1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. “BÖLÜNMÜŞ BİR ADANIN DEVAM ETMESİ İMKANI...”
“BÖLÜNMÜŞ BİR ADANIN DEVAM ETMESİ İMKANI...”

“BÖLÜNMÜŞ BİR ADANIN DEVAM ETMESİ İMKANI...”

Bölgede yaşanan gelişmelerin artık bölünmüş bir adanın devam etmesi imkanını...

A+A-

 

Avrupa Birliği (AB) Bakanı ve Başmüzakereci Volkan Bozkır, Güney Kıbrıs Rum Yönetimi’nin müzakerelere ara verme kararının sürdürülemez olduğuna işaret ederek, bölgede yaşanan gelişmelerin artık bölünmüş bir adanın devam etmesi imkanını giderek ortadan kaldırdığını söyledi.

ABD ve Avrupa Birliği ile garantör ülkeler Yunanistan ve İngiltere'yi harekete geçmeye davet eden Bozkır,  AB ve söz konusu ülkelerden, Güney Kıbrıs Rum Yönetimi'ne Kıbrıs müzakerelerini askıya alma kararını gözden geçirmesi için baskı yapmalarını talep etti.

Bozkır, KKTC’nin Ankara Büyükelçisi Mustafa Lakadamyalı'yı kabulde yaptığı konuşmada, Kıbrıs müzakerelerinin önemli bir noktada bulunduğuna işaret etti. Bozkır, GKRY'nin kabul edilemez bir kararla müzakerelere ara verdiğini ancak bu kararın sürdürülemez olduğunu söyledi. Bozkır, müzakerelerde gelinen yeni aşama ve bölgede yaşanan gelişmelerin Adadaki tabloyu değiştirdiğini ifade ederek, şunları kaydetti:

"Adada, doğalgaz bulunması, Türkiye'nin adaya su tedarik edecek olması, Kuzey Kıbrıs'taki kardeşlerimizin milli gelirlerinin eskiden Güney'e oranla onda biri iken şimdi yarısına yaklaşması gibi gelişmeler yaşandı. Artık bölünmüş bir Adanın devam etmesi imkanı giderek ortadan kalkmaktadır. Biz Adada bir an önce çözüme varılmasını her zaman bekliyoruz. Bunun için de tarafların üzerine düşen vazifeyi yerine getirmesi mecburiyeti vardır. Burada garantör ülke İngiltere ve Yunanistan'a da görev düşmektedir. GKRY'nin anlamsız tavrından caydırmak konusunda çaba sarfetmelidirler. Rum tarafının kararının, ilerleme raporunun yayınlanacağı güne tesadüf ettirilmesi de benim açımdan şaşırtıcı olmamıştır. Rapor da yayımlandığına göre, artık bu saman alevi gibi yanan ve sönmeye mahkum davranışlarından da kısa zamanda vazgeçeceklerdir. Adada ciddi bir noktadayız. Her iki tarafın bu konuyu ciddi bir şekilde ele alması lazım. KKTC'nin gösterdiği performansı Güney Kıbrıs'tan da bekliyoruz."

Bozkır, bir gazetecinin Güney Kıbrıs Rum Kesimi'nin müzakerelerden çekilme kararına ilişkin Türkiye'nin tavrının ne olacağını sorması üzerine, Türkiye'nin Adanın sahip olduğu tüm doğal kaynakların iki tarafın da hakkı olduğunu her zaman belirttiğini vurguladı. Kıbrıs sorununun çözümü müzakerelerinde çok önemli bir ilerleme kat edildiğinin altını çizen Bozkır, "Bu sorunun çözümü için kullanılması gereken unsurların AB müzakere sürecine aktarılmasını hiçbir zaman kabul etmedik. Bundan sonra da kabul etmeyeceğiz" dedi.

Bozkır, şöyle devam etti:
"AB ile bir fasıl açmak için Mağusa limanıyla ilgili Maraş bölgesiyle ilgili tavizler beklentisi içinde olan Güney Kıbrıs Rum Kesimi'nin bu konuda bir ümit beslememesi doğru olacaktır. Bu yüzden belki 17 fasıl bloke edilmiş durumda. Bu şekilde bir bağlantıyı da bu zamana kadar kurmadığımız gibi bundan sonra da kurmayacağız. Hem ABD'yi hem AB'yi hem de garantör ülke olması hasebiyle Yunanistan ve İngiltere'yi Kıbrıs'taki bu son gelişmeler hakkında ortak hareket etmeye davet ediyoruz ve Güney Kıbrıs Rum Yönetimi'ne bu kararını gözden geçirmesi için baskı yapmalarını talep ediyoruz. Ben şahsen inanıyorum ki kısa zaman içinde bu müzakerelerden çekilme kararı geri alınacaktır ve sonuca yönelik müzakereler şubat 2014 tarihinde açıklanmış olan ortak açıklama parametreleri içinde tekrar başlayacaktır."

Rum Kesimi'nin müzakerelerden çekilme kararıyla ilgili Türkiye'nin AB'den beklentisinin ne olduğu yönündeki bir soru üzerine Bozkır, AB'nin karar alma mekanizmasının oybirliğine dayandığına dikkati çekerek, dolayısıyla AB'den mevcut durumda gelecek önerilerin GKRY'nin teklifi olacağını dile getirdi.

Bozkır, "Maça çıktığımızda Kıbrıs Rum forması giymiş bir AB hakemliğini doğru bulmadık" ifadesini kullanarak, bu yüzden Türkiye'nin konunun çözümünü BM platformunda aradığını belirtti. Tarafsız olması halinde AB'den gelecek teklifleri Türkiye'nin kabul edeceğini aktaran Bozkır, "Ancak bugünkü formatta AB'nin bütününden bir karar çıkması mümkün görünmediğinden AB içinde bölge barışına inanan münferit ülkelerin AB'nin dışında hareket ederek bu soruna katkıda bulunmasını arzu ediyoruz" dedi. Bakan Bozkır, AB harici aktör olarak ABD'nin müzakerelerin ilerlemesinde büyük katkıda bulunduğunu ifade etti.

KKTC’nin Ankara Büyükelçisi Mustafa Lakadamyalı ise Bakan Bozkır'a, destek ve yardımlarından dolayı teşekkür etti.

Kıbrıs meselesinin geldiği bu aşamada GKRY'nin müzakerelerden çekilme kararını yeniden değerlendirmeleri gerektiğini söyleyen Lakadamyalı, "Kıbrıs'ta statükonun kabul edilmeyeceğini kabul ediyorsak bunun çözümü müzakerelerden geçer. Müzakereler de masada yapılır" dedi.

 

 

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.