1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. “BÖBREKLERİMİZİ KORUYALIM” SLOGANIYLA YÜRÜYÜŞ
“BÖBREKLERİMİZİ KORUYALIM” SLOGANIYLA YÜRÜYÜŞ

“BÖBREKLERİMİZİ KORUYALIM” SLOGANIYLA YÜRÜYÜŞ

Diyaliz ve Böbrek Hastaları Dayanışma Derneği, “Böbreklerimizi Koruyalım” sloganıyla yürüyüş düzenledi.

A+A-

Diyaliz ve Böbrek Hastaları Dayanışma Derneği, “Böbreklerimizi Koruyalım” sloganıyla, bugün öğleden sonra, Lefkoşa Dereboyu'nda yürüyüş düzenledi.

13 Mart Dünya Böbrek günü nedeniyle Diyaliz ve Böbrek Hastaları Dayanışma Derneği’nin gerçekleştirdiği bir dizi etkinlikten biri olan yürüyüşe, Sağlık Bakanı Ahmet Gülle ve LTB Başkanı Kadri Fellahoğlu da katıldı. Yürüyüşe katılanlar arasında; Göçmenköy Taşkınköy Kültür Derneği, Lefkoşa Gençlik Merkezi, Diyabet Derneği ve FOGEM de vardı.

Yürüyüş öncesinde, sırasıyla Dernek Başkanı Zerrin Akalın, LTB Başkanı Kadri Fellahoğlu ve Sağlık Bakanı Ahmet Gülle kısa birer açıklama yaptı.

AKALIN

Diyaliz ve Böbrek Hastaları Dayanışma Derneği Başkanı Zerrin Akalın,  13 Mart Dünya Böbrek Günü nedeniyle 10 Mart’ta Lefkoşa ve Mağusa’daki diyaliz merkezlerini ziyaret ederek etkinliklerine başladıklarını belirtti.

Akalın, 13 Mart’ta, TC’den organ nakli konusunda yardımcı olacak kişileri getirerek sempozyum düzenlediklerini ve ardından da bu uzmanları Meclis Komitesiyle buluşturarak 2008’den beri hazırlanan yasa tasarısının hayata geçmesi için katkı koymaya çalıştıklarını anlattı.

Yasaların çıkmasının değil uygulanmasının önemli olduğuna işaret eden Akalın, iyi ve uygulanabilir bir yasa hazırlanması için ellerinden gelen katkıyı yapmaya çalıştıklarını söyledi.

Yasaya paralel olarak yapılması gerekenlere de dikkati çeken Akalın, herşeyden önce yasada öngörülenleri hayata geçirilecek eğitimli personel için çalışma başlatılması gerektiğini vurguladı.

Akalın, halkı bilinçlendirmeye de her zaman önem verdiklerini ve bu amaçla sürekli okulları dolaşarak farkındalık yaratmaya çalıştıklarını ifade ederek, bugün de bu amaçla hazırladıkları broşürleri halka dağıttıklarını söyledi.

FELLAHOĞLU

LTB Başkanı Kadri Fellahoğlu ise, “bildiği kadarıyla”, KKTC’de 200 civarında Böbrek ve Diyaliz hastası olduğunu vurgulayarak,  13 Mart dolayısıyla bugün toplumu bilinçlendirmek için yürüyeceklerini söyledi.

Bu yürüyüşün amacına ulaşmasını ve gereken yerlerin mesajı almasını temenni eden Fellahoğlu, organ nakliyle ilgili yasal düzenlemenin meclis komitesinde görüşüldüğünü ve en kısa sürede yasallaşarak yürürlüğe girmesini beklediklerini söyledi.

Fellahoğlu, böbrek hastalarının sayısının her geçen gün arttığına da işaret ederek, insanları bilinçlendirmenin de çok önemli olduğunu belirtti.

GÜLLE

Sağlık Bakanı Ahmet Gülle ise, Böbrek hastalarının çok önemli bir hasta grubunu teşkil ettiğini belirterek, üzerinde çok iyi planlama yapılması gereken bir grup olduğunu söyledi.

Diyaliz ve Böbrek Hastaları Dayanışma Derneği’nin etkili çalışmalar yaptığını ifade eden Gülle, düzenlenen sempozyumun da verimli geçtiğini ve hastaları bilgilendirdiğini belirtti.

Gülle, kendilerinin de yeni diyaliz merkezleri açılması, hekim istihdamı ve etkili bir organizasyon sağlanması için adımlar attıklarını belirterek, önümüzdeki günlerde Girne’de yeni diyaliz merkezi açılacağını, bugün hemşire sınavı yapıldığını ve alınacak hemşirelerin eğitilerek Girne’ye gönderileceğini Lefkoşa ve Mağusa için de birer hekim istihdam edeceklerini anlattı.

Gülle, doku ve organ nakli yasasının da komitede görüşüldüğünü ve muhtemelen bir ay içinde yasallaşacağını dile getirerek, “o zaman böbrek nakillerinin yapılabildiği hastaların gerçek anlamda tedavi edilebildiği bir duruma gelinecek” dedi.

TAK

 

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.