1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. BM, RUMLARA İLK KEZ KAYIP KIBRISLI TÜRKLERİ SORDU
BM, RUMLARA İLK KEZ KAYIP KIBRISLI TÜRKLERİ SORDU

BM, RUMLARA İLK KEZ KAYIP KIBRISLI TÜRKLERİ SORDU

Birleşmiş Milletler (BM), Güney Kıbrıs Rum Yönetimindeki insan hakları ihlallerinin tartışıldığı Cenevre'deki BM İşkenceye Karşı Komitesi toplantısında, 1963-74 yıllarında kaybolan kayıtlı 502 Kıbrıslı Türk hakkında ilk kez Rum kesiminden bilgi istedi.

A+A-

ERSAN: "1963-74 YILLARI ARASINDA KAYBOLAN KAYITLI 502 KIBRISLI TÜRK VAR VE ÇOĞU KÜÇÜK ÇOCUK"

Birleşmiş Milletler (BM), Güney Kıbrıs Rum Yönetimindeki insan hakları ihlallerinin tartışıldığı Cenevre'deki BM İşkenceye Karşı Komitesi toplantısında, 1963-74 yıllarında kaybolan kayıtlı 502 Kıbrıslı Türk hakkında ilk kez Rum kesiminden bilgi istedi.

Cenevre'de BM İşkenceye Karşı Komite'nin, Güney Kıbrıs Rum Yönetimindeki insan hakları ihlalleri ve insanlık dışı muameleyle ilgili periyodik inceleme toplantısına katılan ilk ve tek KKTC sivil toplum kuruluşu olan Şehit Aileleri ve Malul Gaziler Derneği’nin Genel Başkanı Ertan Ersan ve derneğin avukatı Yaprak Renda, AA muhabirinin sorularını yanıtladı.

Ersan, toplantıya katılabilmek için BM'ye dernek olarak yazı yazdıklarını ve sitem ettikleri, İşkenceye Karşı Komite'ye kendilerini de çağırmalarını rica ettikleri ve bu sayede toplantıda yer aldıkları bilgisini verdi.

Komitedeki raportörlere rapor sunduklarını ve endişelerini dile getirdiklerini söyleyen Ersan, "Çözülmesi gereken çok sorun var. Şehit aileleri olarak toplantıya katılmamız ve sorunlarımızı dile getirmemiz çok önemli" dedi.

“502 KIBRISLI TÜRK KAYBOLDU"

Kayıpların tamamen savaş dışı gelişen nedenlerle kaynaklandığı ve tamamının sivillerden oluştuğunu söyleyen Ersan, "1963-74 yılları arasında kaybolan kayıtlı 502 Kıbrıslı Türk var ve çoğu küçük çocuk" diye konuştu.

Derneğin avukatı Yaprak Renda da 2008'den bu yana Kıbrıslı Türk ailelerinin Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nde avukatlığını yaptığını kaydederek "Biz Cenevre'ye Kıbrıslı Türklerin kayıp ailelerini temsilen geldik. 2008'den bu yana 26 dava açtık" bilgisini verdi.

"FAİLLERİN BULUNUP CEZALANDIRILMASINI İSTİYORUZ"

Kıbrıslı Türklerin 1963-1974 yıllarında kaybolduğunu anımsatan Renda, "Biz, komiteden (BM İşkenceye Karşı Komite) kayıplarımızın Rum makamlarınca soruşturulmasını ve faillerinin bulunup cezalandırılmasını istiyoruz" ifadesini kullandı.

Renda, "Rum kesiminden de komite aracılığıyla kayıpların ailelerine ne gibi tazmin yolları öngörüldüğü noktasında talepte bulunuyoruz" dedi.

"HİÇBİR TÜRKÜN FAİLİ YAKALANMADI"

Güney'de Kıbrıslı Türklere karşı işlenen suçların genel olarak araştırılmaması eğiliminin bulunduğunu kaydeden Renda, şöyle devam etti:

"Sunduğumuz raporda bunu da söyledik. Güney'de saldırıya uğramış hiçbir Türkün faili yakalanmadı. Bugüne kadar ne deliler değerlendirildi ne de kamera kayıtları incelendi."

Kıbrıslı Türklere karşı işlenen suçların hiçbir zaman soruşturulmaması, faillerin yakalanmaması ve Türklere karşı işlenen suçların cezasız kaldığı yönündeki bilgileri komiteyle paylaştıklarını ifade eden Renda, "Komiteden somut bir karar bekliyoruz ve bir dosya görmek istiyoruz" diye konuştu.

RAPORTÖRLER, RUM TARAFINA SORDU

Renda, "Biz bu suçları devlet eliyle yaptık diyen failler bile yakalanmıyor ve Güney kesiminde serbest gezmeye devam ediyorlar. Raportörler de Rum kesimine, 'Türklere yapılan saldırıları rapor ediyor musunuz?' diye toplantı sırasında soru yönetti" bilgisini verdi.

İlk kez KKTC'den bir sivil toplum kuruluşunun (STK) böyle bir toplantıya davet aldığını ve tek STK olarak toplantıya katıldıklarını belirten Renda, KKTC'deki diğer STK'lara çağrıda bulanarak BM'nin, STK'lara önem verdiğine işaret etti.

Rum yönetiminin ayrımcı uygulamalarına dikkati çeken Renda, "Türkiye doğumlular Güney'e geçemiyor. 'Önce gidip Ankara'dan vize alın, oradan Atina üzerinden Güney Kıbrıs'a giriş yapabilirsiniz' şeklinde cevaplarla karşılaşıyoruz" dedi.

Dini ibadetler açısından da birtakım sıkıntıların olduğunu kaydeden Renda, "Türkiye kökenli olduğu için Güney'deki camiye gidip ibadetini yerine getiremeyen vatandaşlar var. Çok ciddi kısıtlamalar var" ifadesini kullandı.

Komite raportörleri, perşembe günü Rum yönetiminin KKTC vatandaşlarıyla ilgili suçlarda yeterince ve etkin soruşturma yürütmemesine, gözaltına alınan ve tutuklanan KKTC vatandaşlarının yakınlarının Rum kesimine girişine izin verilmemesi gibi birçok soruna ilişkin iki saat boyunca sorular sordu.

Rum yetkililerinin sorulara bugün yanıt vermesi, komitenin ise raporunu gelecek haftalarda yayımlaması bekleniyor.

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.