1. HABERLER

  2. DÜNYA

  3. BM'DEN KURAKLIĞA KARŞI KÜRESEL İŞBİRLİĞİ ÇAĞRISI
BM'DEN KURAKLIĞA KARŞI KÜRESEL İŞBİRLİĞİ ÇAĞRISI

BM'DEN KURAKLIĞA KARŞI KÜRESEL İŞBİRLİĞİ ÇAĞRISI

KURAKLIĞIN KÜRESEL BOYUTUNA DİKKAT ÇEKEN BİRLEŞMİŞ MİLLETLER (BM), ÜYE ÜLKELERE İŞBİRLİĞİ ÇAĞRISI YAPTI

A+A-

BM GENEL SEKRETERİ BAN: ''KURAKLIĞIN ÖNLENMESİ ZOR FAKAT ETKİLERİ AZALTILABİLİR''

Birleşmiş Milletler (BM), kuraklığın küresel bir tehdit boyutunda çok büyük maliyetlere sebebiyet vereceğini belirterek, üye ülkelerin bu konuda işbirliği yapıp, ortak mücadele etmelerini istedi.

BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun, ''Kuraklıkla Mücadele için Dünya Günü'' dolayısıyla yayımladığı mesajda, ''Kuraklığın önlenmesi zor fakat etkileri azaltılabilir'' dedi.

Ban, çeyrek yüzyıldan daha fazla bir zaman dilimide, dünyanın daha kurak hale geldiğini bildirerek, "Bu durumun iklim değişikliğinin bir sonucu olarak daha sık ve yoğun olarak görülmesi beklenmektedir'' ifadesini kullandı.

BM Genel Sekreteri Ban, şunları kaydetti:

"Uzayan kuraklığın ekosistemler üzerindeki sürekli etkileri, derin, artan arazi kaybına ve çölleşmeye neden olmaktadır. Bunun sonuçları arasında ise yoksullaşma ve su kaynakları ve verimli arazi üzerinde yerel çatışma riskini içermesi de bulunuyor."

BM, Özbekistan'dan Brezilya'ya, Avustralya'dan Sahara'ya kadar gezegenin tüm bölgelerinde etkileri olan kuraklığın, milyonlarca insanın geleceğini etkileme tehlikesini barındırdığı görüşünde. Sadece geçen bir ay içinde Namibya'da, nüfusun yüzde 14'ünün gıda yetersizliği tehlikesiyle karşı karşıya kaldığı ve bu nedenle de ülkede acil durum ilan edildiği bildirildi.

Kuraklık, arazi kaybı ve çölleşmeye karşı küresel mücadeleden sorumlu BM Çölleşmeyle Mücadele Sözleşmesi Sekreteri Luc Gnacadja ise yaptığı açıklamada, 30 yıldan fazla bir süredir, uluslararası toplumunun kuraklığın etkilerinin azaltılması konusuyla pençeleştiğini ve bu konuda yapılan mücadelede alınan cevapların ise çoğu zaman geç geldiğini ifade etti.

KURAKLIĞA KÜRESEL İNİSİYATİF ÖDÜLÜ

''Kuraklıkla Mücadele İçin Dünya Günü''nün önemli kutlamaları kapsamında, Eritre, Macaristan, Kenya, Portekiz ve Tayland'ın öncülüğünde organize edilen ve kuraklıkla mücadelede sahada kendini fark ettiren başarılara imza atan kişiler, bu yıl ilk defa ''Kurak Alanlar Şampiyonları'' ilan edildi.

''2013 Yaşam Ödülü İçin Arazi'' adlı 100 bin dolarlık bir fonu bulunan ödül, savunmasız ve kuraklıktan etkilenen toplumların direncini arttıran yenilikçi ve tekrarlanabilir toplumsal inisiyatiflerin kabul etirilmesi için geçen sene oluşturulmuştu.

MÜCADELEDE TÜRKİYE DE VAR

Gün dolayısıyla BM'nin düzenlediği etkinlikleri planlayan ülkeler arasında Türkiye de bulunuyor. Türkiye dışındaki diğer ülkeler ise Burundi, Demokratik Kongo Cumhuriyeti, Gürcistan, Gana, İran, Meksika, Namibya, Senagal, Güney Afrika, Ukrayna, Doğu Timor ve Fildişi Sahilleri oldu.

 

TAK

Etiketler : , , ,
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.