1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. BM, DSÖ VE AB’NİN, PLANLARINI ÖRNEK ALMALIYIZ
BM, DSÖ VE AB’NİN, PLANLARINI ÖRNEK ALMALIYIZ

BM, DSÖ VE AB’NİN, PLANLARINI ÖRNEK ALMALIYIZ

Trafikteki Ölümlerin Kademeler Halinde Azaltılması

A+A-

SEVAY: “1974'TEN GÜNÜMÜZE TRAFİK KAZALARINDA BİN 800 KİŞİ HAYATINI KAYBETTİ”

Trafikte Kazasız Yaşam Derneği (TRAKAYAD) Başkanı Hüseyin Sevay, Trafik Haftası nedeniyle yayınladığı mesajda, 1974’ten bu yana trafikte bin 800 kişinin hayatını kaybettiğini ifade ederek, Birleşmiş Milletler (BM) ve Dünya Sağlık Örgütü'nün (DSÖ) “10 Yıllık Eylem Planı” ve Avrupa Birliği'nin (AB) “2011-2020 Trafikteki Ölümlerin Kademeler Halinde Azaltılması” planlarının örnek alınarak uygulanmasını istedi.

Sevay yayınladığı mesajda, her yıl ortalama 40 kişinin trafik kazalarında hayatını kaybettiğine işaret ederek, son beş yılda 200’den fazla kişinin kazalarda öldüğünü belirtti.

1974'ten günümüze trafik kazaları nedeniyle  bin 800'e yakın kişinin hayatını kaybettiğini, “en iyi tahminle” 9000 kişinin kalıcı şekilde sakat kaldığını belirten Sevay şöyle devam etti:

“KKTC'de 2013 yılında meydana gelen 49 ölüm, resmi nüfusumuza oranla Kıbrıs’ın güneyindeki kayıpların 3 katı, Malta'daki kayıpların 4 katı ve İzlanda'daki kayıpların ise 3,5 katıdır. Bu oranlar trafiğimizin ne kadar vahim ötesi bir durumda olduğunu ve acil çözümlerin gerekliliğini çok çarpıcı bir şekilde ortaya koymaktadır.

Durum böyle iken trafik sorunumuzun sadece “Trafik Haftası” nedeniyle düzenlenecek etkinlikler aracılığı ile hatırlanması yetersiz kalacaktır. Ülkemizde yıllardır yaşanmakta olan tarif edilemez acılara yenilerinin eklenmemesini istiyorsak eğitim, denetim ve mühendislik eksenlerinde bilinçli ve bilimsel bir trafik güvenliği sistemi oluşturmalı ve trafikte başarı sağlamış tüm ülkeler gibi kendimize somut hedefler belirlemeliyiz.

Trafik güvenliği için verilecek mücadeleyi ise toplum olarak yılın tüm 52 haftasında aynı kuvvette sürdürmeli ve hak ettiğimiz çözümleri devletimizden talep etmeliyiz.

Öğrenilmiş çaresizliğimizin ve değişime olan direncimizin bedelini trafikte ölüm ve ebedi sakatlığın yarattığı tarif edilemez acılarla ödediğimizin farkına varmalıyız. Trafik artık toplumsal bir önceliğimiz olmalıdır.”

“KÖKLÜ BİR ZİHNİYET DEĞİŞİMİ ŞARTTIR”

Trafikte yaşanan ölümleri ve sakatlanmaları azaltmak için köklü bir zihniyet değişimine ihtiyaç duyulduğunu söyleyen Sevay, bu yolda "en düşük maliyete en verimli çözüm" ilkesinin uygulanması gerektiğini ifade etti.

Akıcı ve güvenli bir trafik sistemi için trafik mühendisliğine ihtiyaç duyulduğunu belirten Sevay, şöyle devam etti:

“Birleşmiş Milletler ve Dünya Sağlık Örgütü'nün “10 Yıllık Eylem Planı” ve Avrupa Birliği'nin 2011-2020 yılları arasında trafikteki ölümlerin kademeler halinde azaltılması ile ilgili planlarını örnek alıp bu planlarda önerilen adımları ülkemizde de hayata geçirmeliyiz.

Avrupa Birliği geçtiğimiz yıllarda Kıbrıs'ın kuzeyinde yaşayan bizler için trafik güvenliğini artırıcı bilimsel projeler hazırlatmış olmasına rağmen yetkililerimizi harekete geçirmeyi büyük oranda başaramamıştır. Bu projeler büyük ölçüde halkımızdan saklanmış ve tozlu raflara mahkum edilmiştir”

Yetkilileri bir an önce gerekli adımları atmaya çağıran Sevay, mesajını “Sorunlarımızla mücadele hayat kurtarma ile eşdeğerdir” şeklinde bitirdi.

Tak

 

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.