1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. BM'DEN DÖRT AŞAMALI PLAN
BM'DEN DÖRT AŞAMALI PLAN

BM'DEN DÖRT AŞAMALI PLAN

BM'DEN DÖRT AŞAMALI PLAN

A+A-

Birleşmiş Milletler'in (BM) Kıbrıs sorununun çözüm süreci konusunda dört aşamalı bir plan öngördüğü; tarafların müzakerecilerinin uzun süreli görüşmelerle hızlı ilerlemelerinin de BM'nin planlarını kolaylaştırdığı iddia edildi.

 

Fileleftheros gazetesi, BM'nin, Kıbrıs sorununun çözüm sürecinin bu yılın sonuna kadar tamamlanmasını planladığını; müzakerelerin bu tempoda devam etmesi durumunda BM'nin planının uygulanabileceğinin öngörüldüğünü iddia etti.

 

Gazete, BM'nin planının ilk aşamasının, müzakere sürecinin özüne inilebilmesi için tarafların ortak tezlerinin yer aldığı bir belgenin hazırlanması olduğunu, müzakereciler Özdil Nami ve Andreas Mavroyannis'in de bu belge üzerinde çalıştıklarını belirtti.

 

İkinci aşamanın ise müzakerelerin yoğunlaştırılması ve uzlaşı noktalarının yazılması olduğunu öne süren gazete, üçüncü aşamanın BM Genel Sekreteri Ban Ki Moon'un Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı ve Rum lider Nikos Anastasiadis'le görüşmesi olduğunu iddia etti.

Gazete, bu görüşme için Eylül ayı gündeme getirilse de, bu tarihin "erken? bir tarih olduğunun düşünüldüğü ve baskı unsuru olarak kullanılmasının planlandığını yazdı.

Her halükarda BM Genel Sekreteri Ban'ın liderlerle sonbaharda görüşmesinin planlandığını belirten gazete, sonbaharın ayrıca tarafların "ara anlaşma? biçiminde ortak bir metine ulaşmalarını sağlamak için de değerlendirileceğini ancak bu konunun şimdilik fazla gündeme getirilmeyeceğini öne sürdü.

Gazete, dördüncü ve son aşamanın ise müzakerelerde son aşamanın belirlenmesi olduğunu ve çeşitli karar alma merkezlerinden müzakerelerin artık bir sonuca ulaşması gerektiğine ilişkin mesaj ve müdahalelerin gelmesinin öngörüldüğünü savundu.

 

ÇÖZÜM İÇİN ABD'DEN TÜRKİYE'YE BASKI VAR İDDİASI

 

Kathimerini gazetesi ise, Doğu Akdeniz'deki enerji yataklarına göz diken ve Rusya'ya karşı durmayı isteyen ABD'nin, Kıbrıs sorununun çözümü ve İsrail'le ilişkilerini normalleştirmesi konusunda Türkiye'ye baskı yaptığını iddia etti.

Gazete, Türkiye'deki dört büyük enerji şirketinin Türkiye hükümetine enerji konusunda bölgesel işbirliği konusunda baskı yaptığını ve bu şirketlerin arkasında ABD'nin bulunduğunu öne sürerken Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı'nın Ankara ziyareti öncesinde de ABD'den üst düzey bir yetkilinin Türk yetkili makamlarını telefonla arayarak "Kıbrıs sorununun çözümüne verdikleri önemi? dile getirdiğini savundu.

Simerini gazetesi ise müzakerelere ilişkin yorum haberinde, Cumhurbaşkanı Akıncı ve Rum lider Anastasiadis'in "aşırı milliyetçi unsurların? tepkisini çekmemek için temkinli görünme konusunda anlaşma yaptıklarını öne sürdü.

Gazete, Akıncı ve Anastasiadis'in henüz sürecin başlangıcında, "temkinli? görünme konusunda anlaştıklarını ancak buna eş zamanlı olarak da "programlı ve kararlı şekilde ilerleyeceklerini? iddia etti.

TAK

Etiketler :
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.