterdiklerini ifade ederek, anavatan yavru vatan söyleminin nerden çıktığını anlattı.

Denktaş, önlerindeki süreçte 162. maddenin değiştirilmesi yanında, Anayasa’nın diğer maddelerinde de değişiklik yapılabilmesini temenni ettiklerini söyledi.

Denktaş, ekonomik yapının sığ olduğu eleştirilerine cevaben de, yıllardır var olan Ekonomi Bakanlığı’nın ülkeye ne kazandırdığını sordu.

Denktaş, her bir bakanlığın atacağı adımlarla ekonominin nasıl etkileneceğini, hatta yargıda yapılacak reformun bile ekonomiye ne kazandırılacağının değerlendirileceği bir dönem olacağını söyledi.

Hükümet programına koyulan şeylerin, sorunmuş gibi tartışılması yerine, gelecekle ilgili ne yapılabileceğinin değerlendirilmesini gerektiğini vurgulayan Denktaş, yanlış yaptıklarında tabi ki eleştirilere açık olduklarını kaydetti.

Kamu reformunun önemine değinen Denktaş, ekonomik programın da revize edilmesi gerektiğini, hükümet programının oluşturulması için el birliğiyle çalışacaklarını sözlerine ekledi.

SUCUOĞLU

UBP Lefkoşa Milletvekili Faiz Sucuoğlu da, koalisyon hükümetine başarılar dileyerek, ana muhalefet olarak yapıcı ancak, yanlışın da karşısında olacaklarını vurguladı.

Sağlık konusunda tespit ettiği bazı eksiklikler olduğunu ve önümüzdeki dönemde bunların takipçisi olacaklarını ifade eden Sucoğlu, ülkenin nüfus fazlalığı ve bir doktora düşen hasta sayısının çokluğuna değindi.

Lefkoşa Burhan Nalbanoğlu Devlet Hastanesi’nin önemine değinen Sucuoğlu, hastanenin 35 yıllık bir bina olduğuna işaret ederek, hasta sayısı konusundaki istatistiklere dikkat çekti.

Lefkoşa hastanesi yanında tüm ilçelerde bulunan hastanelerdeki eksiklikleri anlatan Sucuoğlu, bu söylediklerinin herhangi birisine eleştiri olmadığını, bunların hep birlikte çözülebilecek sorunlar olduğunu dile getirdi.

Onkoloji hastanesi için önümüzdeki günlerde ihaleye çıkılacağını ve 1 yıl içinde hastanenin tamamlanmasının gündemde olduğunu belirten Sucuoğlu, bu hastane kurulurken onkoloji konusundaki maliyetlerin göz önünde bulundurulması gerektiğini kaydetti.

Genel Sağlık Sigortası ve Özel Hastaneler konusunun da önemine değinen Sucuoğlu, sağlık konusunda hükümet programında yazılanların takipçisi ve doğru yapıldığı oranda da destekçisi olacaklarını sözlerine ekledi.

TÖRE

DP-UG Lefkoşa Milletvekili Zorlu Töre de, Kıbrıs konusunda ifade edilen sözlerde KKTC vurgusunun hiç yapılmadığını dile getirerek, bunu eleştirdi.

Kıbrıs sorununda “hayır” diyen tarafın Güney Kıbrıs Rum tarafı olduğuna dikkat çeken Töre, hükümet programını onaylayacak olmasına rağmen, hükümet programında Kıbrıs konusunda yer alan bazı ibareleri onaylamadığını vurguladı.

YORGANCIOĞLU

Başbakan Özkan Yorgancıoğlu da, hükümet programı için olumlu ve olumsuz eleştiride bulunan herkese teşekkür etti.

Yorgancıoğlu, “bugün hükümet programı görüşülüyor, esas olan eksikliklerin vurgulanması,  hamaset yapmak ise geride kaldı” dedi.

Bazı eleştirilerin iyi niyetle yapılmadığına inanç belirten Yorgancıoğlu, söylenenlerin aksine KTHY, Elektrik Kurumu ve Telekomünikasyon Dairesi ile ibarelerin hükümet programında yer aldığına işaret etti.

Hükümet programının bir bütün olarak değerlendirilmesi gerektiğine işaret eden Yorgancıoğlu, Elektrik Kurumu konusunda ise değişikliğin şart olduğunu vurguladı.

Ülkede bir federal çözüme ihtiyaç olduğuna vurgu yapan Özkan Yorgancıoğlu, bunun için de bir al-verin söz konusu olduğunu belirtti.

Yorgancıoğlu şöyle devam etti:

“Rumlar bizim istediklerimizi kabul etmek istemezse bu başka bir şeydir. Bizim uzlaşıdan kaçmak gibi bir lüksümüz olamaz, Kıbrıslı Türklerin çıkarlarını koruyarak bir çözüme ulaşmak hedeftir.”

Polis örgütünün sadece terfilerle gündem olmadığını, geçmişte işkencelerle, şimdi de sivilleşme ve demokratikleşmeyle de gündem olduğunu vurgulayan Yorgancıoğlu, polisin sivilleşme ve demokratikleşme sürecinin artık hayat bulması gerektiğini söyledi.

Yorgancıoğlu, bütçe görüşmelerine kadar 2 ay olduğunu ve bu süre içinde rahatlıkla “Siyasi Partiler Yasası”, “Meclis İç Tüzüğü” ile “Seçim ve Halk Oylaması” yasalarının geçirilebileceğini kaydetti.

Konuşmasında nüfus ve vatandaşlık konusuna da değinen Yorgancıoğlu, ilk seçimde yeni vatandaşların oy kullanmamasını istediklerini anımsattı.

Yeni dönemde kamu reformu konusunda çalışmaların yapılacağına değinen Yorgancıoğlu, karşı çıkılan yasanın daha modern hale getirilip, itiraz edilen noktalar ayrı tutularak, 2014’e kadar yetiştirilebileceğini söyledi.

“Bizim olduğu kadar muhalefetin de önünde sınav var” diyen Yorgancıoğlu, bu sınavı kimin geçip geçmeyeceğinin önümüzdeki günlerde görüleceğini belirtti.

Konuşmaların sonunda, siyasal parti gruplarındaki milletevekili sayılarına göre şekillendirilen komitelerin oluşumu onaya sunuldu ve komite oluşumları onaylandı.

Meclis Başkanı Sibel Siber, güven oylamasının yarın saat 10.00’da yapılacağını kaydetti.

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.