1. HABERLER

  2. DÜNYA

  3. BMGK UNDOF'UN GÖREV SÜRESİNİ YIL SONUNA KADAR UZATTI
BMGK UNDOF'UN GÖREV SÜRESİNİ YIL SONUNA KADAR UZATTI

BMGK UNDOF'UN GÖREV SÜRESİNİ YIL SONUNA KADAR UZATTI

BMGK'DA ALINAN KARARDA SURİYE İLE İSRAİL ARASINDA BULUNAN GOLAN TEPELERİ'NDEKİ ÇATIŞMALARA SON VERİLMESİ İSTENDİ

A+A-

ASKER SAYISI AZALAN UNDOF'A FİJİ 500 ASKER GÖNDERECEK

BM Güvenlik Konseyi, Golan Tepeleri'nde Suriye ile İsrail arasındaki ateşkesi gözlemleyen BM Barış gücü'nün (UNDOF) görev süresini yıl sonuna kadar uzattı.

BMGK'da oybirliğiyle kabul edilen kararda, ara bölgede Suriye rejimi ile muhalifler arasındaki askeri hareketliliğin İsrail-Suriye ateşkesine zarar verebileceği belirtilerek, bu durumun bölgedeki sivil halk ve BM personeli için de tehlike arzettiği vurgulandı.

Ara bölgede UNDOF birlikleri dışında askeri gücün bulunmaması gerektiği bildirilen kararda, geçen aylarda BM personelinin güvenliğini tehdit eden olaylar ve bazı askerlerin yaralanması ve alıkonulması kınandı.

UNDOF'un personel güvenliğinin sağlanması hususuna da değinilen kararda, Barışgücü misyonunun gerekli araç gereçle donatılması ve güvenlik tedbirlerinin artırılması istendi.

UNDOF'un görev yaptığı Golan Tepeleri'nde son dönemde Suriyeli muhalifler ve rejim güçleri arasında yaşanan çatışmalar BM personelinin güvenliğini tehdit ediyordu.

Bu çatışmalar sonucu meydana gelen yaralanmalar ve alıkonulma vakalarının ardından Japonya ve Hırvatistan UNDOF'taki askerlerini çekti. Avusturya'nın askerlerini çekme kararına kadar UNDOF bünyesinde 911 asker bulunuyordu.

Avusturya'nın askerlerinin tamamını çekmesinin ardından UNDOF'ta 534 asker kalacak.

Buradaki eksiğin giderilmesi amacıyla Fiji'den 500 askerin UNDOF'a katılması kararlaştırıldı.

BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun, BMGK'dan UNDOF'taki asker sayısını bin 250'ye çıkarmalarını istemişti. Asker sayısının artırılması için üye ülkelerle görüşmelerin sürdüğü öğrenildi.

 

TAK

Etiketler : ,
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.