1. HABERLER

  2. DÜNYA

  3. BM, SURİYE`DE İNCELEME İÇİN İZİN BEKLİYOR
BM, SURİYE`DE İNCELEME İÇİN İZİN BEKLİYOR

BM, SURİYE`DE İNCELEME İÇİN İZİN BEKLİYOR

BM Ortadoğu Barış Süresi Özel Koordinatörü Robert Serry, Suriye'de kimyasal silah kullanıldığına ilişkin raporlar geldiğini belirterek, "Suriye Hükümeti'ne iddiaların incelenebilmesi için araştırma heyetine bir an önce izin verme çağrısı yapıyoruz" dedi.

A+A-

BM ORTADOĞU BARIŞ SÜRECİ ÖZEL KOORDİNATÖRÜ SERRY,  KİMYASAL SİLAH KULLANILDIĞINA İLİŞKİN BÖLGEDEN ÇOK SAYIDA RAPORUN GELDİĞİNİ BİLDİRDİ

BM Ortadoğu Barış Süresi Özel Koordinatörü Robert Serry, Suriye'de kimyasal silah kullanıldığına ilişkin raporlar geldiğini belirterek, "Suriye Hükümeti'ne iddiaların incelenebilmesi için araştırma heyetine bir an önce izin verme çağrısı yapıyoruz" dedi.

Serry, Ortadoğu'daki son duruma ilişkin BM Güvenlik Konseyi'ne bilgi verdi.

BM Genel Sekreteri Ban Ki-Moon'un, Suriye'de kimyasal silah kullanıldığı iddiaları nedeniyle büyük endişe duyduğunu belirten Serry, "Kimyasal silah kullanıldığına ilişkin raporlar artarken, Suriye Hükümeti'ne iddiaların incelenebilmesi için araştırma heyetine bir an önce izin verme çağrısı yapıyoruz" diye konuştu.

Serry, Ban tarafından oluşturulan uzmanlar heyetinin, gelen raporlar doğrultusunda iddiaları araştırmaya devam ettiğini vurguladı.

Genel Sekreter Ban Ki- Moon tarafından Suriye Hükümeti'nin talebi üzerine oluşturulan inceleme heyeti, Şam rejiminin ülkeye giriş izni vermemesi nedeniyle incelemelerine başlayamamıştı.

Serry, Suriye'deki insani duruma ilişkin de bilgi vererek, her dört kişiden birinin evini terk etmek zorunda kaldığını, nüfusun üçte birinin insani yardıma ihtiyaç duyduğunu kaydetti.

FİLİSTİN-İSRAİL SORUNU

Robert Serry, BMGK'ya yaptığı sunumda ise Filistin-İsrail sorununa ilişkin bilgi verdi. Uluslararası toplumun Suriye konusuna yoğunlaştığını belirten Serry, Filistin sorununun çözümünün Suriye'den daha önemsiz olmadığına işaret etti.

Tarafları barış görüşmeleri için inisiyatif almaya ve karşılıklı güvene davet eden Serry, İsrail'in Kudüs'teki kutsal mekanlara girişleri sınırlandırmasından duyulan rahatsızlığı da vurguladı.

Güvenlik Konseyi'ndeki toplantının ardından Filistin'in BM Daimi Gözlemcisi Riyad Mansur, Fas'ın BM Daimi Temsilcisi Muhammed Loulichki ile gazetecilere açıklama yaptı.

İsrail'den provokasyonlara son vermesini isteyen Mansur, dini mekanlara ulaşım özgürlüğünün sınırlandırılmasının kabul edilemez olduğunu kaydetti.

Kısıtlamalardan Hristiyanların da etkilendiğine dikkati çeken Mansur, konuya ilişkin Vatikan ile de temas halinde olduklarını bildirdi.

Mansur, İsrail'in provokasyonlarına barış ihtimali nedeniyle sabrettiklerini ancak sabırlarının da sınırı olduğunu kaydetti.

Kaynak:TAK

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.