1. HABERLER

  2. DÜNYA

  3. BM ULUSLARARASI SİLAH TİCARETİ ANLAŞMASINI 67 ÜLKE İMZALADI
BM ULUSLARARASI SİLAH TİCARETİ ANLAŞMASINI 67 ÜLKE İMZALADI

BM ULUSLARARASI SİLAH TİCARETİ ANLAŞMASINI 67 ÜLKE İMZALADI

ANLAŞMAYI İMZAYA AÇILDIĞI İLK GÜN 67 ÜLKE İMZALADI

A+A-

BM Uluslararası Silah Ticareti Anlaşması'nı (ATT) imzaya açıldığı ilk gün 67 ülke imzaladı. 67 ülke arasında yer almayan ABD de anlaşmayı kısa süre içinde imzalayacağını bildirdi.

Uluslararası silah ticaretini düzenlemek amacıyla nisan ayında BM Genel Kurulu'nda kabul edilen ve bugün imzaya açılan anlaşmayı ilk gün 67 ülke imzaladı. Türkiye de iç süreç tamamlanınca anlaşmayı imzalayacak.

Dünyanın en fazla silah ihracatı yapan ülkesi ABD, ilk gün anlaşmaya imza koyan ülkeler arasında yer almadı. Ancak Dışişleri Bakanı John Kerry, Washington'da yaptığı açıklamada, anlaşmayı prosedürlerin tamamlanmasının ardından imzalayacaklarını kaydetti.

Nisan ayında 154 ülkenin lehte oy kullanmasıyla kabul edilen anlaşma, 50. ülkenin parlamentosunda kabul edilmesinin ardından geçecek 90 gün sonra yürürlüğe girecek.

Anlaşma ABD tarafından imzalansa bile Senato'da onaylanma sürecinin zorlu geçmesi bekleniyor. ABD'nin güçlü silah lobisi Ulusal Tüfek Birliği, analaşmaya muhalefet ediyor.

Genel Kurul'daki oylamada çekimser oy kullanan ülkelerin tutumu da anlaşmanın hayata geçirilmesi ve uygulaması adına tereddütlere neden oluyor. Bu ülkeler arasında bulunan Rusya, Çin ve Hindistan'ın tutumlarının anlaşmanın geleceği açısından önemli olduğu belirtiliyor.

 

Kaynak: TAK

Etiketler : , , ,
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.