1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. BM’YE ÖFKELENDİ VE TELEFONU ÖZEL DANIŞMAN EİDE’NİN YÜZÜNE KAPATTI!
BM’YE ÖFKELENDİ VE TELEFONU ÖZEL DANIŞMAN EİDE’NİN YÜZÜNE KAPATTI!

BM’YE ÖFKELENDİ VE TELEFONU ÖZEL DANIŞMAN EİDE’NİN YÜZÜNE KAPATTI!

Anastasiades; BM’ye çok öfkelendi ve telefonu Özel Danışman Eide’nin yüzüne kapattı!

A+A-

Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis’in, Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı’nın İstanbul’a gittiğini ileten BM Genel Sekreteri’nin Kıbrıs Özel Danışmanı Espen Barth Eide’nin yüzüne telefon kapattığı belirtildi.
Anastasiadis’in, TC Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın, BM’nin organizatörlüğü ve Türkiye’nin ev sahipliğinde İstanbul’da düzenlenen Dünya İnsani Zirvesi’ne katılanlar onuruna verdiği yemeğe, Akıncı’nın da katılmasına tepki olarak Cuma günkü liderler görüşmesine katılımını ve Perşembe günkü Eide ile görüşmesini iptal etmesi  gazetelerin birinci gündem maddesi oldu.
Alithia “Başkan’ın Eide’ye Hiddeti… Müzakereler Sınavda” başlıklı manşet haberinde Anastasiadis’in Eide’yi, Dünya İnsani Zirvesi çerçevesinde Erdoğan ile birlikte “arkasından iş çevirmeye çalışmakla” suçladığını, adeta “burnundan soluduğunu” vurguladı. Gazete özetle şunları yazdı: “Diplomatik kaynaklar Alithia’ya, Akıncı’nın İstanbul’da olmasından Eide’nin de sorumlu olduğunu belirttiler. Anastasiadis çok sinirlendi ve yemeğe katılmayı reddetti ve BM yetkilisinin yüzüne telefonu kapattı.”

Rum tarafı Eide’yi “Buza yatırıyor
Fileleftheros manşet haberine “Müzakerelerde Kriz… Ankara ve BM İstanbul’da Akıncı’yı Yükseltme Sahnesi Kurdu… Tepkiler: Lefkoşa Eide’yi Buza Yatırıyor” başlık ve spotlarını attı.
Cumhurbaşkanı Akıncı’nın Dünya İnsani Zirvesi çerçevesinde verilen yemeğe davet edilmesi ve BM Genel Sekreteri ile görüşmesine sert tepki gösteren Rum yönetiminin BM ile Türkiye’nin KKTC’yi yükseltme maksadıyla ortak hareket ettiği kanaatinde olduğunu belirten gazete “Kıbrıs tarafı İstanbul’da cereyan edenlerden sorumlu tuttuğu Eide’yi ‘buza yatırmaya’ karar verdi. BM yetkilisi artık muteber arabulucu görülmüyor” ifadesini kullandı.
Eide’nin pazartesi günü, İstanbul’da bulunan Anastasiadis’i ve Rum Sözcü Nikos Hristodulidis’i telefonla arayarak Erdoğan’ın yemeğe Akıncı’yı da davet etmeye ve kendilerini aynı masada yan yana oturtmaya karar verdiğini ilettiğini belirten gazeteye göre “Anastasiadis bunun üzerine öfkeli bir şekilde ‘size afiyet olsun, ben katılmıyorum’ dedi. Telefon kapandı ve Rum yönetimi için artık istenmeyen kişi haline gelen Eide ile konuşmaya son verildi.”

Partilerden sert tepki
Fileleftheros “Partiler Eide’nin Şikâyet Edilmesini İstiyor… Kıbrıs Cumhuriyeti’nin Küçümsenmesi Metotlamalarına Sert Tepki” başlıklı haberinde Rum siyaset dünyasından gelen tepkilere yer verdi.
Habere göre DİSİ Basın Sözcüsü Prodromos Prodromu, Anastasiadis’in Erdoğan’ın verdiği yemeğe katılmama kararını kutladı; “Ankara son anda sürpriz yaparak kabul edilemez bir şekilde Kıbrıs Türk toplumu liderini devlet başkanları arasına kattı” ifadesini kullandı.

AKEL Basın Sözcüsü Yorgos Lukaidis, AKEL’in Erdoğan’ın Cumhurbaşkanı Akıncı’yı Dünya İnsani Zirvesi çerçevesindeki yemeğe davet etmesini “kınadığını” belirterek “Bu tür kabul edilemez hareketler ancak Kıbrıs sorununun çözüm müzakerelerinin alaşağı olması sonucunu getirir, hiçbir şekilde sahte devletin yükseltilmesi veya tanınmasını gündeme getirmez. Sayın Eide’nin, Akıncı’nın BM Genel Sekreteri ile görüşmesini ayarlaması da tamamen verimsiz ve kabul edilemez bir harekettir” dedi.

DİKO Basın Sözcüsü Athos Andoniadis, “Maalesef Kıbrıs Cumhuriyeti yine, Türk tarafının Mustafa Akıncı’nın daha da yükseltilmesi ile ilgili yeni ve çirkin bir maharetiyle karşı karşıya kalmıştır. Bu Erdoğan tarafından ve görüldüğü kadarıyla Eide’nin ve BM’nin de lütfuyla düzenlenmiştir. Türkiye ve Akıncı’nın, sürdürülebilir ve işleyebilir bir çözüm istemediği ortadadır” iddiasında bulundu.

EDEK Basın Sözcüsü Marias Papayeorgiu “Eide bir kez daha tavrı ve davranışıyla sahte devletin ve temsilcisinin yükseltilmesine yardımcı oluyor. EDEK geçmişte birçok kez Eide’nin Türk tarafı lehine tavırları konusunda uyardı ancak maalesef uyarılarımız Başkan ve çalışma arkadaşları tarafından görmezden gelindi” dedi.

Vatandaşlar İttifakı Başkanı Yorgos Lillikas Genel Sekreter Ban Ki-moon’un İstanbul’daki davranışını “kınadı”, Anastasiadis’in tepki olarak yemeğe katılmamasını kutladı. Lillikas Anastaiadis’i derhal BM’ye resmi protestoda bulunmaya çağırdı. “Akıncı’nın resmi bir yemekte yer almasını kabul etmek Kıbrıs halkına meydan okumadır, Genel Sekreter’in bir uluslararası toplantı çerçevesinde Akıncı ile görüşmesi bir o kadar daha kabul edilemezdir” dedi.

Dayanışama Hareketi Başkanı Eleni Theoharus “Başkan Anastaiadis’in maruz kaldığı bu dalga geçme çok ağırdır, katlanılamaz. Ben olsam mektup göndererek, her imkanla Avrupa Parlamentosu ve Avrupa Komisyonu’nda tepki gösterirdim” dedi.

Ekologlar tarafından yapılan yazılı açıklamada ise “DİSİ’den bazıları Anastasiadis’in İstanbul ziyareti konusunda bayram yaparken, Türk yetkililerle önemli temaslar yapma hayali kurarken ve Kıbrıs Cumhuriyeti’ni yükseltmekten söz ederken Erdoğan çirkin oyununu oynadı ve Başkan Anastaiadis’e çelme taktı” denildi.

Havadis

Etiketler : ,
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.