1. HABERLER

  2. DÜNYA

  3. BMGK IRAK'A YAPTIRIMLARI YUMUŞATTI
BMGK IRAK'A YAPTIRIMLARI YUMUŞATTI

BMGK IRAK'A YAPTIRIMLARI YUMUŞATTI

BM GÜVENLİK KONSEYİ, KUVEYT'İN İŞGALİ NEDENİYLE IRAK'A UYGULANAN YAPTIRIMLARI HAFİFLETME KARARI ALDI

A+A-

BM Güvenlik Konseyi, Kuveyt'in işgali nedeniyle Irak'a uygulanan yaptırımları, hafifletme kararı aldı.

BM Güvenlik Konseyi'nde Irak Dışişleri Bakanı Hoşyar Zebari'nin de katıldığı oturumda Irak-Kuveyt konusu değerlendirildi. Toplantıda oy birliğiyle kabul edilen kararda Irak'taki durumun Kuveyt'in işgali zamanındakine göre büyük farklılıklar gösterdiği vurgulandı.

Konsey, Irak'taki olumlu gelişmeler nedeniyle kayıp Kuveytliler, Kuveytlilerin mülkleri ve arşivlerin bulunması ve iade edilmesi konusunun, BM Şartı'nın 7. bölümü yerine, anlaşmazlıkların barışçıl şekilde çözülmesini içeren BM Şartı'nın 6. bölümünde değerlendirmesini kararlaştırdı.

BM Şartı'nın 7. bölümü, BMGK kararlarına uyulmaması halinde yaptırımlardan askeri müdahaleye kadar Güvenlik Konseyi'nin bir dizi önlem almasına imkan tanıyor.

BMGK, kayıp Kuveytlilerin ve mallarının bulunarak geride kalanlara iade edilmesi için Iraklı yetkililerden çalışmalarını sürdürmelerini isterken, silah ambargosu ve tazminat konusunun 7. bölüm altında değerlendirilmeye devam edeceği belirtildi.

Irak Dışişleri Bakanı Hoşyar Zebari, karara ilişkin yaptığı açıklamada, BM Şartı 7. bölümün artık geride kalmasını, kendilerinin bugüne ve geleceğe odaklanmak istediklerini söyledi.

Zebari, Kuveytle olan ilişkilerini gelirştirmeye ve sorunları barışçıl yolla çözümlemeye çalıştıklarını da sözlerine ekledi.

Irak'ın 1990 yılında Kuveyt'i işgal etmesinin ardından BMGK Irak'a bir dizi yaptırımı içeren kararlar almıştı.

 

TAK

Etiketler : ,
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.